Папки експерт

Сухота и дехидратация

Сухота и дехидратация

Дехидратацията засяга всички типове кожа. С цел да се възстанови трайно кожната защита и комфорт, то трябва да се възстанови водното равновесие.

Какъвто и да е Вашият тип кожа, някои фактори могат да предизвикат или да благоприятстват изключителна чувствителност: Вашата кожа реагира бурно, по начин по който вие предпочитате да не се забелязва…

The brand Eau thermale Avène

Какво представлява дехидратираната кожа?

Ако цялото човешко тяло, включително и дермата, е съставено от 60% вода, без епидермиса, чиито повърхностен слой играе важна роля на бариера между вътрешната влажна среда и въздуха, който е много по сух. Епиедермисът съдържа 20 до 30% вода, и неговият най-повърхностен слой - роговият - 10 до 20 %. Този рогов слой има особена структура, често сравнявана с тухлена стена (кореноцитите) и цимент (вътреклетъчните липиди), чиято роля е да се избегне изпарението на вода от тялото.

Дали по природа Вашата кожа е суха, смесена, нормална или мазна, тя може да бъде дехидратирана от външни агресивни фактори.
Поставена като връзка между организма и външната среда, то тя е на първа линия като бариера срещу агресорите, които могат да бъдат физични (удари, разлики в температурите, ветрове…) или химични (повърхностно активни вещества, дразнещи съставки)
Дехидратираната кожа е безжизнена, грапава или неравна на пипане; тя фино се лющи, понякога е набраздена, даже напукана.

Типовете кожа
Някои кожи са естествено добре хидратирани или по-малко сухи отколкото други. Сухите кожи, било то с лека ксероза, ксероза от атопичен дерматит или ихтиози, съдържат много по-малко вода от нормалната кожа. Тази сухота се дължи на аномалии в липидния метаболизъм (серамиди), в протеиновия (протеази, филагрин) или още повече на нарушения в епидермалната диференциация.

 
Преходните форми на сухата кожа: :
Леките форми наксерозаса най-чести. Тези състояния лесно се коригират с употребата на емолиенти.
Старческиксерози : те са по-подчертани в областта на крайниците.
Зимната ксероза е усложнение на леката ксероза, под влияние на студ и вятър.
Индуцираната ксерозасъответстват на кожи, дехидратирани от продукти за почистване, съдържащи твърде агресивни повърхностно активни вещества (сапуни). По същия начин, иритативното лечение с употреба на ретиноиди и плодови киселини изсушава кожата.

Патологично сухи кожи:

Атопична ксероза : атопичният дерматит или детска екзема представлява малко или много подчертана кожна сухота. Свързана със структурни изменения на епидермиса, тази сухота е отговорна за проникването на алергени и на загубата на вода през епидермиса.
Някои тежки състояния на недостатъчен хранителен прием могат да провокират или засилят кожната сухота.
Някои общи заболявания могат да доведат до кожна сухота.
Les Ихтиози : става въпрос за редки генетични или придобити заболявания, с различна степен на сериозност.
 

Questions

Carnets experts

Изпрати по е-мейл

Протичащо търсене

Нужно е вписване

Трябва да се впишете във Вашия Avène профил, за да запазите информацията.


Впишете се или създайте профил

You can't post more than one comment on a product

Направете коментар

* Задължителни полета

Моята регистрация

-Ден
-Месец
-Година

Всички марки на групата Pierre Fabre:

*Задължителни полета

Благодарим Ви за споделеното мнение!

Вашият коментар е в процес на одобрение от администраторите и ще бъде публикуван веднага след одобрение.