Стареене на кожата

Стареене на кожата

Няколко бръчки и бръчици, по-малко кадифена кожа, загуба на блясъка на тена, загуба на стегнатост… Всички тези белези сигнализират, че времето минава…

Мнението на лекаря

Въпроси/Отговори
 • Различават се две категории:

  1- Ретиноиди, получени от витамин А

  • Някои от ретиноидите са лекарства за локална употреба, за които трябва лекарско предписание.
  • Други, като ретиналдехида, имат статут на „козметичен” продукт и могат да бъдат закупени без рецепта. В организма той се превръща в активен витамин А, според нуждите на кожата. Ретиналдехидът действа в дълбочина, усилвайки клетъчния метаболизъм, и на повърхността, увеличавайки блясъка на тена.

  2- Хиалуронова киселина.Основна съставка на кожата, тя се синтезира от клетките на епидермиса (кератиноцити) и на дермата (фибробласти). Този синтез намалява с течение на времето.
  Ролята за поддържането на хиалуроновата киселина е основна: тя осигурява гъвкавостта, еластичността и хидратацията на кожата. Днес съществуват козметичните продукти, които позволяват да се намали този недостиг, повишавайки количеството й в кожата.

 • Основните техники са:

  • пилинги, които са с различна дълбочина; •лазерно дермоабразио с множество възможни техники;
  • излагане на много видове светлина, с или без лазер;
  • инжекции с вещества, които запълват бръчките: колаген или хиалуронова киселина;
  • инжекции с ботулинов токсин за дълбоките мимически бръчки, с произход от мускулите.
  • естетичната хирургия: в някои случаи на лифтинги на лицето или шията, операции на клепачите (блефаропластики) са налице. Решението за употреба на една или друга техника се определя при индивидуален преглед. Не всеки старее еднакво, очакванията не са същите, нуждите не могат да бъдат сравнявани.

 • При менопаузата се наблюдава прекъсване на секрецията на женски хормони, от които естрогените са тези, които осъществяват положителен ефект за тонуса и дебелината на кожата. Този период е един от факторите за кожното стареене, но е с по-малко значение от слънчевото излагане.

 • Доказано е, че пушачите имат кожни промени, които засилват кожното стареене: бръчки, пожълтяване на тена (причина за повечето, които искат да спрат цигарите или изобщо да не започват).

 • Множество хранителни добавки, съдържащи витамини, аминокиселини, олигоелементи, имат анти-ейдж действие, най-общо посредством възможно защитно действие срещу свободните радикали.

 • Да, на практика е невъзможно да имаме на 60 години същата кожа като тази на 20 години. Но всички споменати мерки позволяват да се поправят последствията от стареенето, особено тези,свързани със слънцето. Тогава Вие може да си запазите усмивката, което също е отлично противостареещо средство.

 • С течение на времето, добре организираната структура на кожата намалява. Поради този факт, тя се дехидратира по-лесно, става по-крехка и става по-податлива на външни агресивни фактори (климатични, замърсяване, неподходящо почистване…). За целта трябва постоянно да я хидратираме с помощта на подходящи козметични продукти, които благоприятстват възстановяването на недостатъчния хидролипиден защитен филм.

Стареене на кожата

Кожата старее…

 •     Защо?
ВЪТРЕШНО ОПРЕДЕЛЕНО СТАРЕЕНЕ
Генетично програмирано, става въпрос за естествен процес, който води до бавна дегенерация на тъканите, „вписано” в генетичната заложеност на всеки един.Това е т.нар. „биологичен часовник”, пред който ние не сме равни…

ВЪНШНО ОПРЕДЕЛЕНО СТАРЕЕНЕ

Предизвикано от множество фактори на околната среда, като излагане на слънце, замърсяване, стрес, тютюнопушене, др.

