Зачервявания

Зачервявания

Зачервяванията на лицето са характерни за чувствителната кожа и на тази, която се отличава с изострена реактивност, включително и на кожните съдове.

Мнението на лекаря

Въпроси/Отговори
 • Зачервяванията се появяват често при хора, които има особен тип кожа, наречен „вазореактивна кожа”. Както цвета на кожата, вазореактивността е наследствен терен и е особено често срещана в някои страни (като Шотландия).

 • Върху този предразполагащ терен, множество обстоятелства причиняват т.нар. „флъшове” (зачервявания и подпухвания от топлина). Например, твърде горещите ястия, с много подправки или набързо изядените.

 • Не! Точно обратното… Внимание към слънчевите изгаряния и ефекта на „топлина”. Препоръчва се да не се излага много на слънце и да се използват системно слънцезащитни кремове с по-висок фактор.

 • Препоръчаните антибиотици за розацея принадлежат към групата на тетрациклините. Те са познати от няколко десетилетия и тяхното действие е познато на всички лекари. Много хора (например тези с акне) се лекуват с тях в продължение на месеци и добрата толерантност на тези лекарства е добре установена. Вашият лекар ще Ви информира за основните възможни странични ефекти, които са много редки. Внимание: тетрациклините могат да увеличат чувствителността към слънцето ( и са противопоказани при бременни жени и деца).

 • Лазерите (съществуват различни видове) позволяват да се коагулират кожните съдове и да се намалят зачервяванията. Подобрението на състоянието на купероза и на постоянните зачервявания е значително. Процедурите не са изцяло безболезнени: чувства се усещане за изгаряне и дразнене в рамките на няколко минути. Някои техники ( изстудяване, крем с анестетик) позволяват да се отстрани това усещане.

 • Става въпрос за естетична процедура, което не е обект на поемане от здравното осигуряване. Преди да вземете решение, вие може предварително да уточните цената на интервенцията, очаквания резултат и мигновените последствия (синини, подпухване), които вие може да очаквате, броя и честотата на процедурите, както и грижите след лазера след това.

Зачервявания

Чувствителната кожа реагира бързо и бурно на промяната на температурите, на студ, вятър, дразнещи продукти за почистване или тоалет, на неподходящи грижи…
Зачервяванията са малко или много периодично проявяващи се, но винаги неприятни и притесняващи.
Те не се появяват само на определен тип кожа : могат да се появят както на суха така и на смесена кожа.

 

Въпрос на степен


 • Преходната форма на зачервяване: т.нар. “флъш“ : Това е реакция на силна вазодилатация, която може да се дължи на следните причини:

- По-често на обичайна ситуация или на „стресирана” кожа- изпитване в училище, интервю за работа, изключително емоционален или конфликтен разговор…
- Промяна на температурата, която засилва циркулацията на лицето
- Твърде гореща храна, алкохолни напитки или някои хранителни съставки (подправки, горчица…).
- Рядко причината е общо заболяване. Поговорете с вашия лекар, който ще ви предпише необходимите изследвания, от които се нуждаете.
 

 • Преходно зачервяване, което преминава в постоянно: еритроза

По време на „флъш”, кръвоносните съдове на лицето се разширяват бързо, след което се връщат към нормалното си състояние.
С течение на времето, зачервяванията могат да станат постоянни, основно в областта на бузите. Това състояние се нарича еритроза. 

 • Еритроза, която се засилва: купероза.

Някои кръвоносни съдове са по-разширени от други и се забелязват дори с просто око. Тези малки червени съдове (мед. телеангиектазии) представляват това, което всеобщо се нарича купероза.
 

 • Поява на пъпки: розацея.

Наречено още „ розацейно акне”, защото освен зачервяванията, при това състояние се наблюдават и пъпки, които наподобяват младежко акне.
Пъпки с бяло връхче (пустули) също неблагоприятно се появяват на лицето...

 

 

Грижа


За щастие, всички тези състояния се лекуват…
За да бъде ефикасна терапията, Вашият лекар започва с елиминиране на кожните заболявания, които могат да доведат до зачервявания на лицето. Такива са атопичен дерматит, себореен дерматит, контактни екземи и иритативни дермити…
В тези случаи, трябва да се обърнем към :

 • Козметични продукти със съставки, които са активни спрямо разширяването на кръвоносните съдове на лицето, например растението рускус. Във всички тези случаи, дълготрайната употреба е необходима, за да се постигне задоволителен резултат.
 • Локално лечение, по-често с Metronidazole.
 • Електрокоагулации, които позволяват да се коагулират разширените съдове.
 • Васкуларни лазери, които позволяват по-дълбоко действие и намаляват риска от поява на белези.


Изпрати по е-мейл
 • Персонализирани съвети за грижа
 • Специални предложения
 • Коментари за вашите предпочитани продукти

Всяка кожа има специфични нужди,
открийте Вашия ритуал за грижа Eau Thermale Avène.

Започнете сега
 • Препоръчани продукти, за състоянието на Вашата кожа
 • Достъп до Вашите предпочитани продукти и коментари
 • Регистрирайте Вашите покупки, за да възнаградим Вашата лоялност
Регистрирайте се сега

Протичащо търсене

Нужно е вписване

Трябва да се впишете във Вашия Avène профил, за да запазите информацията.


Впишете се или създайте профил