Eau Thermale Avène отговаря на вашите въпроси
Кожа и склонна към атопия кожа

Кожа и склонна към атопия кожа

Eau Thermale Avène отговаря на вашите въпроси

Как може да се успокои кожата, когато реагира прекомерно, сърби, притеснява или боли? Как намирате облекчение? 10 въпроса към д-р Ариадна Ортиз-Бруги, дерматолог и медицински директор на марката Eau Thermale Avène, и Жоел Нони, ръководител на образователните семинари за състоянието на кожата в Хидротерапевтичния център Avène.

Вашите въпроси

Склонната към атопия - възпалително кожно заболяване, което обикновено започва в ранна детска възраст. Изглежда, че този дерматит е свързан с генетични предразположения, които засягат кожната бариера. Кожата става по-пропусклива и позволява на различни алергени от околната среда да навлязат в организма, което води до свръхреакция на имунната система. Съществува обаче и друг вид дерматит - контактна екзема или контактен дерматит, който се появява без генетични предразположения, когато кожата влезе в пряк контакт с определен алергизиращ агент.

Склонната към атопия кожа и контактната екзема се проявяват с приблизително еднакви кожни лезии: раздразнение, зачервяване, суха кожа (ксероза), силен сърбеж, причинен от сухота, понякога мокрене. Но за разлика от контактната екзема, склонната към атопия кожа не се предизвиква от един-единствен, общовалиден фактор, а от различни фактори на околната среда и ендогенни фактори. Това е хронично заболяване, което има тенденция да се появява и изчезва.

Склонната към атопия кожа не означава непременно алергия, но често е свързана с алергичен произход и следователно с повишен риск от хранителни алергии, алергичен ринит или конюнктивит. Ето защо трябва да се стараете да избягвате алергизираща среда (прах, пера, косми от домашни любимци и др.).

Лечението на склонната към атопия кожа е съгласно терапевтичните решения, които варират в зависимост от тежестта на симптомите: сухота, зачервяване, сърбеж, причинен от сухота, лющене и др. Във всички случаи ежедневното нанасяне на емолиент е първата стъпка в лечението на склонната към атопия кожа. Намалява интензивната сухота на кожата и успокоява усещането за сърбеж, причинен от сухота. В случай на обостряне стандартното лечение на раздразнението епредписването на локални кортикостероиди.

Склонната към атопия кожа често се причинява от няколко фактора, но тревожността и стресът могат да бъдат отключващи фактори за появата на пристъпи и сърбеж, причинен от сухота. Ако можете, дайте приоритет на физическата активност, четенето, музиката, коремното дишане и т.н. Практикувайте релаксация и дейности, които ви доставят удоволствие.

Ежедневните грижи могат да станат досадни с течение на времето, особено при подобряване на състоянието на кожата. Въпреки това е важно да сте упорити. Поддържането на кожата хидратирана е един от най-простите и ефективни методи за укрепване на бариерната функция и по този начин за намаляване на сухотата и намаляване на обострянията.

Често не осъзнаваме, че се чешем, и е трудно да се противопоставим. Затова е важно да се идентифицират тези моменти и да се намерят подходящи алтернативи. Има няколко трика за отвличане на вниманието: дръжте ръцете си заети, чешете някакъв предмет, например малки текстурирани топки за малки деца, играйте с пръстите си, драскайте по защитата с велкро страна на плюшена играчка, или дразнещите места, но върху пижамата. А за да се избегнат раздразвания, решение може да бъде и късото рязане на ноктите и носенето на памучни или копринени ръкавици (ако се понасят) през нощта, които пък могат да се превърнат и в кукли за децата.

Къпането има няколко предимства: то почиства, отпуска и подготвя кожата за нанасяне на емолиентни продукти. Въпреки това трябва да намалите честотата на къпане и да ограничите продължителността му до максимум 10 минути, тъй като твърдата вода изсушава кожата и по този начин стимулира зачервяването и сърбежа, причинен от сухота. Избирайте бързи 5-минутни душове всеки ден. Температурата на водата не трябва да превишава 34°C, за да се избегне повторното активиране на раздразнението. Подсушете се, като леко се избършете с кърпа, за да не предизвикате отново усещането за сърбеж, причинен от сухота.

Студът може ефективно да успокои сърбежа, причинен от сухота. Можете да използвате замразен грах, съхраняван в индивидуална торбичка, охлаждаща торбичка или камъчета, съхранявани в хладилника, стига да не ги поставяте директно върху кожата, особено ако тя вече е увредена. Ежедневното прилагане на компреси с термална вода върху областите, които се нуждаят от успокояване, също е много ефективно и ви дава възможност да се отпуснете за момент.

Нанесете хидратиращ балсам преди лягане - и дръжте под ръка емолиентния крем и термална вода. Погрижете се да създадете релаксираща атмосфера, например с приглушено осветление и тиха музика. Не се обличайте прекомерно и поддържайте температурата в помещението на 18°C.

Обратно към началото