Слънце и акне

av_solaires_acne_1x1 470x470

Въздействието на слънцето върху склонната към акне кожа

Подобрението, което хората с кожа, склонна към акне, изпитват в началото на лятото, често е краткотрайно. Излагането на слънце всъщност има няколко отрицателни ефекта върху склонната към акне кожа. Тези механизми действат по такъв начин, че влошават акнето със закъснение.

Кератинизация

Първоначално ултравиолетовите лъчи спомагат за изсушаването на повърхностния слой на епидермиса, а заедно с него и на бактериите P. acnes , причиняващи акнето. Това е известно като кератинизация на кожата, което води до втвърдяване на кожните клетки. Структурата на кожата изглежда по-гладка и по-равномерна, а пъпките намаляват. Но няколко седмици по-късно кожата си отмъщава и огнищата се появяват отново. Това се нарича ефект на рикошет при акне. Как работи?   Тъй като кожата е по-дебела, всъщност е по-трудно за нея да отстрани мъртвите си клетки. Себумът и замърсяванията на кожата се отмиват по-трудно и започват да запушват порите, което води до появата на повече черни точки и микроцисти, които са изложени на риск от инфекция (подобно на запушването на канализацията, която не може да се справи с работата си по изхвърляне на отпадъчните води). Летните горещини и потта не помагат: потта създава благоприятна среда за размножаване на бактериите, свързани с акнето.

 

av_votre-peau_cicatrisation_acne_1x1 473x473

Ролята на мастните жлези

Въпреки че кожата ви е изглеждала отпочинала и акнето е било в “изключен” режим през спокойните летни месеци, в действителност тя все още е била подложена на атака. При завръщане у дома кожата изпитва недостиг на липиди и започва да свръхпроизводство на себум, за да компенсира този недостиг. Свръхактивните мастни жлези могат да доведат до появата на пъпки, черни точки и микроцисти, поради което акнето има склонност да се появява отново след края на лятото. И накрая, не забравяйте, че на слънце клетките не спират да произвеждат себум: той просто се задържа в по-плътния епидермис. Когато кожата спре този защитен процес, тя изпуска целия себум, който е бил натрупан в излишък.

ПРИЯТЕЛСКИ, ЕКСПЕРТНИ СЪВЕТИ

Като възприемете някои добри навици, ще можете да се наслаждавате на ползите от слънцето и същевременно да се грижите за склонната си към акне кожа.

Ограничете излагането на слънце

Първото нещо, което трябва да избягвате, е прекомерното излагане на слънце, за да не влошите акнето си. Прекомерното излагане на слънце и/или неподходящата защита от слънцето също могат да причинят проблеми с пигментацията, а хората с акне или белези от акне са особено склонни към хиперпигментация. Най-малкото избягвайте най-опасните часове на излагане на слънце от 11 до 16 ч. и спазвайте всички правила за излагане на слънце. Солариумите трябва да се избягват напълно, тъй като способстват за удебеляването на кожата.

Използвайте подходяща защита от слънцето

За да ограничите рисковете от хиперпигментация, е важно да използвате ефективна защита от слънцето, адаптирана към склонната към акне кожа, с немазна и некомедогенна формула. Лека текстура като гел или флуид например, е особено подходяща за кожа, склонна към акне. И както при всяко излагане на слънце, не забравяйте да нанасяте отново слънцезащитен крем поне на всеки 2 часа и след къпане, подсушаване с кърпа или изпотяване.

Не забравяйте да измивате лицето си сутрин и вечер с мицеларна вода или pH-неутрален почистващ гел, за да премахнете замърсяванията и излишния себум на повърхността. Веднъж или два пъти седмично върху кожата може да се прилага и ексфолиант или маска, за да се отстранят мъртвите клетки и да се предотврати запушването на порите. Балансираното хранене и редовната хидратация също могат да помогнат за премахване на токсините.

 

  • <span class="ezstring-field">av_solaires_acne_application_produits_4x5_368x460</span>
  • <span class="ezstring-field">av_solaires_acne_soleil_4x5_v1_368x460</span>
  • <span class="ezstring-field">av_votre-peau_cicatrisation_acne_4x5_368x460</span>

СЛЪНЦЕЗАЩИТА

СЛЪНЦЕЗАЩИТА

Cleanance Слънцезащита SPF 50+ Много висока защита

  • 91%: свръхлека текстура¹
  • 91%: дълготраен матиращ ефект¹
  • 96 %: кожата не остава лепкава¹

Много висока защита от слънцето за лице с чувствителна, мазна и склонна към несъвършенства кожа.

¹%, които са съгласни. Потребителски тест с 64 участници на възраст възраст между 12 и 58 години (средна възраст 30 години), употреба в продължение на 22 дни, най-малко 2 приложения дневно.

Разгледайте повече
СЛЪНЦЕЗАЩИТА
Обратно към началото