Слънце и медицинско лечение

Лекарства и слънце

Някои лекарства и вещества съдържат молекули, които реагират на ултравиолетовата светлина, което означава, че при излагане на слънце структурата им се променя и те стават алергени или дори токсични. Тези промени могат да доведат до повишена чувствителност на кожата към слънцето, известна като фотосенсибилизация.

Кои лекарства са фоточувствителни?

Те са многобройни: анксиолитици, антибиотици, антидепресанти, антидиабетни средства, хормонално лечение и др. Ако провеждате медицинско лечение, прочетете внимателно инструкциите, за да разберете дали слънчевата светлина е противопоказание, докато приемате лекарството. А ако планирате почивка, посъветвайте се с вашия лекар предварително, за да избегнете рисковете от фоточувствителност.

av_solaires_reaction_medicament_1x1 473x473

Какво е фотосенсибилизиращо лечение или медикамент?

Лекарствата и слънчевата светлина невинаги са съвместими. Някои видове лечение повишават чувствителността на кожата към слънцето, затова трябва да се полагат допълнителни грижи преди излагане на слънце.

Някои вещества в лекарствата ви могат да станат алергени или дори токсични, когато са изложени на слънце. Тези промени могат да доведат до повишена чувствителност на кожата към слънцето, известна като фотосенсибилизация.

ПРИЯТЕЛСКИ, ЕКСПЕРТНИ СЪВЕТИ

Приемане на медикаментите в правилното време

Ако е възможно, приемайте лекарството си вечер, около 17 или 18 часа, а не сутрин.

Ползи и вреди на слънцето върху кожата

Как протича фотосенсибилизацията?

Съществуват два вида реакции на фотосенсибилизация.

Фототоксична реакция

Фототоксичната реакция е най-често срещаният вид реакция, която не трябва да се бърка със слънчевата алергия. Този тип реакция се проявява, когато се използва голямо количество от фоточувствителния продукт. Проявява се в минутите или часовете след излагане на слънце и води до появата на червени петна по изложените на слънце зони на лицето, шията и деколтето, както и по ръцете, краката и стъпалата. След първоначалната фототоксична реакция по-нататъшното излагане може да предизвика забавена реакция или фотоалергия.

Фотоалергична реакция

Това е най-редкият вид реакция и се причинява от използването на малко количество фоточувствителен продукт, който вече е познат на кожата. Тя се проявява в рамките на 24 часа или повече след излагане на слънце и води до появата на силен сърбеж по изложените на слънце зони, подобен на копривна треска или екзема, като след това може да се разпространи и по останалата част от тялото. Възможно е да се появят и аномалии в пигментацията с кафяв или синкав цвят.

Липсата на реакция след едногодишно лечение не означава, че няма риск за вас. Може да са необходими няколко разходки на слънце, преди да се появи фоточувствителна алергична реакция. И внимавайте: същата реакция може да се получи и след посещение в солариум!

Какво да правите, ако имате фоточувствителна реакция

В случай на реакция към лечение, предизвикващо фоточувствителност, всяко излагане на слънце трябва да се прекрати незабавно. В зависимост от тежестта на заболяването фармацевтът или лекарят ще ви предложи крем или гел за успокояване на сърбежа и третиране на мехурите.

Избягвайте слънцето

Като превантивна мярка е добре да сведете до минимум часовете, през които се излагате на слънце, или просто да не излизате на слънце въобще.

Изберете правилната защита

Обърнете внимание на това, което ви казва кожата: въпреки че слънчевото изгаряне обикновено се появява дванадесет часа след излагането на слънце, пациентите често описват усещане за парене в момента на излагане. Във всички случаи трябва да се избягва излагането на ултравиолетови лъчи и да се използва максимална UVA/UVB защита.

Защитете се през цялата година

Независимо дали е лято или зима, дали вали или грее, слънчевите лъчи оказват влияние върху кожата, затова е важно да осигурите на кожата си необходимата ежедневна защита , за да я предпазите през цялата година. Дори в града нанасяйте хидратиращ крем с малък SPF фактор, за да филтрирате UV лъчите и да се наслаждавате спокойно на обяда на открито!

av_solaires_lucite_estival_1x1 473x473
av_solaires_demangeaison_boutons_1x1 473x473

Антибиотиците, както и другите лекарства, са несъвместими със слънцето и могат да предизвикат реакции като пъпки, сърбеж и дори проблеми с пигментацията. Ако се подлагате на медицинско лечение, е важно да прочетете инструкциите, преди да излезете на слънце, за да ограничите рисковете, свързани с излагането на слънце. 

Лекарствата не са единствените фоточувствителни вещества: някои парфюми и други козметични продукти на алкохолна основа също са фоточувствителни, както и някои растения и плодове (трева, магданоз, цитрусови плодове, смокини и др.).   Най-типичният случай е, когато човек си направи лимонов сок, докосне ръката си и след това се появят следи след престой на слънце. Като правило, винаги мийте добре ръцете си след хранене или готвене.
 

ОТГОВАРЯМЕ НА ВАШИТЕ ВЪПРОСИ

Не: дори само една разходка при хубаво време може да доведе до фототоксична реакция. Този вид реакция, която е най-често срещаният вид фоточувствителност, се проявява като слънчево изгаряне, което е несъразмерно на степента на излагане на слънце.

Липсата на реакция след едногодишно лечение не означава, че няма риск за вас. Може да са необходими няколко разходки на слънце, преди да се появи фоточувствителна алергична реакция.

Лекарствата не са единствените фоточувствителни вещества: някои парфюми и други козметични продукти на алкохолна основа, както и някои растения и плодове (трева, магданоз, цитрусови плодове, смокини и др.) също са фоточувствителни. Най-типичният случай е, когато човек си направи лимонов сок, докосне ръката си и след това се появят следи след излагане на слънце. Като правило, винаги мийте добре ръцете си след хранене или готвене.

От същата гама

НАШИТЕ РЕШЕНИЯ ЗА ЗАЩИТА НА НАШЕТО БЪДЕЩЕ

Продукти за грижа за кожата Eau Thermale Avène, предназначени да защитават кожата и да зачитат океаните

SUN MINERAL SPF50+ Минерален крем за лице

SUN MINERAL SPF50+ Минерален крем за...

Предпазва

SUN MINERAL SPF50+ Минерално мляко за лице и тяло

SUN MINERAL SPF50+ Минерално мляко за...

Предпазва - Хидратира - Защитава

Обратно към началото