Съдържание

Всичко, което трябва да знаете за акнето

av_acne_formation-bouton_1x1

Петното е върхът на айсберга!

Има четири фази на образуване на акне: свръхпроизводство на себум, удебеляване на кожата, образуване на черни точки и комедони и накрая - възпаление. Какво предизвиква акне? Особено когато се използват неправилно от кожните ензими (например по време на пубертета и при стрес), хормоните стимулират секрецията на себум и правят кожата по-мазна. Горният слой на кожата се удебелява поради увеличаването на свободните мастни киселини и става лепкав. Космено-астните фоликули (торбички, разположени на нивото на кожата) се изпълват с клетки и себум, които при контакт с въздуха почерняват: това са черните точки. C. След това бактериите на акнето предизвикват възпаление в тези области, което води до образуване на пъпки, пустули (бели точки), както и кисти и възли.

При акне мастната жлеза е блокирана от себум, който е станал твърде гъст или се отделя в твърде голямо количество. Освен това клетките на входа на пилозния фоликул се държат необичайно и се наблюдава дисбаланс в кожната флора.

Френско дружество по дерматология

Бели точки: всичко, което трябва да знаете за микроцистите по лицето

Микроцистите на лицето се наричат още “затворени комедони”. Те се развиват главно по бузите, челото, брадичката и около устните. Какво е онова малко белезникаво топче, което усещате под кожата си? Това е признак за прекомерна секреция на себум.Отправна точка за образуването му са косменомастните фоликули, които отчасти са съставени от мастни жлези. Когато концентрацията на себум е най-висока и роговият слой се удебелява, малкото струпване под кожата се разпада. На този етап пъпката или изчезва спонтанно, или се възпалява, когато излишъкът от себум увеличава секрецията на бактериите Cutibacterium Acnes. В случай на зачервяване се появяват пустули и абсцеси. Под кожата, склонна към акне, се случват много неща.

av_acne_microkyste_1x1

Как да се отървете от пъпката, след като се е образувала?

Краят на живота на една пъпка от акне

В крайна сметка всички пъпки ще изчезнат: в продължение на дни до седмици макрофагите (имунни клетки) ще активират фазата на почистване. Каква е тяхната роля? Те отстраняват кожната тъкан, увредена от пъпката. 

За да се отървете от пъпките от акне, почиствайте порите си, за да ограничите натрупването на мазнини и възпаленията, и се консултирайте с дерматолог за съвети относно ежедневното лечение.

ПРИЯТЕЛСКИ, ЕКСПЕРТНИ СЪВЕТИ 

Няколко добри навика за борба с несъвършенствата.

Почиствайте кожата си два пъти дневно и премахвайте грима всяка вечер.

Откажете се от всички груби почистващи продукти! Агресивните продукти стимулират отделянето на себум, като насърчават и влошават появата на акне. Вместо това изберете по-подходящи нежни почистващи гелове. 

Избягвайте да стискате пъпките си-. Това ще ограничи риска от образуване на пъпка или от вторична бактериална инфекция, ако вече имате пъпка. Не стисквайте пъпките: замърсяванията могат да проникнат по-дълбоко в кожата и да се появят белези.

av_acne_sdb_gommage_1x1

 Правилната грижа за кожа, склонна към акне

Обновяването на кожата е от съществено значение за предпазване от белези. Добрата рутинна грижа за кожата е най-добрият начин да стимулирате този естествен процес. Веднъж или два пъти седмично прилагайте абсорбираща и ексфолираща маска: тези продукти съдържат овлажняващи агенти, които успокояват и почистват кожата и насърчават обновяването на клетките. Маските също така ограничават натрупването на себум и блясъка. Ако кожата ви е раздразнена, използвайте компрес с термална вода.

От същата гама

Нашите решения за грижа за склонната към акне кожа

Почистващ гел

Почистващ гел

Матира - Почиства - Балансира

Концентрат срещу несъвършенства

Концентрат срещу несъвършенства

Успокоява - Матира - Намалява несъвършенствата

Mаска- ексфолиант

Mаска- ексфолиант

Матира - Балансира - Намалява излишния себум

Спрей с термална вода Avène

Спрей с термална вода Avène

Успокоява - Възстановява кожната бариера

Обратно към началото