av_instit-biodiversity-impluvium-hdrvb-square 2880x1620

Устойчиво развитие Устойчиви действия за опазване на Термалната вода Avène

Те знаят какво е значението на екосистемите и почвите за качеството на Термалната вода Avène и как въпросите на устойчивото развитие се вземат предвид при управлението на нашите дейности. Северин Руле-Фурнемон, директор КСО (корпоративна социална отговорност) и устойчиво развитие на Pierre Fabre Group, и Сандрин Бесу Туя, ръководител на Центъра за изследване на водата и директор на Приложни изследвания за Развойна дейност на козметични продукти- лична хигиена, гарантират опазването на този уникален природен ресурс и се включват в обществените и екологичните проблеми чрез конкретни действия. Съвместно интервю.

 

 

Какво ви прави впечатление, когато идвате в Хидротерапевтичния център Avène?

Сандрин Бесу Туя: Първо, пътеката, която води до него, е защитена от всякакво визуално или шумово замърсяване. Освен това се създава и усещането, че се намирате в сърцето на стихиите, на кръстопътя на средиземноморските, планинските и континенталните пейзажи и климати.

Северин Руле-Фурнемон: Природата е вездесъща. Намираме се в сърцето на регионалния природен парк Горен Лангедок. Той е като вечно пътуване.

AV_Institutional_Print_Post_Quarter3-2018_Production unit_High-resolution_CMJN_7 473x473

Каква е работата ви на място?

S.R-F: Отговарям за реализирането на политиката за устойчиво развитие на Pierre Fabre Group и за прилагането й в различните дейности и марки на компанията. Тя варира от разработването на глобални стратегии, като например намаляване на въглеродното въздействие, през екодизайна на продуктите до ангажираността на служителите на Групата в социални или екологични дейности, така че всеки да изпълни своята част. Политиката за КСО (корпоративна социална отговорност) на Pierre Fabre Group е оценена като отлично постижение съгласно стандарта ECOCERT 26000, но ние винаги се стремим да посрещаме нови предизвикателства и да откриваме нови пътища. По-конкретно, по отношение на марката Eau Thermale Avène и обекта в Avène les Bains, аз предоставям нашия опит, подпомагам или подкрепям проектите за КСО, осъществявани от екипите.

Екодизайн на продукти, създаване на стратегии за намаляване на въглеродните емисии и отпадъците или проекти, които допринасят за въпроси на устойчивото развитие, като например опазването на коралите, ние се стремим да предприемаме действия на всички нива.

Северин Руле-Фурнемон
Северин Руле-ФурнемонРъководител на отдел КСО (корпоративна социална отговорност) и устойчиво развитие в групата Pierre Fabre
AV_Institutional_Print_Post_Quarter3-2018_Hydrotherapy bath and treatment_High-resolution_CMJN_5-jpg 473x473

А вие, Сандрин?

S. B-T: Отговарям за Центъра за изследване на водата. Хидротерапевтичния център Avène е единственият във Франция, който се възползва от подобно споразумение. То е сертифицирано по AQUACERT, а Центърът за изследване на водата е сертифициран по ISO 17025 (от COFRAC), определен за контрола и съхранението на термалната вода. Тук не искаме просто да вземем водата и да я използваме. Искаме да се погрижим за нея. Трябва да осигурим качеството и и да я съхраним за бъдещите поколения.

Трябва да гарантираме качеството на термалната вода и нейното съществуване.

Сандрин Бесу Туя
Сандрин Бесу ТуяРъководител на Центъра за изследване на водата и директор на Приложни изследвания за Развойна дейност на козметиката – Персонална грижа
AV_Institutional_Print_Post_Quarter3-2018_Surrounding_High-resolution_CMJN_1 1638x722

Какви са другите ви инициативи за КСО (корпоративна социална отговорност)?

S. B-T: От 2018 година търсим експертния опит и препоръките на Националната служба по горите (ONF), за да ни помогне да осигурим устойчивото управление на горския парк „Пиер Фабр“. Това е от съществено значение, тъй като дърветата играят жизненоважна роля за интегритета на почвените и водните ресурси.

av_instit-hotel-avene-hdrvb-square 473x473

S.R-F: За марката Eau Thermale Avène бяха проведени много инициативи за различните елементи . Бих искал да обърна внимание на някои от тях. Що се отнася до продуктите, разработени са екологични фотозащитни продукти , а от 2013 година 90% от продуктите с изплакванеса биоразградими. Разработихме нова активна съставка в условията на кръгов производствен процес за третиране на едно от основните дерматологични състояния за марката, а именно, кожа склонна към акне. Това е активната съставка, използвана във формулата на Cleanance Comedomed Концентрат срещу несъвършенства, за която се използват семена от магарешки бодил, а останалата част от растението се използва за производството на други активни съставки.Относно сградите в Avène-les-Bains, заводът за производство, в който се произвеждат Термалната вода Eau Thermale Avène, и хотелът Eau Thermale Avène L'Hôtel са сертифицирани като Haute Qualité Environnementale (Високо качество на околната среда), стандарт за зелено строителство във Франция. Eau Thermale Avène l'Hôtel е сертифициран и по BREEAM. Що се отнася до опазването на биологичното разнообразие, обектът Avène-les-Bains е одобрено убежище на LPO (Лига за защита на птиците). Относно управлението на околната среда, заводът за производство е сертифициран по ISO 14001, а хотелът е носител на екомаркировка на ЕС.

 

В производството искаме да бъдем пример за управление на околната среда.

Северин Руле-Фурнемон

Как тези екологично отговорни инициативи се реализират на терен?

S.R-F: По отношение на производството заводът например разполага със собствена пречиствателна станция за отпадъчни води, оборудвана с най-съвременни технологии. В продължение на много години изпълняваме амбициозна програма за пестене на вода и енергия.

В хотела 80% от предлаганите пресни продукти се произвеждат в радиус под 100 км.За да опазим водните ресурси, ръководим и пилотен проект в партньорство от Тулуза: двадесет стаи ще бъдат оборудвани с водомер. За клиентите, които желаят да участват в предизвикателството, всеки спестен литър под душа ще подпомогне действие на КСО(корпоративна социална отговорност).

 

av_instit-avene-production-unit3-hdrvb-square 473x473
av_instit-mowing-avene-park-parcel-ld 473x473

S. B-T: Проучихме потреблението на вода и начините за неговото оптимизиране: например едно от предприетите действия е да се намали косенето на зелените площи и да се монтират дъждомери, които да задействат автоматично поливане. През 2019 година тествахме устойчивото косене на нашите ливади в партньорство със земеделски производител, който идва да ги коси. Оставихме зацветени парцели, инсталирахме хотел за насекоми и хранилки. Забележително е, че видрата се е появила отново, което свидетелства за богатството и качеството на реките на обекта! А днес искаме да отидем по-далеч, като се ангажираме колективно. От една страна, с Камарата на земеделието и Регионалния природен парк или дори с ONF, за да се работи с местните участници в посока на по-щадящи за околната среда методи. От друга страна, със собствениците на гори, местните власти и жителите, за по-голяма защита на горската покривка.

 

Обратно към началото