Съдържание

Тийнейджърско акне

Разширени пори, пъпки, черни точки, които могат да се възпалят, мазна и лъскава кожа... Няма съмнение, че вашият тийнейджър страда от тийнейджърско акне. А това може да ви върне болезнени спомени. Въпреки че често е леко, акнето може да бъде тежко изпитание. За щастие, има решения - от рутинни грижи до медицински лечения.

Тийнейджърско акне : трудно за преживяване за тийнейджърите

Хормоналните промени в пубертета често водят до появата на акне по време на юношеството . Това състояние на кожата засяга 80% от тийнейджърите*. Около 12-13-годишна възраст при момичетата и 14-15-годишна възраст при момчетата кожата се омазнява и започват да се появяват черни точки. Тъй като акнето е видимо и често причинява физическа болка, то може да окаже значително влияние върху живота на тийнейджърите, а някои от тях страдат повече от останалите. Потенциалното въздействие на акнето върху самочувствието не бива да се подценява: самото обсъждане на този въпрос с лекар може да бъде първата успокояваща стъпка.

Връзка с акне в тийнейджърска възраст - психологическо въздействие
 

Как да подкрепите вашия тийнейджър да се пребори с акнето ?

Като родители вие играете жизненоважна роля, за да помогнете на вашия тийнейджър през тези години на дълбока трансформация, които понякога могат да бъдат свързани с акне . Разбира се, важна стъпка е да заведете тийнейджъра си на лекар, ако страда от петна. Но можете да го насочвате и в ежедневието, като насърчавате здравословния начин на живот. Има няколко начина да подкрепите вашия тийнейджър по пътя му към зрелостта и здравословния начин на живот, който ще го накара да се чувства по-добре - от балансирано хранене до редовна физическа активност и избягване на тютюнопушене и стрес.

Връзка към Подкрепа за тийнейджъра
 

Приятелски, експертни съвети

Може да е трудно за разбиране, че акнето не винаги може да се излекува толкова бързо, колкото бихме искали. Едно е сигурно: най-добре е акнето да се лекува бързо, за да се избегнат следите и белезите, доколкото е възможно. Колкото по-дълго чакате несъвършенствата да се влошат, толкова по-трудно ще бъде лечението. 

Какви лечения има за тийнейджъри ?

Съществуват няколко варианта за лечение на тийнейджърско акне . Процедурите, прилагани върху кожата за умерено акне са с локална насоченост. Перорални антибиотици могат да се използват, когато акнето е по-разпространено и възпалително. И накрая, предписването на изотретиноин често се оказва ефективно при по-тежко акне. Употребата на изотретиноин при момичетата е строго регулирана поради риска от малформации на плода в случай на бременност. Винаги се обръщайте към дерматолога си за съвет.

Тежко акне

Отговаряме на Вашите въпроси

Ние сме тук, за да ви помогнем да разграничите фактите от измислиците

Не. Младите хора не са единствените, които страдат от акне. Засегнати са и възрастните, особено жените (почти всяка четвърта жена през тридесетте си години).

Не. При тийнейджърите пъпките от акне обикновено се намират в Т-зоната: частта от лицето, където се срещат носът, челото и брадичката. Но акнето не засяга само тази област: петна се появяват и в областта на деколтето и гърба.

След изстискване на мястото кожата може да се инфектира, особено от микробите под ноктите. Това увеличава и риска от образуване на белези.

Нашите решения за грижа за склонната към акне кожа

Нашите продукти за грижа за кожата Cleanance са създадени, за да поддържате баланса на вашата кожа

Cleanance Comedomed Концентрат против несъвършенства

Това е малко чудо за кожата ми: за два месеца ми помогна много за намаляване на несъвършенствата. Беше наистина полезно! Нямам търпение да видя резултата след още няколко месеца и се надявам, че те ще изчезнат завинаги.

Марго ГЛориан, 26 години

Обратно към началото