Слънчев капитал

Какво означава понятието "слънчев капитал"?

Терминът "слънчев капитал" се отнася до количеството ултравиолетова светлина, което кожата може да понесе, преди да се увреди. Тази способност се определя генетично при раждането и се различава в зависимост от фототипа. Нашият слънчев капитал е ограничен: на 20 години вече сме изчерпали 50% от капацитета си. Терминът "слънчев капитал" косвено се отнася и до арсенала от защитни средства, с които разполага кожата, за да се бори срещу вредните ефекти на слънцето, като например слънчево изгаряне и стареене на кожата. Той се придобива при раждането, не може да се поднови и зависи от фототипа на всеки човек. Всеки тип кожа има свои собствени характеристики и различни реакции към слънцето. 

Какво влияе на вашия слънчев капитал?

Слънчевият капитал на всеки зависи от много фактори.

Вашият фототип

Много чувствителни към слънцето, светлите фототипове (фототип I и II) имат много нисък слънчев капитал. За разлика от по-тъмните тонове на кожата (фототипове IV или V), при тях интензивността на загара и капацитетът на меланоцитите по време на техния живот са ограничени. Колкото повече меланин има даден индивид по природа, толкова по-голям е слънчевият капитал и толкова по-добре въоръжен е той срещу слънцето. 

Вашата история има роля

При хората, които са получили множество слънчеви изгаряния в детството, слънчевата защита намалява с течение на годините, тъй като въздействието на слънцето върху кожата се натрупва и тя помни тези агресивни фактори. И се пазете от ефекта на пеперудата: слънчево изгаряне в детството може да се превърне в рак на кожата в зряла възраст. 

Вашите навици за защита и експозиция

Много чувствителни към слънцето, светлите фототипове (фототип I и II) имат много нисък слънчев капитал. За разлика от по-тъмните тонове на кожата (фототипове IV или V), при тях интензивността на загара и капацитетът на меланоцитите по време на техния живот са ограничени. Колкото повече меланин има даден индивид по природа, толкова по-голям е слънчевият капитал и толкова по-добре въоръжен е той срещу слънцето. 

Околната среда

Стресът, тютюнопушенето, замърсяването и диета с ниско съдържание на антиоксиданти спомагат за разпространението на свободните радикали. Това са свободни електрони, които се разпространяват в организма и причиняват стареене на кожата, допринасят за нейното изсушаване и влошават способността ѝ да придобива тен.

Меланомите са пряко свързани с начина, по който се грижите за слънчевия си капитал

Въпреки че съществуват различни фактори (химични, физични, медицински, хранителни, вирусни), интензивното и многократно излагане на определени части на тялото на слънце изглежда играе активна роля за появата на меланоми. Ето защо е важно да се предпазвате от слънцето, като спазвате правилата за излагане на слънце и избирате добра защита от слънцето. Това важи с особена сила за хората от фототипни групи I и II, които са особено чувствителни към меланоми: само профилактиката не е достатъчна, за да се забави появата на този рак на кожата, който е сред най-сериозните. Излагането на ултравиолетова радиация има кумулативни ефекти, което означава, че те се добавят или натрупват с течение на времето. Уврежданията на кожата започват още в ранна възраст и, макар да са невидими, се увеличават през целия ни живот. Общоприето е, че за да се стигне до рак, са необходими 10 до 15 години прекомерно излагане на слънце. Затова се погрижете за слънчевия си капитал!

 

av_sun-care_intense-protect-50-_social_8_post_3282770141214_hd_5x4 473x473

Честотата на поява на меланом е правопропорционална на броя на слънчевите изгаряния в детството, когато кожата е най-уязвима към радиацията.

ОТГОВАРЯМЕ НА ВАШИТЕ ВЪПРОСИ

Когато нашата устойчивост на увреждания от слънчевите лъчи намалява, това до известна степен прилича на намаляването на точките от контролния талон на КАТ. Ако искате да продължите да се наслаждавате на слънцето безопасно, трябва да бъдете внимателни. Всъщност трябва да внимаваме за прекомерното излагане на слънце още от най-ранните етапи на живота ни. Но никога не е твърде късно да го направите по подходящия начин. Предотвратяването на рисковете, свързани със слънчевите лъчи, изисква фотозащита или постоянна предпазливост при излагане на слънце, особено чрез стриктно спазване на няколко разумни правила по отношение на слънцето: не оставайте на слънце твърде дълго по време на най-интензивното слънчево греене, носете дрехи, шапки и слънчеви очила с UVA защита и използвайте висок SPF фактор.

За съжаление не съществува чудодеен метод за повишаване на устойчивостта на кожата ви на слънчевите лъчи и на способността ѝ да придобива тен. Вашата устойчивост на увреждания от слънчевите лъчи зависи от типа кожа, навиците на излагане на слънце и вече натрупаното от кожата ви излагане на UV лъчи. Въпреки това, за да се наслаждавате на слънцето по-дълго време, можете да придобиете подходящи навици още от ранна възраст: комбинирайте облекло и предпазване от слънцето, избягвайте излагането на слънце през най-горещите часове на деня, полагайте грижи за успокояване на кожата след излагане на слънчеви лъчи и подготвяйте кожата преди излизане на слънце, особено чрез ексфолиране, за да подобрите тена си.

Слънчевото изгаряне вече е ясен сигнал от кожата, че не сте я защитили. Първите признаци на стареене на кожата, бръчките и фините линии, липсата на блясък и загубата на еластичност са сигнали, че кожата ви вече не може да понася излагането на UV лъчи и че вашата устойчивост на увреждания от слънчевите лъчи е изчерпана. Това е така, защото тези признаци са свързани със забавянето на метаболизма на кожните клетки и многократните атаки на свободните радикали поради излагането на UV лъчи. Появата на меланом или друга форма на рак на кожата е още по-ясен сигнал, че не трябва да излагате кожата си на слънце и че е задължително да наблюдавате и защитавате бенките си.

От същата гама

НАШИТЕ РЕШЕНИЯ ЗА ЗАЩИТА НА НАШЕТО БЪДЕЩЕ

Продукти за грижа за кожата Eau Thermale Avène, предназначени да защитават кожата и да зачитат океаните

INNOVATION
SUN INTENSE PROTECT FAMILY SPF50+ Водоустойчив флуид за цялото семейство

SUN INTENSE PROTECT FAMILY SPF50+ Вод...

Предпазва - Хидратира

SUN SPF50+ Мляко за възрастни за лице и тяло

SUN SPF50+ Мляко за възрастни за лице...

Предпазва - Защитава

SUN SPORT SPF50+ Водоустойчив флуид за спорт за лице и тяло

SUN SPORT SPF50+ Водоустойчив флуид з...

Предпазва - Защитава

Обратно към началото