Основни фактори:

Слънцето и UV-лъчите: фотоиндуцираното стареене е преждевременно стареене на кожата, причинено от многократно излагане на ултравиолетови лъчи от слънцето или от изкуствени източници, чиито постоянни ефекти са едновременно повърхностни и дълбоки.
Околната среда: атмосферните замърсители увреждат защитния хидролипиден филм на кожата, като генерират свободни радикали със силна окислителна способност, които допринасят за ускореното стареене на кожата. Ако вредните влияния на замърсителите са видими в краткосрочен план, то те са също така и в дългосрочен, чрез кумулативен ефект с ниска интензивност, но за сметка на това – повторяеми.
Начин на живот: тютюнопушене, стрес, прекомерен прием на алкохол, небалансирано хранене … Под влияние на ефекта на лошия начин на живот, кожата губи своята жизненост и блясък. По-конкретно, кожата се сбръчква под влияние на стреса и умората, провокирайки мускулни съкращения и оттам появата на бръчки. При преумора или поради недостатъчен ежедневен хранителен прием, клетките използват по-интензивно резервите в дермата за да се изхранват и да се справят със ситуацията: кожата има недостиг на основни елементи: витамини, микроелементи, есенциални мастни киселини…

  

 •     КАК?

 ТОВА, КОЕТО СЕ ВИЖДА… И КОЕТО СЕ СЛУЧВА…

Следите на времето, което отминава, не са едни и същи през целия живот.


Първите признаци на стареене на кожата, бръчките и бръчиците, загубата на блясък на тена и на стегнатост, се проявяват.
Tези прояви са свързани със забавяне на клетъчния метаболизъм в кожата и на повторяема атака на свободните радикали: окислителни агенти, които се дължат на излагане на UV-лъчи.


След това, бръчките повече се изразяват, формирайки дълбоки бразди и кожата губи своята стегнатост.
TТези следи на времето са основно свързани с разреждане на колагеновите фибри и на обедняване на основната субстанция на дермата, хиалуроновата киселина.


Накрая, зрялата кожа губи своята плътност, жизненост и комфорт.


С времето, синтезът на основни компоненти в кожата се забавя:
- Хиалуроновата киселина и колагенът, ключови молекули в съединителната тъкан на кожата, намаляват. Структурата на кожата се нарушава, губи плътност и се отпуска.
- Тези признаци са придружени от сухота на кожата, свързана с намаление на естествения синтез на липиди в кожата. 

 •   Превенцията : неизменна!

   

След като не можем да забавим времето, нито да предотвратим стресиращите събития в живота, то можем поне да обърнем внимание на фотоиндуцираното стареене, провокирано от излагането на кожата на ултравиолетовите лъчи, отговорни в 90% за стареенето на кожата.
Всъщност, още от началото на живота трябва да бъдем бдителни към прекомерното излагане на слънцето. Никога не е твърде късно, за да се подобри грижата.

Превенцията на фотоиндуцираното стареене се изразява във фотозащита, което означава постоянно бдително отношение спрямо слънчевото излагане: да не се излагаме прекомерно в часовете с най-интензивно слънчево огряване; да носим дрехи, шапки и очила (разрешени за употреба); да използваме слънцезащитни продукти с висока степен на защита.
Да не забравяме, разбира се, че НИКОГА не трябва да излагаме директно на слънцето деца под 3-годишна възраст.
Изпрати по е-мейл
 • Персонализирани съвети за грижа
 • Специални предложения
 • Коментари за вашите предпочитани продукти

Всяка кожа има специфични нужди,
открийте Вашия ритуал за грижа Eau Thermale Avène.

Започнете сега
 • Препоръчани продукти, за състоянието на Вашата кожа
 • Достъп до Вашите предпочитани продукти и коментари
 • Регистрирайте Вашите покупки, за да възнаградим Вашата лоялност
Регистрирайте се сега

Протичащо търсене

Нужно е вписване

Трябва да се впишете във Вашия Avène профил, за да запазите информацията.


Впишете се или създайте профил