Ангажимент за възстановяване на морските екосистеми
За природата

За природата

Ангажимент за възстановяване на морските екосистеми

От 2010 година Eau Thermale Avène се ангажира с положителен принос към проблемите, свързани с опазването на океаните. През 2013 година беше направена първата стъпка: за продуктите за фотозащитни бяха разработени нови формули, за да се намали въздействието им върху морската среда. През 2016 година беше направена втора стъпка: обединихме усилия с Pur Projet, компания, специализирана в действия в подкрепа на климата, която се роди по инициатива на Тристан Лекомт, основател на Alter Eco. Заедно стартирахме програмата PUR Corail - проект за възстановяване на морската екосистема чрез коралите в Педжаракан, северозападно от Бали.

AV_SPOR_2015_Pejarakan_Bali_CopyrightPURProjet_05 1202x676 © PUR Projet 

Забелязахме, че хилядолетни корали са в опасност

Поетите споменават Вълните, морската шир, голямото синьо... Учените предпочитат да говорят за Световния океан. Или просто Океан, давайки му главната буква, която заслужава. Територията, за която обикновено знаем само крайбрежните граници, съставлява две трети от нашата планета и при средна дълбочина от 4000 метра представлява 99% от обитаемото пространство на планетата.

Поради това в нея живеят и се раждат повечето живи същества по света и тя регулира основните елементи на климатичното равновесие. Но световната жизнена сила сега е на ръба на задушаване (глобално затопляне, замърсяване, прекомерна експлоатация на ресурсите и т.н.). Първите жертви, разбира се, са видовете, които живеят там, включително коралите. Коралите са необикновени организми, които, ако не са нападнати, живеят рекордно дълго, тъй като се срещат в световните морета на всякаква дълбочина (до седем километра) и са от съществено значение за безброй отделни растителни видове, бактерии и риби. Някои рифове съществуват от хиляди години. Но в сегашното си състояние три четвърти от тях са застрашени от човешката дейност. Изчислено е, че за три десетилетия почти 30% от рифовете са изчезнали с темп от 1% годишно. 

AV_SPOR_2015_Pejarakan_Bali_CopyrightPURProjet_04 577x577 © PUR Projet

 

Взимане на участие на местно ниво: PUR Corail

Изправена пред тази констатация, Eau Thermale Avène обедини усилията си с PUR Projet и нейните екипи, за да стартира проект за възстановяване на тропически корали, като се започне от кораловия триъгълник в Индонезия. В северозападната част на Бали, в Педжаракан, проектът PUR Corail оживява благодарение на работата, извършена от екипа на местната общност Pokmasta и организирана от екипите на PUR Projet. Преди няколко години тези райски дълбини бяха в много лошо състояние заради повишаването на температурите, риболова с цианид или динамит и опустошителния климатичен феномен Ел Ниньо. За да населят отново територията с кораловия риф и неговото биоразнообразие, екипите изграждат изкуствен риф.

Открийте отзивите на Емилия д`Авак, експерт по морски екосистеми в PUR Projet и координатор на PUR Corail.

 

 

Разширяване на подхода: необходимост

Съвсем скоро след началото на проекта стана ясно, че е необходим по-всеобхватен подход. За да се възстанови устойчивият живот на околната среда, беше необходимо да се предприемат действия и срещу ерозията на почвата, свързана с обезлесяването и замърсяването с пластмаса. За да се постигне това, проектът на общността се разширява и включва засаждане на мангрови гори и подобряване на екологичните практики на местното население.

Открийте интервюто с Патрисия Обле, съосновател на PUR Projet, която разглежда историята на този местен проект и необходимостта от цялостен подход.

av_pejarakan_bali_copyrigthpurprojet_01 577x577 © PUR Projet 

Действия срещу ерозията на почвата и замърсяването с пластмаса

Членовете на местната общност се грижат мангровите гори да бъдат засадени отново, за да се контролира ерозията и да се спре настъплението на морето. Мангровите гори са екосистема, съставена от дървесни видове, например палми, които могат да виреят в приливната зона. Мангровите гори стабилизират крайбрежието и защитават околната среда, особено след ураган или тропическа буря. Едновременно с проекта за реконструкция на рифа и засаждането на мангрови гори и след като, пластмасовите отпадъци дълго време са били основен проблем за околната среда, те вече се събират и скоро се рециклират. На жителите са предоставени контейнери за сортиране и се взимат мерки за повишаване на осведомеността, за да се популяризират практиките за сортиране и да се подчертае значението на управлението на отпадъците.

AV_Pejarakan_Bali_CopyrightPURProjet_13 1202x676 © PUR Projet
AV_Pejarakan_Bali_CopyrightPURProjet_Biodiversity_03 577x577 © PUR Projet 

Резултати и цели

Резултати през 2021 г.  
10 320 трансплантирани корали 
6 000 засадени мангрови дървета 
43 279 кг събрани и сортирани отпадъци

Цели за 2024 г. 
6 120 трансплантирани нови корали 
15 000 допълнително засадени мангрови дървета 
60 деца и 60 възрастни обучени за управлението на отпадъците 

Обратно към началото