• 1/1
19/10/2021 - БЛОГ

Екзема при възрастни: адаптирана хигиена

Eжедневна почистваща рутина

Имате кожа, склонна към раздразнения и сърбеж? Не нарушавайте ежедневните си хигиенни навици. Някои предпазни мерки и деликатна рутина ще помогнат да ограничите сухотата и раздразнението на кожата. Тя ще бъде благодарна!

Екзема: защо да почиствате кожата си всеки ден?

Склонната към екзема кожа често е уязвима и следователно изложена на висок риск от инфекции. Особено при пациенти, които разчесват и замърсяват засегнатите зони с бактериите, които се намират под ноктите. Важно е всеки ден да използвате адаптирани хигиенни продукти, които не предизвикват дискомфорт на кожата. Без значение дали състоянието Ви е обострено или не, почиствайте нежно кожата ежедневно, това ще направи хидратацията по-ефективна. Всъщност добре почистената кожата абсорбира по-ефикасно емолиентните продукти, от които се нуждае за омекотяване и възстановяване.

Екзема: вана или душ – какво трябва да знаете?

Необходимо е да предпазите чувствителната кожа, за да се насладите на времето под душа или във ваната.
За начало, ако се изкушавате да релаксирате във ваната  в продължение на часове, запомнете, че това може да наруши комфорта на кожата. Не прекарвайте повече от 5 минути под душа или 15 минути във ваната, тъй като твърдата вода изсушава кожата, а хлорът причинява раздразнения.
Друг важен детайл: температурата на водата. Тя не трябва да е повече от 34°C, за да ограничите обостряне на сърбежа и  сухотата на кожата.
Щом излезете от банята, подсушете внимателно без триене, за да избегнете нарушаване на защитния слой на кожата. Подсушете тялото си с потупване и с помощта на мека памучна материя. Меката кърпа е подходяща.
Екзема: всичко необходимо за нежно почистване

При сухата кожа се наблюдава недостиг на липиди, така че изборът на хигиенни продукти е много важен. 

ПОЧИСТВАЩИ ПРОДУКТИ БЕЗ УТЕЖНЯВАЩИ СЪСТОЯНИЕТО НА КОЖАТА СЪСТАВКИ
Дерматологично олио, гел, крем или сапун. Без значение каква форма на почистващ продукт използвате, избягвайте тези със съдържание на сапун – детергент, който влошава състоянието на хидролипидния слой на кожата, както и продуктите с аромат и етерични масла. По този начин намалявате риска от раздразнение и алергични реакции.

БЕЗ АКСЕСОАРИ ЗА БАНЯ
Не се изкушавайте от гъби и ръкавици за баня. Нужно е просто да използвате ръцете си, тъй като те са по-чисти и по-малко агресивни към кожата от аксесоарите.

Емолиенти: нежност по време на баня

Водата понякога може да бъде твърда; с други думи, твърде агресивна за кожата, склонна към екземи. Може да омекотите водата, като във ваната поставите няколко капки течен емолиент, например почистващо олио.  Потърсете продукти с бързо действие, разработени за да се разтварят се във вода. Ефектът е незабавен: те неутрализират изсушаващия ефект на твърдата вода и подобряват комфорта на кожата.

Правилният начин да защитим раздразнения скалп

Ако скалпът е подложен на раздразнение и сърбеж, е необходимо да избягвате всичко, което би могло да доведе до допълнително раздразнение. Изберете нежен дерматологичен шампоан или такъв за честа употреба , както и мека четка вместо гребен. Избягвайте разчесването на засегнатите зони, защото по този начин може да влошите състоянието на кожата. Използвайте студена или умерена температура при сушене със сешоар. Ако въздухът е прекалено горещ, може да раздразните скалпа.

Изпрати по е-мейл

Протичащо търсене

Нужно е вписване

Трябва да се впишете във Вашия Avène профил, за да запазите информацията.


Впишете се или създайте профил

You can't post more than one comment on a product

Направете коментар

* Задължителни полета

Моята регистрация

-Ден
-Месец
-Година

Всички марки на групата Pierre Fabre:

*Задължителни полета

Благодарим Ви за споделеното мнение!

Вашият коментар е в процес на одобрение от администраторите и ще бъде публикуван веднага след одобрение.