Грижа за суха кожа и склонна към атопия кожа

Грижа за суха кожа и склонна към атопия кожа

Склонна към атопия кожа на лицето означава дискомфорт и сърбеж по лицето, които могат да станат непоносими. Открийте специфични продукти за грижа за склонната към атопия кожа на лицето.

4 резултати "Грижа за суха кожа и склонна към атопия кожа"

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ

Как да разберете дали имате атопия?

Признаците на атопия на лицето са възпаление на кожата, което се разпознава по червени, много сухи петна с мехури отстрани на носа, ушите, бузите, клепачите и шията. Тези кожни зачервявания предизвикват сърбеж, известен като пруритус.  

Това състояние на кожата се проявява при много суха и увредена кожа с пристъпи на атопия. С други думи: периоди на влошаване на признаците и повишен сърбеж, редувани с периоди на ремисия. Като цяло този тип кожа, известна като атопична кожа, е изключително реактивна към козметиката.

Причини за атопия на лицето

Лицевата атопия е хронично състояние на кожата - дерматоза, което засяга имунната система и кожните клетки, които служат като бариера за алергените. Съществуват два вида атопия: контактна екзема и атопична или конституционална екзема.

Контактна екзема

Контактната екзема се причинява от свръхчувствителна реакция на кожата към алерген, дори ако няма генетично предразположение. Тази реакция протича в две фази:

 1. Първа експозиция на алергизиращия продукт.
 2. Вторият контакт позволява на кожата да разпознае веществото и да натовари имунната система, предизвиквайки локална възпалителна реакция в рамките на няколко часа.

Списъкът с потенциални алергени е обширен:

 • Химикали (бои, лепила, оцветители, пестициди, детергенти, прах за пране)
 • Грим и дразнещи козметични продукти (парфюм, шампоан, лак за нокти и др.)
 • Полен
 • Метали (никел, хром...) и каучук
 • Лекарства (антихистамини, антибиотици, анестетици и др.)

Атопична екзема

Конституционалната екзема, известна още като атопичен дерматит, е най-често срещаната форма и невинаги е лесна за лечение. Засяга децата и бебетата от първите месеци на живота им и продължава донякъде през юношеството и зрелостта.

В повечето случаи произходът на атопичната екзема е генетичен. Стресът и някои фактори на околната среда също могат да бъдат важни фактори, допринасящи за появата на екзема при предразположено състояние на кожата.

Имунологичните и кожните аномалии се предават от поколение на поколение или се появяват в резултат на стрес от околната среда. Тогава алергенните молекули лесно проникват в епидермиса и предизвикват интензивни реакции на имунната защита на кожата, като например възпаление, характерно за екземата.

Заразна ли е екземата?

Тъй като екземата на лицето не е инфекциозно състояние на кожата, тя не е заразна.

Как се лекува екзема по лицето?

Хората с екзема на лицето трябва първо да бъдат лекувани от медицински специалист, за предпочитане дерматолог. В случай на контактна екзема лекарят първо ще се опита да установи причината и възможния алерген, който я причинява. След това той ще извика алерголог, който да направи кожни тестове.

Тогава лекарят може да предпише подходящо лечение. Обикновено това е под формата на локални кортикостероиди, които се прилагат локално върху петната от екзема. В зависимост от интензивността на признаците лекарят може да препоръча и:

 • Антихистамини, ако сърбежът е твърде силен
 • Антибиотици и антисептици за противодействие на бактериалната суперинфекция
 • Нежни хигиенни продукти и омекотител за поддръжка
 • Психологическа подкрепа, ако стресът е идентифициран като основна причина

Какъв крем трябва да използвате при екзема на лицето?

Противовъзпалителното лечение, съдържащо кортикостероиди, е ефективно при лечение на остри пристъпи на екзема, тъй като успокоява възпалението и сърбежа, но не предотвратява повторна появява на екзема.

Като превантивна мярка и в допълнение към третирането рутинната грижа за кожата, подходяща за склонната към атопия кожа, помага да се намалят обострянията.

 1. За почистване на атопичната кожа се използват Свръхобогатен сапун и XeraCalm A.D. Почистващо масло, използвано с хладка вода, почиства кожата, без да влошава нейната сухота. Липидите в тези почистващи продукти за лице подхранват и възстановяват кожната бариера.
 2. Допълнително изплакване с Термална вода успокоява и облекчава раздразнението на лицето.
 3. Емолиентите са най-добрите овлажняващи, подхранващи и против усещане за сърбеж продукти за ежедневна грижа за склонна към атопия кожа на лицето. Нашите лаборатории разработиха хипоалергенни емолиенти без аромати, които възстановяват бариерната функция на кожата и зачитат кожната флора на склонната към атопия кожа. XeraCalm A.D. Релипидиращ крем се препоръчва за суха, сърбяща кожа и XeraCalm A.D. Релипидиращ балсам е по-богат за много суха, сърбяща кожа.
 4. Можете също така да използвате XeraCalm A.D Релипидиращ крем като дневен крем, тъй като текстурата му е доста лека, и XeraCalm A.D Релипидиращ балсам като нощен крем, тъй като формулата му възстановява повече липиди.
 5. При силен сърбеж например по ушите, носа, шията или дори клепачите, XeraCalm A.D. Успокояващ концентрат незабавно успокоява.
Обратно към началото