Слънчеви петна

av_solaires_taches-brunes_closeup_1x1 470x470
Какво представляват кафявите слънчеви петна?

Слънчевите петна или старческите петна, известни като “лентиго” на медицински жаргон (или "гробищни цветя" на не толкова весел френски жаргон), се причиняват от прекалено излагане на слънце. Те са резултат от отлагане на меланин в епидермиса или дермата. Това е често срещана форма на хиперпигментация, която се проявява като малки, плоски, потъмнели зони със светлокафяв до черен цвят. Слънчевите петна могат да се появят по лицето, шията, раменете, деколтето, предмишниците и обратната страна на дланите. 

Какви са причините?

Слънчевите петна се дължат на дисбаланс в меланоцитите - клетките, отговорни за производството на меланин - естествения пигмент, който оцветява кожата. При слънчевите петна кожата произвежда твърде много меланин след излагане на ултравиолетови лъчи и затова се появява "петно".

Кафявите пигментни петна не са единственият признак за стареене на кожата, причинено от слънцето. Стареенето на кожата се проявява на две нива: Върху епидермиса: UVB лъчите предизвикват появата на малки слънчеви петна. В дермата: UVA лъчите предизвикват образуването на дълбоки бръчки.

Кой е засегнат от слънчевите петна?

Всички, както мъже, така и жени. Кафявите пигментни петна са по-често срещани при хора над 40 години (откъдето идва и името им), но могат да се появят и по-рано. Наличието на петна обаче зависи от цвета на кожата и времето, прекарано на слънце: колкото по-светла е кожата, толкова по-уязвима е към въздействието на слънцето. За да не остарявате (поне що се отнася до кожата ви), не е достатъчно само да нанасяте крем против бръчки вечер. Когато става въпрос за слънце, превенцията е по-добра от лечението! Дерматолозите често говорят за концепцията за безопасност от слънцето, т.е. да се предпазвате от слънцето и да не излагате кожата си прекалено много. Ето защо защитата от слънцето е най-важната стъпка за предотвратяване на образуването на старчески петна. 

 

av_solaires_taches-brunes_1x1 470x470

Ползи и вреди, които слънцето нанася на кожата

Как да избегнем слънчевите петна по лицето и шията

Изберете добра защита от слънцето

Защитете се през цялата година

Предотвратяването на ефекта от слънцето върху стареенето на кожата изисква фотозащита, т.е. постоянна предпазливост по отношение на излагането на слънце: не излизайте на слънце в пиковите часове на деня, носете дрехи, шапка и (одобрени) слънчеви очила и използвайте продукти за грижа за кожата с висок SPF, подходящи за вашия тип кожа. 

Слънчевите лъчи въздействат върху кожата дори в облачни дни, затова е важно да ѝ осигурите ежедневната защита, от която се нуждае, за да бъде защитена през цялата година. Дори в града използвайте овлажняващ крем с лек SPF, за да филтрирате UV лъчите: единственият начин да се насладите на обяда на открито!

ПРИЯТЕЛСКИ, ЕКСПЕРТНИ СЪВЕТИ

Не прекалявайте

Ограничете времето, прекарано на слънце, не се излагайте на слънце през най-горещите часове и носете дрехи и шапка, за да се предпазите от слънцето, когато е възможно. Когато кожата е изложена на слънце, редовно нанасяйте и повтаряйте нанасянето на слънцезащитен продукт с подходящо ниво на SPF, който е специално разработен за вашия тип и състояние на кожата.

Повече от 30 години Eau Thermale Avène се стреми да предлага най-добрите слънцезащитни продукти, за да защити чувствителната ви кожа. Днес нашите слънцезащитни продукти са номер едно на пазара на фотозащита в европейските аптеки*.

*IQVIA - Pharmatrend International - 2018 г. - в обем и стойност.
Обратно към началото