• 1/1
19/05/2021 - БЛОГ

Какво би било, ако можехме да контролираме непредвидимото? Откровен разговор с чувствителната кожа

Материал на Д-р Виолина Тодева

Д-р Виолина Тодева е специалист по кожни и венерически болести. С дерматологични проблеми се занимава от 2006 г. През годините развива професионалните си умения като посещава множество симпозиуми, семинари, уебинари и практически курсове. Взема участия в кампании свързани с профилактика и повишаване на информираността на различни кожни заболявания. Д-р Тодева е и ръководител на екип, който през 2018 г. създава първото в България практично и напълно безплатно онлайн приложение за проверка на симптоми и изследвания. Ежедневно продължава да надгражда своя професионален опит и умения. За нея е комуникацията с пациентите и доброто отношение са на първо място.
Красивата кожа е здравата кожа!Ежедневието на чувствителната кожа е изпълнено с предизвикателства. Тя реагира неконтролируемо - внезапно и неочаквано, в най-неподходящия момент. Рано или късно свръхреактивността на кожата води до влошаване качество на живот и дори социална изолация. Всеки ден чувствителната кожа си задава множество въпроси. Прочетете отговорите на 12-те най-често срещани от тях:

1.    Защо точно на мен?
В световен мащаб 1 от всеки 2-ма души споделя, че страда от повишена чувствителност на кожата. Чувствителната кожа е по-често срещано явление при жените (в 60% от случаите) отколкото при мъжете. Въпреки че най-често засяга лицето, чувствителност може да се прояви и в други зони на тялото като скалп, шия, деколте, ръце и крака.

2.    Какво става с мен?
Свръхчувствителността се проявява като бурна реакция както към външни агресивни фактори на околната среда, така и към вътрешни като емоции и стрес. Чувствителната кожа има вродена нарушена бариерна функция, което позволява лесното разпространение на стимули и дразнители и усилва ефекта от тяхното действие.

3.    Има ли значение средата?
Освен вследствие на вродена предразположеност, чувствителността на кожата може да бъде „отключена“ и от експозомите – всички онези фактори на средата, в която живеем. Замърсяване, агресивен климат, пикантни храни, алкохол, определени медикаменти, всичко това може да доведе до проява на реакция от страна на кожата. Обърнете специално внимание на продуктите за грижа, които използвате. Неподходящите и агресивни почистващи продукти за хигиена могат допълнително да нарушат комфорта на кожата.

4.    Защо съм непредсказуема?
Чувствителната кожа реагира на всичко и всичко може да провокира реакция. За да разберем какво хвърля в паника чувствителната кожа, трябва да проследим пътя на сетивното усещане. Кожните усещания се зараждат в рецепторните окончания на сетивните неврони, в периферията на кожата. Тези рецептори преобразуват механичните, химични и топлинни стимули в електрически сигнали, които достигат до мозъка, където провокират сетивно възприятие. Този механизъм все още е загадка, но учените знаят, че свръхчувствителността отключва неподходящ отговор, като пощипване, зачервяване и дискомфорт на кожата.

5.    Всички ли ме забелязват?
Свръхчувствителността понякога е видима. Най-честите симптоматични прояви на чувствителната кожа са пощипване, усещане за опъване и дискомфорт, на лицето се забелязват зачервяване и залющване. Често реактивната кожа описва себе си като нетолерантна, алергична, непредвидима, свръхчувствителна. В зависимост от степента на чувствителност могат да се категоризират: тежка нетолерантност – когато свръхчувствителността е патологично състояние и умерена нетолерантност – когато свръхчувствителността изисква повече грижа, която да повиши нейния комфорт и безопасност.

6.    Достатъчно хидратирана ли съм?
Хидратацията е в основата на добрата грижа, тя е ключът към здравата и красива кожа. Независимо от типа кожа, е препоръчителна употребата на хидратиращи продукти с подходяща текстура, която осигурява комфорт. Свръхчувствителност може да се прояви както при суха, така и при кожа, склонна към омазняване, а дехидратацията да допринесе за още по-бурна реакция.

7.    Коя е правилната грижа?
Свръхчувствителната кожа се нуждае от продукти с минималистични формули. Тук важи правилото „Колко по-малко, толкова по-добре.“ Разнообразието от съставки може да провокира реакция и да влоши състоянието на чувствителната кожа, ароматите могат да бъдат потенциални дразнители. Биомиметичните формули съдържат съставки сходни с тези на структурата на кожата, което ги прави изключително лесни за абсорбиране и съвместими с всеки тип кожа. В добавка към това, биомиметичната формула оптимизира ефективността на активните съставки, вложени в продукта за грижа и съхранява микробиома на кожата. 

