Защита на белезите

При вече увредена кожа излагането на слънце предизвиква възпалителна реакция, а белезите могат да оставят трайни следи по кожата. Как да предпазите белега си от слънцето Защо не трябва да излагате белега си на слънце? Нашите отговори на въпросите ви за грижата за кожата и белезите.

av_votre-peau_cicatrisation_genou_enfant_fille_5x4 470x470

Защо белезите остават по-голяма следа на слънце?

Кожата разказва историята на живота ви, която може да включва както малки наранявания, така и големи инциденти. Белезите рядко са приятни, но те са факт от живота. Заздравяването на тези лезии, които могат да бъдат повече или по-малко дълбоки, може да отнеме време. Епидермисът, който е по-тънък и по-крехък на мястото на белега, е много чувствителен към ултравиолетовите лъчи по време на целия процес на възстановяване на кожата.   Когато е изложена на слънчевите лъчи, увредената кожа работи усилено, за да се защити, като произвежда повече меланин. Това може да доведе до появата на малки кафяви петна (дерматолозите наричат това хиперпигментация след появата на белези).

 

Различни видове белези

Цветът на белега е добър показател за това колко дълго ще остане и в каква фаза на оздравителния процес се намира.

Розов или червен белег

Розов или червен белег е нов белег, който е на по-малко от 6 месеца. Тъй като кожата все още не е напълно възстановена, тя лесно придобива кафяв оттенък на слънце. Решението, ако е възможно, е изобщо да не излагате белега си на показ, като го предпазвате с дреха или превръзка, а ако е необходимо, и с висок SPF (поне SPF 50).

Бял белег

Белият белег е стар белег, който е завършил процеса на възстановяване. Въпреки че вече няма риск от пигментация, белегът ви може да продължи да реагира на слънце. Ето защо е добре да продължите да нанасяте слънцезащитен крем с висок SPF върху белега си, дори и на този етап.

Добри навици за предпазване на белезите от слънцето

Добри навици за предпазване на белезите от слънцето

  • Нанасяне на SPF защита върху белега през цялата година
  • Що се отнася до останалата част от тялото, избягвайте излагането на слънце в пиковите часове от 11 до 16 ч
  • През лятото, когато слънцето е най-горещо, използвайте висок SPF.
  • През зимата го заменете с по-лек SPF, но не слизайте под SPF 15. В планините използвайте слънцезащитен крем с фактор поне SPF 30 и не слизайте под него, дори ако смятате, че сте придобили достатъчен тен.

ПРИЯТЕЛСКИ, ЕКСПЕРТНИ СЪВЕТИ 

Ами ако е твърде късно?

Щетите са нанесени и белегът ви е станал кафяв или е заобиколен от кафяв цвят... Сега просто трябва да оставите времето да си свърши работата. Някои пигментни следи могат да избледнеят с течение на времето, въпреки че това обикновено отнема години, а не месеци. Ако не можете да понасяте гледката на белега всеки ден, може би ще искате да обмислите по-обширни медицински решения, като например депигментиращи продукти, лазер или операция.

Обратно към началото