Съдържание

Тежко акне

Акнето е едно от най-често срещаните кожни заболявания. Но това не се отразява по един и същи начин на всички нас. Докато при някои хора се наблюдава само лека форма на акне, други могат да развият по-тежко акне. Според Националната здравна агенция на Франция тежкото акне засяга около 1 от 5 души с това заболяване и засяга както юноши, така и възрастни. Засегнати ли сте? Тогава сте попаднали на правилното място: тук можете да намерите експертни съвети и решения!

Какво е тежко акне ?

При акнето има различни степени на тежест. Когато по цялото лице (а понякога и по горната част на тялото) има голям брой комедони (известните черни точки), микрокисти, папули (червени пъпки), пустули (сърбящи петна) и/или по-големи "петна", дълбоко под кожата (наречени нодули), акнето може да се определи като тежко. Във Франция са засегнати около 200 000 души. Това е ситуация, която не бива да се омаловажава от здравна и психологическа гледна точка, и заслужава подходяща грижа. 

Какво се крие под петното

av_acne_schema_acne-nodulaire_1x1 472x472  Епидермис Свръхвъзпаление или възпаление

Форми на тежко акне  

Тежките форми на акне са различни. 

Нодуларно акне

 Най-често срещани са нодуларното акне (наричано още нодулоцистично акне) и неговата напреднала форма - акне конглобата. Тези форми започват нормално в пубертета и постепенно се разпространяват по шията, раменете, горната част на тялото, а понякога и по седалището. Те се характеризират с големи комедони, които много бързо се възпаляват и образуват възли и кисти, които могат да се разпространят и да причинят значителни белези. Този тип акне е по-вероятно да се появи при момчетата и при хора с фамилна обремененост с акне. 

Акне фулминанс

Това е по-тежка форма на акне, но за щастие се среща по-рядко. То се появява внезапно, предимно при момчета в тийнейджърска възраст, и е придружено от извънкожни признаци като треска и мускулни болки. 

Колкото по-тежко, дълбоко и сериозно е възпалението, толкова по-голям е рискът от образуване на белези.

Френско дружество по дерматология

Ограничаване на образуването на белези

Белезите са основно усложнение на тежкото акне . Те се влошават от всички фактори, които забавят заздравяването, като например прекалено честото докосване на лезиите. Белезите от акне могат да имат и психологическо въздействие, което не бива да се пренебрегва, тъй като оставят следи върху самочувствието, както и върху кожата. За щастие е възможно да се ограничи появата на белези чрез ранно лечение. 

Белези от акне

 

 

Тежко акне : реално психологическо въздействие

Някои белези са невидими. Тежкото акне е състояние, което влияе на емоциите: според проучване, проведено от лабораторията Pierre Fabre и института CSA, 87% от засегнатите смятат, че акнето е повлияло на ежедневието им, особено що се отнася до отношенията им с другите. Затова е важно да не се подценява психологическото и социалното въздействие. 

Връзка към "Тийнейджърско акне - психологическо въздействие"
 

ПРИЯТЕЛСКИ, ЕКСПЕРТНИ СЪВЕТИ

Като родител очевидно трябва да играете роля в помощта и подкрепата за вашия тийнейджър. Важно е те да се чувстват чути и разбрани. Бъдете внимателни и не подценявайте чувствата им. Защото докато вие знаете, че акнето е временно, за детето ви то може да изглежда като вечно. Най-подходящото време да говорите с него за акнето е, когато сте сами и няма да бъдете обезпокоявани. Говорете по темата просто, уверете го, че има ефективни решения, и ако почувства нужда, му предложете да отидете с него на дерматолог

Връзка към Тинейджърско акнe - Подкрепа за вашия тийнейджър

Кое е най-доброто лечение за тежко акне ?

Първото нещо, което трябва да направите, е да се консултирате с вашия дерматолог. Колкото по-рано се предприеме лечение на тежко акне, толкова по-голям е шансът за излекуване. Лечението вероятно ще включва перорален прием на изотретиноин (производно на витамин А). Това лекарство е много ефективно, но води до много неприятна суха кожа. Нежна хигиена, овлажняване и предпазване от слънцето... Приемането и поддържането на добра ежедневна хигиена ще ви помогне да предотвратите нежеланите ефекти на изотретиноина и да се чувствате по-добре в кожата си.

Връзка към Тежко акне - Експертни съвети и ритуали за грижа
 

Отговаряме на Вашите въпроси

Ние сме тук, за да ви помогнем да разграничите фактите от измислиците

Генетичните фактори могат да играят роля за развитието на акне. Рискът от развитие на акне е по-голям, ако някой от членовете на семейството ви е страдал от него. А ако и двамата родители страдат от акне, акнето на тяхното дете вероятно ще бъде в по-тежка форма.

Това не е толкова добър съвет: прекаленото миене може да има обратен ефект. Прекаленото почистване изсушава кожата и я дразни още повече, което може да влоши акнето. Достатъчно е да почиствате лицето си сутрин и вечер. И също така внимавайте да не прекалявате с използването на ексфолианти за лице. Избягвайте използването на тези видове продукти, ако приемате изотретиноин, и вместо това изберете продукти, които са подходящи за сухата ви кожа.

Лицето е богато на мастни жлези и затова е най-засегнато (особено Т-зоната: чело, нос и брадичка). Но може да се засегнат и други части на тялото, като раменете, торса и гърба.

Нашите решения за успокояване на склонната към акне кожа

Грижа за кожата на Cleanance HYDRA, предназначена да ви помогне да се чувствате по-комфортно в кожата си

Cleanance HYDRA Успокояващ крем

Достатъчно е малко количество, а продуктът се разнася лесно по кожата. Той оставя кожата успокоена и хидратирана през целия ден. Идеален за тези, които се лекуват от акне.
Обратно към началото