Слънчево изгаряне

Какво точно представлява слънчевото изгаряне? 

Слънчевото изгаряне (или слънчевият еритем) е възпалителна реакция на кожата, причинена от излагане на UVA и UVB радиация. То е придружено от зачервяване, болезнено усещане за топлина и сърбеж, които в най-тежките случаи могат да доведат до образуване на мехури. Слънчевото изгаряне може и да остави белези по кожата. Тежестта му варира в зависимост от типа и фототипа на кожата, индивидуалната чувствителност към ултравиолетовите лъчи, генетичните фактори, продължителността и честотата на излагане и интензивността на слънчевата радиация. 

 

av_solaires_schema_brulure_degres-1-2-2-3_16x9 1: Хиподерма - 2: Дерма - 3: Епидермис - 4: Зачервяване - 5: Неравности - 6: Обезцветена кожа - 7: Лека болка 

Трите вида слънчева радиация

Пряка радиация

Варира в зависимост от надморската височина, географската ширина, сезона и времето на деня

Дифузна радиация

Разпръскват се от атмосферни компоненти, като например облаци,

мъгла и прахови частици

Отразена радиация

От повърхности; варира в зависимост от това колко отразяваща е повърхността (сняг, пясък, море, трева и т.н.).

Пряката, дифузната и отразената радиация заедно се наричат “обща слънчева радиация”. 

av_solaires_soleil_bienfaits_mefaits_5x4_590x590

Ако в допълнение към слънчевото изгаряне имате главоболие или треска, може да сте получили слънчев удар. В такъв случай потърсете съвет от фармацевт или лекар. Симптомите могат да станат по-тежки в рамките на 2 дни след слънчевото изгаряне, но отшумяват след няколко дни.

Изгаряния първа степен

Изгарянето от първа степен е обикновен еритем: кожата е зачервена, суха и болезнена. Такъв е случаят например с повърхностно слънчево изгаряне без мехури или лющене, при което е засегнат само епидермисът. Пълното излекуване на изгарянето от първа степен отнема средно една седмица и не оставя белези по кожата. Можете да помогнете на кожата си да се излекува, като я хидратирате редовно. 

av_solaires_schema_brulure_degre-1_1x1_473x373 1: Хиподерма - 2: Дерма - 3: Епидермис - непокътната кожа - 4: Зачервяване 
av_solaires_schema_brulure_degre-2-superficiel_1x1_473x420 1: Хиподерма - 2: Дерма - 3: Епидермис - 4: Зачервяване - 5: Бучки (phlyctenes)

Повърхностни изгаряния втора степен

Повърхностните изгаряния от втора степен се характеризират с появата на червени мехури, пълни с бистра течност, веднага или в рамките на няколко часа след изгарянето. Засегната е дермата. Кожата е свръхчувствителна на допир и дори контактът с дрехите става болезнен. Оздравяването отнема 2-3 седмици и изгарянето не оставя кожен белег. За да улесните оздравяването, не забравяйте да дезинфекцирате и хидратирате кожата си.

Дълбоки изгаряния втора степен

Мехурите обикновено са пробити. Под тези мехури дермата е обезцветена, а болката е слаба, тъй като кожата е сякаш е "с упойка". Докато при повърхностното изгаряне от втора степен дермата е зачервена и чувствителността е запазена, при това изгаряне кръвоносните съдове са разрушени. Този тип изгаряне изисква медицинска помощ. Обикновено заздравяването отнема 2-3 седмици и остава повече или по-малко дискретен белег.

av_solaires_schema_brulure_degre-2-profond_1x1_473x422 1: Хиподерма - 2: Дерма - 3: Епидермис - 4: Обезцветена кожа - 5: Лека болка
av_solaires_schema_brulure_degre-3_1x1_473x395 1: Хиподерма - 2: Дерма

Изгаряния от трета степен 

Кожата се усеща като картон, има бял или кафеникав цвят, губи чувствителност, а космите са изгорени. Засегната е дермата, а понякога и хиподермата, като в този случай съществува риск от инфекция. Яркочервените следи с оток се появяват между 2 и 6 часа след излагането и завършват със силно излющване и дълготрайна пигментация. Този стадий изисква спешно лечение, обикновено в болница.

ПРИЯТЕЛСКИ, ЕКСПЕРТНИ СЪВЕТИ

Пазете се от слънчев удар

Ако в допълнение към слънчевото изгаряне имате главоболие или треска, може да сте получили слънчев удар. В такъв случай потърсете съвет от фармацевт или лекар. Симптомите могат да станат по-тежки в рамките на 2 дни след слънчевото изгаряне, но отшумяват след няколко дни.

Как да премахнем слънчево изгаряне

Слънчевото изгаряне се лекува за около седмица с фаза на излющване. Слънчевото изгаряне може да изчезне за по-дълго време, ако е предизвикало мехури и много кръвоносни съдове са били разрушени. Оздравяването може да отнеме между две седмици и един месец, а изгарянето може да остави петна или белези по кожата. 

av_thermal spring water_spray_social_19_post_3282779003131_hd_473x435

Как да облекчим слънчевото изгаряне

Ако имате обикновено изгаряне, има няколко неща, които можете да направите, за да успокоите кожата си:

  • Не излизайте изобщо на слънце (независимо колко силно е слънчевото изгаряне!) и стойте на сянка
  • Пийте много вода за борба с дехидратацията 
  • Нанасяйте успокояващи кремове за след слънце върху изгорелите от слънцето зони
  • Освежете изгореното място със студена вода

  • Ако се появят мехури, те не трябва да се пробиват и трябва да се покрият със стерилна превръзка
  • Следете температурата си
  • В случай на главоболие или повишена температура, вземете парацетамол.

