Интервю с Емилия д'Авак, експерт по морски екосистеми в PUR Projet
PUR Projet и Eau Thermale Avène: възстановяване на кораловия риф

PUR Projet и Eau Thermale Avène: възстановяване на кораловия риф

Интервю с Емилия д'Авак, експерт по морски екосистеми в PUR Projet

Няколко пъти годишно Емилия д'Авак, експерт по морските екосистеми в PUR Projet, се отправя към Педжаракан, село в северозападната част на Бали, за да координира програмата PUR Corail, стартирала през 2016 година, и да наблюдава развитието на растежа на възстановяващия се коралов риф. Обратна връзка от жена в областта.

Вие сте част от проекта Pur Corail от самото начало, каква е вашата роля?

Започнах с търсене на подходящо място. Трябваше да има коралов риф, който да бъде запазен, и местна общност, готова да се включи. След това пристъпих към опис на щетите. После трябваше да изберем най-подходящите методи за реконструкция и да обучим екипите на място. Днес двама служители и един мениджър се грижат за поддръжката на пълен работен ден и работят за възстановяването и разширяването на рифа. Връщам се два пъти годишно, за да проверя дали всичко върви гладко.

От 2019 година всяка година инсталираме близо 17 подводни конструкции и присаждаме 2040 корали от 20 различни вида.

Емилия д'Авак
Емилия д'АвакЕксперт по морски екосистеми в PUR Projet
Как е възможно да се възстановят коралите и да се възстанови кораловият риф?

Как е възможно да се възстановят коралите и да се възстанови кораловият риф?

Избрахме най-съвременната техника, известна като Biorock. За целта е необходима 3D наелектризирана метална конструкция, която се потапя. Когато влезе в контакт с вода, слабото течение предизвиква химическа реакция и създава материал, подобен на скелета на коралите, който се прикрепя към метала. След това трябва да дойдем и да пресадим фрагменти от коралите, които все още са живи. Много ефективно е, но е скъпо. Затова експериментираме с два други метода: друга метална конструкция, която покриваме със смес от пясък и лепило, и клетка, пълна с камъни, която служи за опора на присадите.

И кораловият риф се съживява?

Благодарение на подкрепата на марката Eau Thermale Avène от 2019 година всяка година инсталираме близо 17 подводни структури и трансплантираме 2040 корали от 20 различни вида. Между 2016 и 2021 година ще трансплантираме повече от 10 000 корали благодарение на Avène. Показателят за оцеляване е добър. Рифът започва да възвръща архитектурната си сложност и функцията си на убежище. В него се завръщат нудибранхи, скорпиони, скатове със сини петна, морски дявол,, октоподи, сепии... Гмуркането отново е удоволствие. 

Какви са следващите ви цели?

Какви са следващите ви цели?

Нашата цел е рифът да възвърне всички функции на здрав естествен жив риф и да осигури всички свои екосистемни функции и услуги по отношение на биоразнообразието, храната, защитата на крайбрежието и т.н. Риболовът с динамит или цианид вече е забранен, но риболовът на хищни риби все още е твърде разпространен в района. Той пряко насърчава разпространението на водорасли, които се конкурират с коралите. Все още натискът е много активен. Трябва да продължим да работим с общностите по проблемите и да решаваме въпросите, свързани със замърсяването.

Как този проект за защита на кораловия риф е устойчив?

Всеки етап от програмата се разработва с участието на всички заинтересовани страни: жители, местни власти и риболовни и туристически сдружения. Имаме подкрепяща роля, намираме финансиране, споделяме опит, инфраструктура, предаваме експертни знания, но преди всичко предаваме всички инструменти на местната общност, за да може тя да продължи да съхранява природния капитал и да възстановява кораловия риф сам. Имаме обучени екипи, съставени изключително от жители на селата. Днес търсим възможности за организиране на обиколки на рифа с екскурзовод, предлагане на сертификати за осиновяване на малки корали и други дейности, генериращи приходи.

Нашата цел е рифът да възвърне всички функции на здрав естествен риф.

Обратно към началото