Съдържание

Белези от акне

Белезите са едно от най-страшните последствия за страдащите от акне. Каква е причината за това? Неизбежни ли са белезите или можете да се опитате да ги предотвратите? Възможно ли е да се отървете от белезите? Нека да разгледаме въпроса по-отблизо.

Откъде идват белезите?

Ако вие или някой ваш познат е страдал от акне, знаете, че понякога се появяват грозни белези, които остават. Но какво ги причинява? Белезите от акне се появяват, когато раната не заздравее правилно. Всъщност най-често рискът от образуване на белези зависи от тежестта на акнето. Колкото по-тежко е акнето, толкова по-вероятно е да остави белези. Но това невинаги е така, тъй като акнето е различно при всеки човек. Оставането на белези зависи и от начина на лечение на акнето и от това как се отнасяте към петната си ежедневно (най-вече дали ги пипате или не).

Всичко, което трябва да знаете за случващото се под петната

av_acne_cicatrisation_acne_1x1
av_acne_cicatrices_3-types_1x1

Белезите от акне са различни

Белезите са най-страшното усложнение при акне. А има и всякакви белези. Първоначално белезите могат да бъдат червени или пигментирани и да избледнеят с течение на времето.Но ако възпалението е голямо и дълбоко, то може да остави незаличими следи.

  • Те се наричат атрофични белези. Те изглеждат като малки кратери, които не се изглаждат. Те могат да бъдат широки и плитки или по-дълбоки и по-тесни. Последните са известни като "вдлъбнати белези";
  • За разлика от тях, хипертрофичните и келоидните белези са повдигнати белези, които са резултат от фиброзни промени в кожата;
  • Пигментните лезии възникват от възпалителни лезии. Накратко, това са трайни следи, с които е трудно да се живее. 

Винаги съм се срамувала от акнето си и белезите, които пъпките ми оставяха, но за щастие един страхотен дерматолог ми помогна да се отърва от тях и да забравя за този труден период!

Лаура, 22 години

Тежко психологическо въздействие

Дори и днес акнето и белезите, които то причинява, оказват значително психологическо въздействие. И е лесно да се разбере защо. Първо, те засягат основно лицето, така че променят образа, който виждаме в огледалото.И това може да се случи в ключови моменти от живота (например в юношеството или при младите жени), което мачка самочувствието. Нещо повече, 25% от възрастните страдат от акне, което в колективното подсъзнание се свързва с пубертета. За щастие има решения, които могат да ви помогнат да се справите със ситуацията.

Белезите не са даденост

Бъдете сигурни, че белезите не са даденост, когато става въпрос за акне. Въпреки това, колкото по-тежко е възпалението и колкото по-дълго продължава, толкова по-голям е рискът от образуване на белези. Важното е, както вече разбрахте, да се ограничи това възпаление.Трябва да се съсредоточите върху превенцията, която е най-добрият ви залог срещу този проблем. Първата стъпка е да спазвате щадяща и подходяща ежедневна хигиена и грижа за кожата. След това вашият дерматолог може да предложи подходящо лечение срещу акне, ако е необходимо. Не може да се повтаря достатъчно често: това са единствените начини да избегнете белезите. 

av_acne_adolescent_dermatologue_1x1

 Приятелски съвет от нашите експерти

Знаете ли за дерматоломанията? Това е натрапчивото желание да се погрижите за кожата си и да пробиете черните точки. Но в името на кожата си трябва да устоите! Дерматолозите продължават да ни казват: колкото и изкушаващо да изглежда, не докосвайте петната си. Ще увредите кожата си и може да задълбочите възпалението на кожата, като увеличите риска от образуване на белези. По-лесно е да се каже, отколкото да се направи, но е важно да сте наясно с проблема, за да запазите добрия вид на кожата си след това. Ще си благодарите, че сте устояли!

av_acne_adolescent_creme-solaire_1x1

Избягване на белези: спрете лошите навици

Добрата хигиена изисква да се откажете от лошите навици. Както можете да видите, първата точка в списъка е да спрете да докосвате пъпките си. В по-общ план не трябва да докосвате прекалено много кожата си с пръсти, които не винаги са много чисти. Но има и други фактори, които могат да увеличат риска от появата на акне, а с него и на белези. През цялата година (не само през лятото), ако не можете да избегнете излагането на кожата си на слънчевите лъчи, защитете я с некомедогенен слънцезащитен флуид или спрей.

Различни лечения за различни белези

Няма вълшебен лек за белезите от акне. Възможно е обаче да намалите следите, които остават. Вашият дерматолог може да ви предложи целенасочени дерматологични процедури, като лазерно лечение или пилинг. Моля, имайте предвид, че тези процедури често дават частични резултати. Въпреки че външният вид на кожата се подобрява, белегът от акне няма да изчезне напълно. Това понякога може да бъде разочароващо за пациентите. Ето защо вниманието трябва да се насочи към превенцията.

av_acne_laser_dermatologue_1x1
av_acne_adolescente_maquillage_camoufler_1x1

Избягване на белези: умението за маскиране

Ако дискомфортът ви е значителен, гримът за белези или петна може да бъде добър начин да си възвърнете увереността. Трябва да си зададете правилните въпроси, за да намерите подходящия продукт. Свързано ли е вашето несъвършенство с цвета или текстурата? Може ли това "маскиране" да бъде дискретно или невидимо (например за мъж)? Може ли маскирането да стане част от ежедневието, за да ви бъде по-лесно?

Отговаряме на Вашите въпроси

Ние сме тук, за да ви помогнем да разграничите фактите от измислиците

В тежки форми акнето може да засегне и горната част на тялото, като гърба, раменете, шията и деколтето. Последиците от гледна точка на белезите са същите като при лицето.

Ако сте родител, не омаловажавайте акнето на вашия тийнейджър. Нелекуваното тежко акне може да доведе до необратими белези, които могат да се превърнат в проблем за цял живот. Да не говорим за въздействието върху имиджа и самочувствието на вашия тийнейджър във възраст, в която той ги изгражда и външният натиск е силен. Решаването на проблема веднага след възникването му ще помогне на детето ви да се чувства по-добре днес и в бъдеще.

И още веднъж - когато има акне, най-добре е незабавно да се консултирате с дерматолог. Най-добре е да се предприеме незабавно лечение, за да се избегнат следи и белези, доколкото е възможно. Колкото по-дълго чакате, толкова по-сериозни ще станат петната и толкова по-малко ефективно ще бъде лечението.

Повече от 30 години серията Cleanance предлага експертни решения с клинично доказана ефективност, препоръчвани от дерматолози, за намаляване на остатъчните следи и изглаждане на текстурата на кожата.

Обратно към началото