Eau Thermale Avène отговаря на вашите въпроси
Кожа и рак

Кожа и рак

Eau Thermale Avène отговаря на вашите въпроси

Когато кожата е раздразнена от онкологично лечение, когато става по-реактивна, какъв е най-добрият начин да се грижим за нея всеки ден? Как мога да се грижа за нея? Каква е правилната програма за грижа за кожата? Суха кожа, раздразнение на кожата или увреждане на кожата: как да намалите и облекчите страничните ефекти от лечението на онкологично заболяване върху кожата?
Съвети от д-р Ариадна Ортиз-Бруги, дерматолог и медицински директор на марката Eau Thermale Avène, и от Жоел Нони, ръководител на семинарите за здравно образование на кожата в Хидротерапевтичния център Avène.

Вашите въпроси

Кожа и рак

Лечението предизвиква чувствителност на кожата. Често причинява обикновена сухота на кожата: тя става груба на допир, с люспи, които падат като пърхот. Когато тази „ксероза“ е по-силно изразена, кожата на краката придобива напукан вид, а пръстите на ръцете и петите стават груби или напукани. Тези симптоми могат да бъдат придружени от усещане за дискомфорт, раздразнение и опъване.

Изберете продукти за суха кожа, които възстановяват функцията на кожната бариера. В идеалния случай емолиентен продукт трябва да се нанася поне веднъж или два пъти дневно върху лицето и тялото. Разнесете продукта върху лицето с върховете на пръстите си, като разнасяте от центъра на лицето към периферията. Нанесете върху тялото с лек масаж, като използвате цялата повърхност на ръката си. Емолиентът действа най-добре, когато се нанася на тънък слой върху леко влажна кожа. Нанесете го, когато излезете от душа или ваната, например.

Изберете дерматологични блокчета без сапун, синдетна форма или адаптирани почистващи олиа или гелове, които подхранват кожата и съхраняват нейното pH. Не използвайте бархетни дрехи, гъби или душове, които могат да раздразнят чувствителната кожа. За да подсушите кожата, избягвайте търкане и по-добре потупвайте нежно.

Твърде горещата вода увеличава сухотата на кожата и предизвиква повторно раздразнение на кожата. Вместо това всеки ден вземайте 5-минутен душ с температура между 32 и 34°C.

Включва симптоми, вариращи от обикновено зачервяване до тежки изгаряния с язви, които могат да се появят върху облъчена кожа. Всъщност лъчетерапията, съчетана с някои химиотерапии, прави кожата много уязвима и чувствителна към травми, дори няколко месеца и години след края на лечението. Поради това кожа, изложена на облъчване изисква непрекъснато наблюдение.

Не прилагайте никакви омазняващи вещества четири часа преди сеанса. Проучване обаче показва, че прилагането на емолиент два пъти дневно върху съответната област осигурява по-добра поносимост на страничните ефекти от това лечение*. Затова хидратирайте кожата си внимателно след облъчване и всеки ден.

Палмарно-плантарният синдром се проявява с появата на понякога силно зачервяване, удебеляване, напуквания, набраздявания и болка по дланите на ръцете и стъпалата. Ето защо е важно в началото на лечението да се хидратират стъпалата на краката и дланите на ръцете, тъй като тези крайници са много чувствителни. Избягвайте дългите разходки и носете памучни чорапи. Слагайте памучни ръкавици за ежедневни дейности и подходящи ръкавици за домакинска работа, градинарство и т.н . Най-добре е да поддържате ноктите си къси, но не прекалено къси, да не си правите маникюр и да не носите изкуствени нокти. Консултирайте се с педикюрист, ако е необходимо.

Някои терапии могат да причинят лезии и зачервяване, особено през първите няколко седмици от лечението. Тези лезии обикновено са разположени по лицето, скалпа, средата на гърба и гърдите. Те могат да бъдат сърбящи, придружени от болезнени усещания за парене или да се инфектират. За да избегнете риска от образуване на белези, избягвайте да търкате или третирате лезиите по какъвто и да е друг начин. Веднага щом се появят първите зони с раздразнение и признаци на зачервяване, трябва да ограничите риска от бактериална инфекция, като използвате подсушаващ крем или лосион на медно-цинкова основа.

Медицинският грим може да придаде на кожата „здравословен блясък“ и сияние. Може да се използва и за прикриване на зачервявания, остатъчни следи, тъмни кръгове или за контуриране на вежди. Хидротерапевтичният център Avène организира и семинари за грим, на които се дават много съвети. .

Ежедневната фотозащита, независимо от планираните ангажименти, е от съществено значение. Избягвайте да излагате кожата си колкото е възможно повече дори на умерена слънчева светлина, тъй като някои лечения повишават фоточувствителността на кожата. Това увеличава риска от слънчево изгаряне или дори по-тежки форми на изгаряне, и дори краткотрайното излагане на слънце може да доведе до появата на трайни хиперпигментни лезии. Винаги носете защитно облекло, шапка и слънчеви очила. Използвайте крем с висок слънцезащитен фактор SPF (50+), разработен така, че да намалява риска от алергични реакции, без аромат, водоустойчив и устойчив на изпотяване, и го нанасяйте отново на всеки 2 часа.

Обратно към началото