Eau Thermale Avène отговаря на вашите въпроси
Кожа и склонна към атопия кожа

Кожа и склонна към атопия кожа

Eau Thermale Avène отговаря на вашите въпроси

Eau Thermale Avène отговаря на вашите въпроси

Как може да се успокои кожата, когато реагира прекомерно, сърби, притеснява или боли? Как намирате облекчение? 10 въпроса към д-р Ариадна Ортиз-Бруги, дерматолог и медицински директор на марката Eau Thermale Avène, и Жоел Нони, ръководител на образователните семинари за състоянието на кожата в Хидротерапевтичния център Avène.

Вашите въпроси

Склонната към атопия - възпалително кожно заболяване, което обикновено започва в ранна детска възраст. Изглежда, че този дерматит е свързан с генетични предразположения, които засягат кожната бариера. Кожата става по-пропусклива и позволява на различни алергени от околната среда да навлязат в организма, което води до свръхреакция на имунната система. Съществува обаче и друг вид дерматит - контактна екзема или контактен дерматит, който се появява без генетични предразположения, когато кожата влезе в пряк контакт с определен алергизиращ агент.

Склонната към атопия кожа и контактната екзема се проявяват с приблизително еднакви кожни лезии: раздразнение, зачервяване, суха кожа (ксероза), силен сърбеж, причинен от сухота, понякога мокрене. Но за разлика от контактната екзема, склонната към атопия кожа не се предизвиква от един-единствен, общовалиден фактор, а от различни фактори на околната среда и ендогенни фактори. Това е хронично заболяване, което има тенденция да се появява и изчезва.

Склонната към атопия кожа не означава непременно алергия, но често е свързана с алергичен произход и следователно с повишен риск от хранителни алергии, алергичен ринит или конюнктивит. Ето защо трябва да се стараете да избягвате алергизираща среда (прах, пера, косми от домашни любимци и др.).

Лечението на склонната към атопия кожа е съгласно терапевтичните решения, които варират в зависимост от тежестта на симптомите: сухота, зачервяване, сърбеж, причинен от сухота, лющене и др. Във всички случаи ежедневното нанасяне на емолиент е първата стъпка в лечението на склонната към атопия кожа. Намалява интензивната сухота на кожата и успокоява усещането за сърбеж, причинен от сухота. В случай на обостряне стандартното лечение на раздразнението епредписването на локални кортикостероиди.

Склонната към атопия кожа често се причинява от няколко фактора, но тревожността и стресът могат да бъдат отключващи фактори за появата на пристъпи и сърбеж, причинен от сухота. Ако можете, дайте приоритет на физическата активност, четенето, музиката, коремното дишане и т.н. Практикувайте релаксация и дейности, които ви доставят удоволствие.

Ежедневните грижи могат да станат досадни с течение на времето, особено при подобряване на състоянието на кожата. Въпреки това е важно да сте упорити. Поддържането на кожата хидратирана е един от най-простите и ефективни методи за укрепване на бариерната функция и по този начин за намаляване на сухотата и намаляване на обострянията.

Често не осъзнаваме, че се чешем, и е трудно да се противопоставим. Затова е важно да се идентифицират тези моменти и да се намерят подходящи алтернативи. Има няколко трика за отвличане на вниманието: дръжте ръцете си заети, чешете някакъв предмет, например малки текстурирани топки за малки деца, играйте с пръстите си, драскайте по защитата с велкро страна на плюшена играчка, или дразнещите места, но върху пижамата. А за да се избегнат раздразвания, решение може да бъде и късото рязане на ноктите и носенето на памучни или копринени ръкавици (ако се понасят) през нощта, които пък могат да се превърнат и в кукли за децата.

Къпането има няколко предимства: то почиства, отпуска и подготвя кожата за нанасяне на емолиентни продукти. Въпреки това трябва да намалите честотата на къпане и да ограничите продължителността му до максимум 10 минути, тъй като твърдата вода изсушава кожата и по този начин стимулира зачервяването и сърбежа, причинен от сухота. Избирайте бързи 5-минутни душове всеки ден. Температурата на водата не трябва да превишава 34°C, за да се избегне повторното активиране на раздразнението. Подсушете се, като леко се избършете с кърпа, за да не предизвикате отново усещането за сърбеж, причинен от сухота.

Студът може ефективно да успокои сърбежа, причинен от сухота. Можете да използвате замразен грах, съхраняван в индивидуална торбичка, охлаждаща торбичка или камъчета, съхранявани в хладилника, стига да не ги поставяте директно върху кожата, особено ако тя вече е увредена. Ежедневното прилагане на компреси с термална вода върху областите, които се нуждаят от успокояване, също е много ефективно и ви дава възможност да се отпуснете за момент.

Нанесете хидратиращ балсам преди лягане - и дръжте под ръка емолиентния крем и термална вода. Погрижете се да създадете релаксираща атмосфера, например с приглушено осветление и тиха музика. Не се обличайте прекомерно и поддържайте температурата в помещението на 18°C.

Обратно към началото