AV_makeup-workshop-AIF 1732x323

Eau Thermale Avène, партньор в грижата за Вашата кожа

 Овладяване на симптомите при кожа склонна към ихтиоза

Марката Eau Thermale Avène се свързва с редица пациентските организации за да предистави своята подкрепа и и да създаде партньорства в полза на пациентите Едно такова значимо партньорството е , създадено през 2007 година в подкрепа на пациентите страдащи от ихтиоза. Съвместно изследване на на това рядко и инвалидизиращо генетично заболяване с Ан Одуз, председател на Асоциацията за ихтиоза Франция (AIF), и Мари-Анж Мартенсик, директор на Les Thermes d'Avène.

av_anne-audouze-aif 1x1

Първо, какво представлява ихтиозата?

Ан Одуз: Съществуват няколко форми на това заболяване, но обикновено то се проявява като много суха, кожа с висока степен на възпаления и усещане за опъване. Пациентите често страдат от хиперкератоза или напукана кожа, не се потят и поради това не се справят добре със сухия студ, горещината или температурните промени. За тях е трудно да се занимават със спорт и да работят в прекалено топли помещения. Това води до физичен, естетичен, а също и психологичен дискомфорт. Пациентите са склонни да се дистанцират и изолират от околния свят.

Мари-Анж Мартенсик: Това кожно заболяване винаги ме е вълнувало, защото е изключително рядко: засяга само един до двама души на 500 000 или съответно 865 души във Франция. И тъй като състоянието е видимо значително, привлича погледите и въпросите на околните. Пациентите, които имат това състояние, не са разбрани правилно, и наистина ме трогват.

av_marie-ange-martincic 1x1

Искаме да направим нашите терапии приятни, но и ефективни и всискателни. Това е важно, когато Вашата кожа иманеприятни усещания.

Мари-Анж Мартенсик

Как се стигна до партньорството ви?

Беше случайна среща. Председателят на AIF по това време, Мари-Сесил Верли, страдаше от тежка ихтиоза и пристигна в Авен. Термалната процедура й се отрази много добре. 

M-A.M: Тя пожела да участва в Entretiens d'Avène1. През 2007 година я запознах с тогавашния бранд мениджър. Освен че е забавна и общителна, Мари-Сесил Верли е и решителна. Бяха установени ползотворни взаимоотношения. Събитието представлява среща под формата на кръгла маса между експерти по важна тема. Целта на срещата е да информира научните среди и всички останали имащи отношение по темата за най-новите постижения в областта на дерматологичните изследвания.

1 - Събитието представлява кръгла маса между експерти по важна тема. Целта му е да информира научните среди всички останали имащи отношение по тематаза най-новите постижения в областта на дерматологичните изследвания.

Чувстваме се подкрепени, това е наистина незаменимо.

Ан Одуз

Какво означава това партньорство за хората с ихтиоза и техните близки?

A.A: На първо място, за нас това е морална подкрепа и непоколебимо внимание в продължение на години. То ни позволява да финансираме уикенди в хидротерапевтичния център за семейства, а от четири години - и за родители без децата им. Чрез центъра, тези срещи позволяват на пациентите да се свържат помежду си, но също така и с хората, които се грижат за тях. Чувстваме се подкрепени, това е наистина незаменимо. Тези срещи имат няколко фокуса: има продукти, които са на разположение (а кожата, страдаща от ихтиоза се нуждае от много опаковки), образователни брошури, гримьори по време на нашите уикенди.

AV_makeup-workshop-AIF2 1x1
av_ag-aif2017-avene-presentation 1x1

M-A.M: Това е обмен. Благодарение на AIF популяризираме термалното лечение и осигуряваме облекчение за повече пациенти. В началото на 90-те години на миналия век имахме само един или двама души годишно с ихтиоза. В наши дни всяка година пристигат между 40 и 45 души от цял свят. Спомням си, наред с други неща, пристигането на едно малко американско момиченце, болно от ихтиоза, с което след това дълго време си кореспондирахме. Преди няколко години лекарят, който я наблюдава в Съединените щати, се възползва от пътуването си до Франция, за да мине през Avène. Той видя толкова невероятни резултати, че искаше да разбере какво сме направили за неговия пациент. Това беше много съществен момент. Без AIF, която ни помогна да наберем пациенти, никога не бихме могли да проведем единственото съществуващо днес проучване за ефекта от термалното лечение при тертиране на ихтиозата. Това ни позволи да докажем по научен път клиничните и психологическите ползи от термалното лечение, дори в средносрочен план. 

2- През 2009 година, в сътрудничество с няколко университетски болнични центъра, е проведено проучване за оценка на ефекта на термалното лечение Avène при пациенти с ихтиоза. Това проучване, публикувано в броя от ноември 2011г. в списанието British Journal of Dermatology (2011, 165, стр.1087-1094), подчертава значимостта на термалното лечение в Avène като терапевтичен подход.

 

След участието си в проучването една пациентка ми написа: „Мога да живея. Мога да дишам през всички пори на кожата си“.

Мари-Анж Мартенсик

Какви са ползите от лечението за пациентите с ихтиоза?

M-A.M: След участието си в проучването една пациентка ми написа: „Мога да живея. Мога да дишам през всички пори на кожата си. Никога не съм изпитвала това, което чувствам сега - мека, кожа, която мога да контролирам,кожа, която не боли...“  Това е първото ѝ лечение, тя е на 66 години и съжалява, че не е знаела за него преди.

Ан Одуз: Всъщност кожата при ихтиоза може да бъде много задебелена и напукана. Водата и процедурите правят кожата еластична и намаляват възпаленията. Тук пациентите се отпускат и откриват лечение, адаптирано към техните симптоми, за да успокоят и да подобрят външния вид на кожата си. Най-после. 

M-A.M: С натрупването на опит успяхме да разработим особено подходящи процедури и оборудване. Например душ за скалп или тангенторна вана, които съчетават механичното въздействие на водата със свойствата на термалната вода. Увиването на тялото и хидратиращите процедури за лице също са основна част от програмата за лечение. Но ние искаме да направим терапиите си приятни, както и ефекасни и взискателни. Това е важно, когато имате кожа с неприятни усещания. Ето защо стаите ни за процедури са отворени към външния свят и природата, в стаите за почивка има игри, а кремовете са приятни за нанасяне. Организирахме семинари „Алтернативи на разчесването", семинари, които дават на децата повече независимост при лечението им, и дейности за останалата част от семейството. Така всеки има полза.

 

Тук пациентите се отпускат и откриват лечение, адаптирано към техните симптоми, за да се успокоии подобри външния вид на кожата си. Най-после.

Ан Одуз
Обратно към началото