8.    Има ли съставки, които да избягвам?
Едни от най-честите дразнители на чувствителната кожа са консервантите и съставките с действие на консервант или т.нар. консервант-like вещества. Кожата може да прояви нетолерантност и към вида съставки. Огромен напредък в тази посока е Стерилната козметика. Стерилната козметика е с патентована система за херметично затваряне на опаковките – това запазва дермокозметичната формула във времето, като не позволява нейното замърсяване и окисление през целия период на употреба. По този начин се елиминира необходимостта от влагане на консервант или консервант-like вещества.

9.    Могат ли натуралните продукти да провокират реакция?
Дерматологични лаборатории Avène са разработили грижа за контрол на чувствителна, свръхчувсвителна, реактивна и дори алергична кожа, с висок процент съставки с натурален произход. Серията Tolerance Control е обогатена с иновативна постбиотична активна съставка D-SENSINOSE™, извлечена от Термална вода Avène, с ултра успокояващ ефект, която има цялостно действие върху сетивните неврони и въздейства върху предаването на съобщението на сетивност. Tolerance Control крем е част от семейството на Стерилна козметика, съдържа 98% съставки с натурален произход и 0% аромати и консерванти, за изключителна толерантност и безопасност. Биомиметичната му формула осигурява 24-часова хидратация и спомага за възстановяването на кожната бариера за 48 ч. Tolerance Control крем успокоява кожата за 30 секунди и контролира свръхреактивността на чувствителната кожа.

10.  Колко дълго продължава контрола над непредвидимите реакции?
Правилната грижа може да повиши комфорта на кожата и качеството на живот на пациентите. Специалистите на Дерматологични лаборатории Avène вярват, че спокойната кожа води към спокоен живот и това е мисия, на която са се посветили вече повече от 30 години.
Tolerance Control контролира непредвидимото! Нанасяйте Tolerance Control крем два пъти дневно сутрин и вечер, за да повишите комфорта на кожата и да си осигурите контрол над бурните реакции. Измивайте лицето с вода или добавете Tolerance Нежен почистващ лосион,  формула с 99% съставки с натурален произход, която не съдържа аромати. Неговата гел-лосион текстура без изплакване нежно почиства и демакиира лице, очи и устни.
За още повече комфорт може да добавите към ежедневния си ритуал Спрей с Термална вода Avène. Благодарение на постоянния минерален състав и уникална микрофлора, Термалната вода успокоява и има антииритативни и омекотяващи свойства.

11.  Защо понякога дерматолозите ми изписват медикаменти- антихистамини и кортикостероиди?
Медикаментите са незаменим помощник, тогава, когато оплакванията и проявленията станат сериозни. Рядко се налага да се комбинират лекарствени препарати, но и това може да се случи. В тези моменти спирането на провокиращите фактори и включване на стерилна козметика с минимални съставки е незаменима, за да се скъси времето на приложение на медикаментите и да се постигнат оптимални резултати.

12.  Кога съм алергична и кога чувствителна?
Много често се бъркат понятията алергична и чувствителна кожа. И двата вида реакция имат сходно проявление, с поява на оплаквания от зачервяване и сърбеж. Разликата е във времето, за което се появават тези оплаквания и колко дълго остават след премахване на вероятния причинител.
Много често чувствителната кожа е по-преразположена да развие алергични реакции, както към кометични продукти, така и към факторите на средата. Ето защо, когато усетите, че кожата ви не е спокойна, зачервявява се лесно, имате усещания като сърбеж, парене, опъване, залющване или още повече поява на обрив, не изчаквайте дълго, за да се погрижите за нея. Колкото по-бързо се стигне до решение, толкова по-добре ще се чувствате и ще изглеждате, защото красивата кожа е здравата кожа.

Изпрати по е-мейл

Протичащо търсене

Нужно е вписване

Трябва да се впишете във Вашия Avène профил, за да запазите информацията.


Впишете се или създайте профил

You can't post more than one comment on a product

Направете коментар

* Задължителни полета

Моята регистрация

-Ден
-Месец
-Година

Всички марки на групата Pierre Fabre:

*Задължителни полета

Благодарим Ви за споделеното мнение!

Вашият коментар е в процес на одобрение от администраторите и ще бъде публикуван веднага след одобрение.