Как протича заздравяването на раните

Когато имате нараняване по кожата, автоматично започва естествен процес на възстановяване в 3 стъпки: заздравяване на белези. 

Всичко започва с етап възпаление, който продължава от 2 до 7 дни и позволява на тялото ви да се защити: по време на този етап кожата ви ще е зачервена и топла.   След това кожните клетки се активират, за да затворят раната с нова тъкан (етап “разпространение” ). След около 15 дни вашият белег навлиза в етап “епидермално ремоделиране", което може да продължи до 2 години!

Ако увреждането е повърхностно, кожата ви може да се възстанови напълно. При по-дълбоки рани често остава белег. Но все още можете да действате, за да подпомогнете заздравяването на раната.

av_votre-peau_cicatrisation_processus_schema test
av_votre-peau_cicatrisation_types-cicatrices_4x5_473x590

Разпознайте вида на белега, за да го лекувате по-добре

Има всякакви белези. Разбирането на вида на белега, който имате, означава, че можете да си изберете добри навици и грижи. 

РАВЕН ИЛИ БЯЛ - Това е най-често срещаният вид белег. Гладки и дискретни, те избледняват с времето, докато понякога стават почти невидими.

ХИПЕРТРОФИЧЕН (НАДВДИГНАТ) - Подут и зачервен на мястото на първоначалната лезия, този тип белег може да сърби и да е болезнен. Тези белези могат да бъдат излекувани с добри навици.

КЕЛОИДЕН - Зачервен, подут и често болезнен, този вид белег се разпростира около първоначалната рана. Тези белези могат да се лекуват с медикаменти и дори с операция. 

АТРОФИЧЕН - Остават след тежко акне или варицела, тези малки белези често са кръгли и леко вдлъбнати в кожата. Най-доброто решение за тези белези е превенцията.

Всичко, което трябва да знаете за доброто заздравяване на белези

"Този белег вече е част от мен. Със сигурност бих предпочела да съм без него! Но благодарение на грижите, които полагам за него, той се сви. Направих го лично мой и вече го приемам."

Джулия38 години

Златното правило за добро заздравяване на белези: действайте бързо

Сериозно падане от велосипед, измятане на нож в кухнята, инфектиране на рана, хирургическа операция... Кожата носи всички следи от нашите преживявания. 

И докато някои белези се появяват само за малко, други остават за по-дълго време. Понякога може да ни бъде трудно да живеем с тях. За да не позволите на тези белези да заемат по-сериозно място в живота ви, е необходимо да действате бързо и да бъдете много внимателни по отношение на хода на заздравяването. Начинът, по който лекувате раната, има голямо значение за самия белег.

Как да излекувате белега добре

Спрете белезите от акне

Всички имаме спомени от юношеството, които предпочитаме да забравим. Но когато петната изчезнат, понякога остават белези, както и нашето притеснение. С тези белези е трудно да се живее. Най-добрият начин да избегнете белезите от акне е да предотвратите тяхната поява. Нека поговорим за това.

Научете как да избегнете белезите от акне

av_votre-peau_cicatrisation_acne_asiatique_jeune-femme_1x1 473x473

Как да се грижите за белега след операция

Физическото и психологическото въздействие на белега след операция не бива да се подценява. Каква е тайната на нормалния живот с белега? Погрижете се за белега със специализирани продукти, заедно с редовен масаж.

av_votre-peau_cicatrisation_genou_enfant_fille_4x5

Как да подобрите външния вид на белегаслед операция

Белези от татуировка: всичко, което трябва да знаете

И така, решихте се и си направихте татуировка! А знаете ли, че кожата ви преминава през различни етапи, преди да заздравее? Важно е да следите внимателно заздравяването на татуировката си, за да можете да се радвате на боди-арт произведението, което оправдава вашите очаквания. Имате нужда от съвет?

