Папки експерт

Свръхвроговяване

Свръхвроговяване

Свръхвроговяването (хиперкератоза) представлява удебеляване на най-повърхностния слой на епидермиса…

Какъвто и да е Вашият тип кожа, някои фактори могат да предизвикат или да благоприятстват изключителна чувствителност: Вашата кожа реагира бурно, по начин по който вие предпочитате да не се забелязва…

The brand Eau thermale Avène

Как се определя свръхвроговяване ?

Хиперкератозата представлява удебеляване на най-горната част на епидермиса, наречен рогов слой. На това ниво, клетките са с голямо натрупване с кератин, протеин, който ги прави сухи и много твърди. В някои случаи, се наблюдава анормално натрупване на кератин, което оформя много сухи зони с плаки.

При какви обстоятелства може да се проявят свръхвроговявания ?
Хиперкератозата е най-напред е адаптивен физиологичен процес, дължащ се на ускорено производство на силно кератинизирани клетки, с цел подсилване на епидермиса. Всъщност, ходенето с боси крака или извършването на тежка ръчна работа, поражда „рефлекс” на удебеляване на стъпалата и дланите. Този феномен има ползотворен защитен ефект, но създава дискомфорт на ниво повърхност на кожата, която става груба, напукана и склонна към нацепвания.


Ако това физическо състояние е локализирано (зони на повторяемо триене, натиск), свръхвроговяването може да придобие вид на омазоляване. Най-чест пример е омазоляване на дланите, свързано с много силен натиск на малка на площ кожна зона. Провокираните последствия наподобяват контакт на стъпалото с чуждо тяло.
 
Сред дерматологичните патологии, псориазисът предизвиква по почти постоянен начин зони на хиперкератоза. Типичните хиперкератозни плаки при заболяването, първоначално червени, се покриват с много плътни и гъсти сквами. Тази проява е изразено неестетична, причинявайки дискомфорт, но също така е и препятствие за проникването на лекарствата за лечение на псориазис.

Как да се преборим със свръхвроговяването ?
Когато съществува физическа причина (търкане, анормален натиск), приоритетно трябва тя да се отстрани. Отстраняването на хиперкератозата включва употребата на хидратиращи и кератолитични продукти, богати на активни съставки, разрушаващи кератиновите струпвания, основно урея и салицилова киселина. Според дебелината, локализацията и причината за хиперкератоза, се използват тези субстанции в различни концентрации, които биват влагани в много богати текстури.
В грижата при псориазис, употребата на тези кератолитици позволява отстраняване на плаките. Един път отстранено свръхвроговяването, последващо третиране може да бъде направено с кортикостероиди за дермално приложение или аналози на витамин Д.

Questions

Carnets experts

Изпрати по е-мейл

Протичащо търсене

Нужно е вписване

Трябва да се впишете във Вашия Avène профил, за да запазите информацията.


Впишете се или създайте профил

You can't post more than one comment on a product

Направете коментар

* Задължителни полета

Моята регистрация

-Ден
-Месец
-Година

Всички марки на групата Pierre Fabre:

*Задължителни полета

Благодарим Ви за споделеното мнение!

Вашият коментар е в процес на одобрение от администраторите и ще бъде публикуван веднага след одобрение.