Съдържание

Утежняващи фактори на акнето

Акнето се появява поради хормоналните промени в пубертета и може да продължи и в зряла възраст. Но влияние оказват и други елементи: стрес, тютюнопушене, диета и др. Нека разгледаме по-отблизо факторите, които влошават състоянието на акнето.

Хормони и наследственост: причината за акнето

Хормони и наследственост: причината за акнето

Акнето обикновено се появява по време на юношеството както при момичетата, така и при момчетата. Свързано е с хормоналните промени, които настъпват през пубертета. По това време кожата произвежда повече себум с лошо качество, който трудно се оттича и в крайна сметка води до появата на петна като акне. Хормоналните колебания също обясняват защо акнето може да остане или да се появи отново при жените. 

Наследствеността е друг важен фактор. Ако и двамата ви родители са страдали от акне в пубертета или в зряла възраст, вероятността да страдате и вие е по-голяма. Тези фактори не могат да бъдат променени. Но могат да се появят и други утежняващи фактори, които да доведат до запазване, поява или връщане на акнето.

Разбиране на хормоналното акне
Разбиране на утежняващите фактори за предприемане на правилни действия

Разбиране на утежняващите фактори за предприемане на правилни действия

Защо акнето изчезва при някои хора, а при други не?

 

Това може да се обясни отчасти с някои фактори на околната среда. Стресът е ключов фактор. Много от нас страдат от кризи от акне, когато са подложени на прекалено голямо напрежение, тъй като се смята, че стресът увеличава производството на себум. А пък пъпките от акне сами по себе си оказват натиск върху нас, така че това може да се окаже порочен кръг. Как може да се намали стресът? Със сигурност не чрез пушене на цигари. Това би било много лоша идея, и то не само за белите дробове: пушенето забавя и заздравяването на лезиите от акне.

Други утежняващи фактори са диетите. Установена е връзка между наличието на акне и ежедневната консумация на млечни продукти, плодови сокове, сиропи, сладкиши, шоколад и бонбони. Някои неподходящи лекарства или хапчета също често се смятат за причинители, както и замърсяването, което се счита за основна причина за увеличаването на случаите на акне при възрастните. Докато последният фактор е трудно да се избегне, за щастие е възможно да се действа по отношение на другите утежняващи фактори.

Не се притеснявайте да поговорите за акнето с вашия дерматолог: той ще ви изслуша и ще ви предложи подходящо лечение.

Всеки път, когато прекалявам с шоколада, съм сигурна, че ще ми излязат пъпки, и това се случва, само с малко шоколадово масло...

Ромен, 17 години

Слънцето: другият утежняващ фактор

Когато става въпрос за акне, слънцето може да бъде скрит враг. То подобрява появата на акне... но само за кратко време.

 

...наефект на рикошет

Есен е и лицето ви е осеяно с черни точки, папули и пустули. Сега, когато кожата ви е по-малко изложена на слънце, тя е загубила дебелината си и се е върнала към нормалното си състояние - свръхпроизводство на себум, запушени пори и голям брой петна от акне. Това се нарича ефект на рикошета.

 

От бронзов ефект...

Лято е, времето е хубаво, а слънцето сякаш подобрява вида на кожата ви. Възпалителните лезии намаляват визуално както от солариума, така и от слънцето, което удебелява кожата и я изсушава заедно с петната. Толкова много, че забравяте да използвате слънцезащитен крем...

 

ПРИЯТЕЛСКИ, ЕКСПЕРТНИ СЪВЕТИ

Не всички козметични продукти са еднакви. Някои от тях могат да влошат състоянието на акнето.

Кремовете, фон дьо тените и пудрите, които не са некомедогенни, могат да доведат до кожни проблеми. Четете внимателно етикетите: независимо дали избирате продукт за премахване на грим, овлажнител или грим, търсете продукти, които са "некомедогенни" или "за кожа, склонна към акне". Това гарантира, че техният състав, активните съставки против несъвършенства или лъщене и текстурата са напълно подходящи за вашия тип кожа.

И накрая, мийте редовно четките и гъбите. Какво се случва, ако не го направите? Ще добавите себум към пудрата си и ще продължите да се въртите в омагьосания порочен кръг.

 

Добри навици за успокояване на акнето

Добри навици за успокояване на акнето

Независимо дали можете да направите нещо за причината за акнето, стъпките за справяне с него са едни и същи. На първо място, трябва да изберете продукти, които са съобразени с вашия тип кожа, както по отношение на почистването и овлажняването, така и по отношение на нанасянето на грим. Ключът към постигането на дълготраен видим ефект е постоянството. И леко докосване! Това, че изглежда по-дебела, не означава, че кожата ви е по-малко деликатна. Все пак можете да си позволите до два пъти ексфолиант и маска седмично, но винаги с внимателно подбрани продукти!

От същата гама

Нашите решения за грижа за склонната към акне кожа

Продукти за грижа за кожата на Eau Thermale Avène, предназначени да поддържат баланса на вашата кожа

Почистващ гел

Почистващ гел

Матира - Почиства - Балансира

Mаска- ексфолиант

Mаска- ексфолиант

Матира - Балансира - Намалява излишния себум

Компактна крем-пудра мат ефект SPF 30 2.0 Натурал

Компактна крем-пудра мат ефект SPF 30 2.0 Натурал

Изравнява тена на кожата - Грим - Коригира несъвършенствата

Спрей с термална вода Avène

Спрей с термална вода Avène

Успокоява - Възстановява кожната бариера

Обратно към началото