татуировка

av_votre-peau_cicatrisation_tatouage_1x1 473x473

ПРИЯТЕЛСКИ, ЕКСПЕРТНИ СЪВЕТИ
 

Белези + слънце са лоша комбинация. Затова го избягвайте на всяка цена! Ако белегът ви не е покрит с превръзка или дреха, защитете го с продукт с много висока степен на защита от слънцето.

Всички добри навици, които са ви необходими, за да се предпазите от слънцето

av_votre-peau_cicatrisation_varicelle_1x1 473x473

Как да избегнем белези от варицела

Варицелата е поле, отбелязано в здравната книжка... Трябва да кажем, че това е етап от живота ни като родители! Тежко е да гледате как детето ви е се измъчва от неприятно желание да се чеше. Защото, както знаете, разчесаните мехури оставят белези. Трябва да успокоите ситуацията?

Научете как да облекчите сърбежа и да стимулирате оздравяването от варицела.

Ползите от масажа за вашия белег

Успокойте се и се отпуснете. Време е за масаж! За да подобрите външния вид на белега, комбинирайте използването на подходящи продукти с малко масаж, за да намалите срастванията. Да започваме ли?

Всичко, което трябва да знаете за правилното масажиране на белега

av_votre-peau_cicatrisation_massage_1x1 473x473

ОТГОВАРЯМЕ НА ВАШИТЕ ВЪПРОСИ

Ние сме тук, за да ви помогнем да разграничите фактите от невярната информация.

Златното правило е да действате бързо с подходящи грижи и действия. 3 стъпки при леки наранявания.
1/ Почистете раната с вода и мек сапун.
2/ Нанасяйте заздравяващ крем поне два пъти дневно, за да успокоите, почистите и възстановите кожата.
3/ Защитете кожата си от слънцето със слънцезащитен крем с много висока степен на защита (SPF50+).
Най-новото за правилно зарастване на рани

Обикновено нараняване, което не се лекува правилно, може бързо да се влоши. Следете за признаци на инфекция. Подозрителен секрет, неприятна миризма, трайно зачервяване, подуване, усещане за горещина, повишена болка... Това са признаци, че заздравяването не протича както трябва. Не чакайте: бързо се консултирайте със специалист.

Струпеят е признак за лошо заздравяване на раната. Докато струпеят е налице, кожата не може да се възстанови. За да избегнете това, можете да използвате продукт за възстановяване на кожата.

Както при много други проблеми, свързани с тялото и кожата, основното решение е превенцията. Най-добрият начин за предотвратяване на белези от акне е да лекувате правилно акнето. Ако имате някаква драскотина, можете да използвате крем, който ще подпомогне възстановяването и ще ограничи риска от появата на белег.
Как да избегнем белезите от акне

Заздравяването зависи от вида, тежестта и местоположението на раната. Някои области на тялото заздравяват по-трудно от други (гърдите, гръдната кост, гърба и ставите). Но значение имат и много други фактори: общото ви здравословно състояние, начинът на хранене, дали пушите, възрастта, типът кожа и др.
Най-новото за правилно зарастване на рани

20-gouttes_logo_eta le don d_apaiser_ft carre

НАШИТЕ РЕШЕНИЯ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА КОЖАТА ВИ
Най-важното за възстановяване, успокояване и почистване на чувствителна и раздразнена кожа за цялото семейство.
av_cicalfate_repairing-protective-cream_front_40ml_3282770204667

Cicalfate+ Възстановяващ защитен крем

Супер ефективен крем за всички видове кожни проблеми: от сухота и зачервяване до кожни обриви - това е кремът, който трябва да имате в шкафа си

Кристиане, 69 години

Разгледайте продукта
ОЩЕ: ЕЖЕДНЕВНО ДРАЗНЕНЕ

ОЩЕ: ЕЖЕДНЕВНО ДРАЗНЕНЕ

Всички сме изложени на различни агресивни фактори на средата, които могат да раздразнят кожата ни, дори в най-интимните зони. Сърби, щипе или ви пари? Ще ви кажем всичко, което трябва да знаете, за да успокоите обрива и да се погрижите за чувствителната си кожа.
Обратно към началото