Ако изгарянето е по-тежко, с дълбоки симптоми от втора или трета степен, като мехури и парадоксална липса на болка, консултирайте се с вашия лекар възможно най-скоро. 

ПРИЯТЕЛСКИ, ЕКСПЕРТНИ СЪВЕТИ 

Как да "потушим пожара" след слънчево изгаряне?

  • Започнете с компрес с термална вода Avène. За да си направите компреса, напоете марля в Термална вода Avène, нанесете я върху засегнатия участък и оставете за 15 минути, като редовно пръскате мястото с Термална вода. 
  • Съхранявайте спрея с термална вода Avène в хладилника, за да увеличите освежаващия му ефект 
  • Вземете малко от коректор за след слънце (After-Sun Repair) в ръцете си и го нанесете върху кожата, като поставите ръцете си върху тялото и лицето, без да търкате.

Последици от многократни слънчеви изгаряния върху кожата

Независимо колко силно е слънчевото изгаряне, то може да има сериозни дългосрочни последици. Кожата помни всичко и многократните слънчеви изгаряния могат да се отпечатат трайно върху кожата ви като на филмова лента от фотоапарат, понякога до степен, в която не могат да бъдат поправени. Ето защо е важно да изберете подходяща защита от слънцето и да спазвате стриктно правилата за излагане на слънце, за да предотвратите риска от рак на кожата. 

av_solaires_enfant_application_protection_1x1_v1_473x489

Рисковете от стареене на кожата

Слънцето е фактор за ускорено стареене на кожата, също както тютюнопушенето. UVB лъчите водят до удебеляване на епидермиса, а UVA лъчите разрушават съединителната тъкан на кожата и водят до загуба на еластичност и хидратация. Бръчките, подпухналостта и кафявите слънчеви петна са признаци на преждевременно стареене на кожата. Когато обаче кожата е удебелена, придобиването на тен е по-трудно: меланоцитите на кожата реагират по-слабо, тъй като също са претърпели преждевременно стареене, а слънчевото изгаряне е по-болезнено, защото кожата е по-суха. Това е омагьосан кръг, който трябва да се прекъсне възможно най-скоро чрез защита на кожата от слънцето от най-ранна възраст. 

Кожата остава крехка

След слънчево изгаряне кожата трябва да си “отдъхне” и да изчака известно време, преди отново да се изложи на слънце. Изгорялата от слънцето кожа е крехка и е по-чувствителна към всички външни фактори: студ, вятър и сол - всички те са елементи, които могат да атакуват кожата.
Кожата има памет: тя се запечатва точно както филмовата лента на фотоапарата, а слънчевото изгаряне може да остави следи.

Рискът от рак на кожата

Прекалено честото излагане на UVA лъчи може да доведе до необратима промяна в генетичния състав на кожните клетки, които след това се размножават с висока скорост и предизвикват тумор. Има няколко видове рак на кожата, предизвикани най-вече от слънцето, като меланомът е най-сериозният от тях. 

Слънчево изгаряне: Отговаряме на Вашите въпроси

Пазете се от слънцето (носете шапка, слънчеви очила и използвайте чадър) и се мажете с крем за след слънце всяка вечер, за да облекчите болката.

Слънчевото изгаряне е 80% UVB и 20% UVA.

Меланинът е естествената фотозащита на кожата срещу UV лъчите (затова кожата с тен блокира UV лъчите по-добре от бялата). Но тази защита е ограничена: над определено ниво на радиация кожата все пак може да изгори. Дори и да имате тен, важно е да продължите да защитавате кожата си, като използвате слънцезащитен крем с висок SPF.

Изгарянията от втора степен предизвикват тен. Но на каква цена? Неприятни мехури, риск от депигментация, болка, преждевременно стареене на кожата... При изгарянията от първа степен обаче това не е вярно: в рамките на няколко часа или дни кожата ви просто ще се върне в предишния си вид.

Слънчевото изгаряне никога не може да се счита за подготовка за придобиване на тен и не трябва да излизате на слънце след слънчево изгаряне. Въпреки че слънчевото изгаряне понякога води до загар след няколко дни, то може да причини и постоянни пигментни петна.

От същата гама

РЕШЕНИЕТО ЗА УСПОКОЯВАНЕ НА ЗАСЕГНАТАТА ОТ СЛЪНЦЕТО КОЖА

BEST SELLER
Термална вода

Термална вода

Успокоява - Възстановява кожната бариера

Възстановяващ лосион след слънце

Възстановяващ лосион след слънце

Успокоява - Хидратира

CICALFATE+ Възстановяващ защитен крем

CICALFATE+ Възстановяващ защитен крем

Успокоява - Възстановява - Балансира

Обратно към началото