Les carnets d'experts

Стареене на кожата
Стареене на кожата

Кожата старее…

 •     Защо?
ВЪТРЕШНО ОПРЕДЕЛЕНО СТАРЕЕНЕ
Генетично програмирано, става въпрос за естествен процес, който води до бавна дегенерация на тъканите, „вписано” в генетичната заложеност на всеки един.Това е т.нар. „биологичен часовник”, пред който ние не сме равни…

ВЪНШНО ОПРЕДЕЛЕНО СТАРЕЕНЕ

Предизвикано от множество фактори на околната среда, като излагане на слънце, замърсяване, стрес, тютюнопушене, др.

Основни фактори:

Слънцето и UV-лъчите: фотоиндуцираното стареене е преждевременно стареене на кожата, причинено от многократно излагане на ултравиолетови лъчи от слънцето или от изкуствени източници, чиито постоянни ефекти са едновременно повърхностни и дълбоки.
Околната среда: атмосферните замърсители увреждат защитния хидролипиден филм на кожата, като генерират свободни радикали със силна окислителна способност, които допринасят за ускореното стареене на кожата. Ако вредните влияния на замърсителите са видими в краткосрочен план, то те са също така и в дългосрочен, чрез кумулативен ефект с ниска интензивност, но за сметка на това – повторяеми.
Начин на живот: тютюнопушене, стрес, прекомерен прием на алкохол, небалансирано хранене … Под влияние на ефекта на лошия начин на живот, кожата губи своята жизненост и блясък. По-конкретно, кожата се сбръчква под влияние на стреса и умората, провокирайки мускулни съкращения и оттам появата на бръчки. При преумора или поради недостатъчен ежедневен хранителен прием, клетките използват по-интензивно резервите в дермата за да се изхранват и да се справят със ситуацията: кожата има недостиг на основни елементи: витамини, микроелементи, есенциални мастни киселини…

  

 •     КАК?

 ТОВА, КОЕТО СЕ ВИЖДА… И КОЕТО СЕ СЛУЧВА…

Следите на времето, което отминава, не са едни и същи през целия живот.


Първите признаци на стареене на кожата, бръчките и бръчиците, загубата на блясък на тена и на стегнатост, се проявяват.
Tези прояви са свързани със забавяне на клетъчния метаболизъм в кожата и на повторяема атака на свободните радикали: окислителни агенти, които се дължат на излагане на UV-лъчи.


След това, бръчките повече се изразяват, формирайки дълбоки бразди и кожата губи своята стегнатост.
TТези следи на времето са основно свързани с разреждане на колагеновите фибри и на обедняване на основната субстанция на дермата, хиалуроновата киселина.


Накрая, зрялата кожа губи своята плътност, жизненост и комфорт.


С времето, синтезът на основни компоненти в кожата се забавя:
- Хиалуроновата киселина и колагенът, ключови молекули в съединителната тъкан на кожата, намаляват. Структурата на кожата се нарушава, губи плътност и се отпуска.
- Тези признаци са придружени от сухота на кожата, свързана с намаление на естествения синтез на липиди в кожата. 

 •   Превенцията : неизменна!

   

След като не можем да забавим времето, нито да предотвратим стресиращите събития в живота, то можем поне да обърнем внимание на фотоиндуцираното стареене, провокирано от излагането на кожата на ултравиолетовите лъчи, отговорни в 90% за стареенето на кожата.
Всъщност, още от началото на живота трябва да бъдем бдителни към прекомерното излагане на слънцето. Никога не е твърде късно, за да се подобри грижата.

Превенцията на фотоиндуцираното стареене се изразява във фотозащита, което означава постоянно бдително отношение спрямо слънчевото излагане: да не се излагаме прекомерно в часовете с най-интензивно слънчево огряване; да носим дрехи, шапки и очила (разрешени за употреба); да използваме слънцезащитни продукти с висока степен на защита.
Да не забравяме, разбира се, че НИКОГА не трябва да излагаме директно на слънцето деца под 3-годишна възраст.
Изпрати по е-мейл
 • Персонализирани съвети за грижа
 • Специални предложения
 • Коментари за вашите предпочитани продукти

Всяка кожа има специфични нужди,
открийте Вашия ритуал за грижа Eau Thermale Avène.

Започнете сега
 • Препоръчани продукти, за състоянието на Вашата кожа
 • Достъп до Вашите предпочитани продукти и коментари
 • Регистрирайте Вашите покупки, за да възнаградим Вашата лоялност
Регистрирайте се сега

Протичащо търсене

Нужно е вписване

Трябва да се впишете във Вашия Avène профил, за да запазите информацията.


Впишете се или създайте профил