Защита и наблюдение на бенките ви

Съдържание

Защита и наблюдение на бенките ви

av_solaires_proteger_grains-de-beaute_1x1_1620x1620

Какво представлява бенката?

Бенката или невусът е кафяво образувание от клетки, което обикновено се намира по кожата или лигавиците. Бенките са съставени от меланоцитни клетки, които отговарят за цвета на кожата и придобиването на тен. Те започват да се появяват външно върху кожата между 6 месеца и 1 година и продължават да растат до зряла възраст. Образуването на бенки зависи от няколко елемента:

 • Излагане на слънце, особено в детска възраст
 • Цвят на кожата 
 • Имунната система на индивида

 

Влияние на слънцето върху бенките.

Слънцето е един от факторите за появата на бенки, поради което бебетата, с много малки изключения, се раждат без тях. Колкото повече бенки има човек, както е например при много светла кожа тип I или II, толкова по-голям е рискът от развитие на рак на кожата: 35% от тези ракови заболявания се развиват от съществуваща бенка. Ето защо децата и тийнейджърите трябва да бъдат добре защитени от слънцето, за да се спре растежа на бенките и да се предотврати развитието на меланом от съществуващи бенки. Външният вид на меланома сам по себе си е подвеждащ, тъй като той лесно може да бъде сбъркан с бенка заради външния си вид, кафявия цвят и липсата на дискомфорт. Ето защо, както и при кожата, е важно да възприемете добри практики за защита на бенките си от UVA и UVB лъчите, като прилагате строга фотозащита от ранна възраст.

 

ПРИЯТЕЛСКИ, ЕКСПЕРТНИ СЪВЕТИ 

Как да защитим бенките от слънцето

За да защитите бенките и да ограничите риска от меланом, е важно да предпазвате и най-малките бенки от слънцето колкото е възможно повече. Препоръчваме ви да спазвате стриктно правилата за излагане на слънце , за да избегнете появата на нови бенки: 

 • Избягвайте излагане на слънце между 11 и 16 ч
 • Стойте на сянка при излагане на директно слънце
 • Нанасяйте отново слънцезащитен крем на всеки два часа
 • Ограничете максимално излагането на децата: тяхната кожа е много по-чувствителна от тази на възрастните. Облеклото (шапка, тениска и слънчеви очила) все още представлява най-добрата защита срещу UV лъчите. 
 • Ако е необходимо, използвайте слънцезащитен крем с висок SPF, който се нанася редовно и в достатъчно количество върху кожата, и го нанасяйте отново при всяко избърсване на кожата, както и след плуване или изпотяване. 

Бенките за красота и луничките са напълно различни явления. Луничките се дължат на натрупване на пигмент и често са признак на много светла кожа, която не може да се защити от слънцето. Колкото повече лунички имате, с толкова по-голяма вероятност може да се каже, че кожата ви е била прекалено дълго изложена на слънце. Пигментът се активира от ултравиолетовата светлина, за да играе защитна роля.

Как да проверявате собствените си бенки

Как можете да разберете дали една бенка е лоша? А как можете да наблюдавате развитието на бенките си отблизо? Важно е да проверявате бенките си или да ги преглеждате от дерматолог поне веднъж годишно, а ако кожата ви е рискова или сте имали меланом в миналото - и по-често. Отделете време, за да разгледате кожата като цяло, като не забравяте нито една част от лицето и тялото: 

1 - За лицето, всички области, без да забравяте за ушите и зад тях
2 - Торс, гръб и страни, обърнати към огледало. 
3 - Предмишници, горна и долна част на ръцете, длани.
4- Задната част на краката, мястото между пръстите, стъпалата, гениталиите.
5 - Задната част на шията и скалпа, част по част, с помощта на огледало.
6 - Долна част на гърба и седалището.

Ето един начин за запомняне, който ще ви помогне при проверката на бенките: правилото ABCDE. Всеки от тези признаци във външния вид на бенката е подозрителен и заслужава вашето внимание:

 • A: Асиметрия 
 • B: Неправилни граници
 • C: Неравномерен или променлив цвят
 • D: Диаметър, по-голям от 6 mm
 • E: Изменение или нови промени във вашата бенка

Всяка промяна в бенките ви трябва да се приема като предупреждение, на което трябва да обърнете внимание, тъй като промените могат да предшестват развитието на рак на кожата.

av_solaires_shema_grains-de-beaute_diagnostic_16x9 1100x619 A: Асиметрия - B: Крайните ръбове са неправилни - C: Неравномерен или променлив цвят - D: Диаметър, по-голям от 6 mm - E: Изменение
От същата гама

НАШИТЕ РЕШЕНИЯ ЗА ЗАЩИТА НА НАШЕТО БЪДЕЩЕ

Продукти за грижа за кожата Eau Thermale Avène, предназначени да защитават кожата и да зачитат океаните

SUN SPF30 Kрем за лице

SUN SPF30 Kрем за лице

Предпазва

SUN SPF50+ Стик за чувствителни зони за лице и тяло

SUN SPF50+ Стик за чувствителни зони...

Предпазва - Защитава

Обратно към началото