Интервю с Патрисия Обле, съосновател на PUR Projet
Морската екосистема и кораловите рифове: избор на цялостен подход

Морската екосистема и кораловите рифове: избор на цялостен подход

Интервю с Патрисия Обле, съосновател на PUR Projet

Eau Thermale Avène е отдадена да прилага познанията си относно защитата от слънцето върху кожата, като същевременно работи за намаляване на въздействието на своите продукти върху екосистемите. За да отиде още по-далеч и да помогне за възстановяването на морската среда, от 2016 година Eau Thermale Avène си партнира с PUR Projet, специалист в областта на борбата с климатичните промени, работещ в Бали. Патрисия Обле, съосновател на PUR Projet, разговаря с нас.

С какво се занимава PUR Projet?

Нашата цел е да възстановим екосистемите с помощта на местните участници и да съчетаем хората и природата. За тази цел помагаме на компаниите да разработват проекти за климата в съответствие с тяхните ценности и ангажименти . Като се имат предвид социалните и еко-ангажиментите на Eau Thermale Avène, беше очевидно, че можем да изградим съвместна програма.

Целта на PUR Projet е да се възстановят екосистемите и да се обединят хората и природата.

Патриша Обле
Патриша ОблеСъосновател на PUR Projet

Преди това PUR Projet беше по-специализирана в залесяването, как се стигна до този проект за опазване на морската екосистема?

През 2016 година Eau Thermale Avène пожела да подкрепи проект, пряко свързан с елемента Вода. В същото време в научна публикация на италиански изследовател се осъжда въздействието на фотозащитните филтри върху коралите. Затова заедно искахме да приемем предизвикателството: да стартираме програма за възстановяване на морската екосистема чрез коралите. Ключов фактор за биоразнообразието, също толкова важен, колкото и дърветата. От него зависят над 3000 вида риби и близо 120 милиона жители. Някои проучвания обаче показват, че 3% от коралите умират всяка година и че с тези темпове кораловите рифове могат да изчезнат до 2100 година. Eau Thermale Avène вече работеше за намаляване на въздействието на своите фотозащитнитефилтри и формули върху морските екосистеми, и това беше един от начините да се постигне повече.

Над 3000 вида риби и близо 120 милиона жители зависят от коралите.

Как работихте на място, за да защитите кораловия риф?

Избрахме да стартираме програмата PUR Corail в Педжаракан на остров Бали в Индонезия, тъй като селото се намира в Златния триъгълник на коралите - регион, известен с високата си концентрация на корали. Но в резултат на цианидния риболов и глобалното затопляне тези организми видимо избеляват. Срещнахме се с жителите и организациите на място, за да разберем по-добре проблемите им. След това съставихме строг протокол: прилагане и сравняване на няколко техники за пресаждане на корали и измерване на тяхното въздействие. Както винаги, ние обучихме жителите, за да ги направим автономни.

AV_SPOR_Pejarakan_Bali_CopyrightPURProjet_07 800x670

С какви трудности се сблъскахте?

Бързо разбрахме, че можем да трансплантираме корали, но пресаждането не е достатъчно. Ако не действате едновременно срещу замърсяването с пластмаса и ерозията на почвата, причинена от обезлесяването на земите, това не работи. За да бъде ефективен, е необходим цялостен подход. Затова през 2018 година стартирахме проект за управление на отпадъците и програма за засаждане на мангрови горички по крайбрежието.

Имаше ли резултати?

Осем месеца по-късно в програмата са включени 280 семейства и вече са събрани близо 10 тона отпадъци, които са вкарани в каналите за рециклиране. Информирахме различните групи от населението за сортирането на отпадъците, предоставихме на жителите платформа за рециклиране и специални контейнери. В същото време започнахме да засаждаме мангрови гори, за да предотвратим ерозията на почвата по крайбрежието. В рамките на няколко месеца благодарение на Eau Thermale Avène са засадени близо 7000 мангрови дървета.

Простото прeсаждане на корали не е достатъчно, за да бъде ефективно, трябва да действаме и по отношение на замърсяването с пластмаса и да се борим с ерозията на почвата.

Как виждате развитието на работата си по този устойчив проект?

Ще продължим да пресаждаме корали в Педжаракан, за да разширим техния район и ако е възможно, да ги разпространим в други части на света. На сушата тестваме нов метод за засаждане на мангрови гори. В крайна сметка изглежда по-подходящо взетите от мангровите гори в районна на насаждението пропагули (мангров разсад) да се засаждат директно, без предварително отглеждане в разсадник. Що се отнася до отпадъците, все още ни предстои работа по идентифицирането на различните видове отпадъци и съществуващите системи за рециклиране. Също така смятаме да се съсредоточим повече върхугрупите от хотели и ресторанти. И разбира се, ще продължим да разработваме кампании за повишаване на осведомеността, информираността и обучението на жителите - ключови аспекти на този тип проекти.

Обратно към началото