Увреждания, причинени от слънцето

av_solaires_mefaits_uv_peau_1x1

Как ултравиолетовите лъчи влияят на кожата?

Ултравиолетовата радиация въздейства върху кожата чрез четири основни процеса:

 • Отражение, дължащо се на промени в индекса на пречупване, което е особено важно за видимата и инфрачервената светлина
 • Дифракция от фибрите и клетките на всеки кожен слой, която е значителна за роговия слой и меланиновия слой
 • Проникване през епидермалните слоеве
 • Усвояването само по себе си може да предизвика фотохимична реакция в различни вещества, съдържащи се в клетките, като кератин, меланин, протеини или каротеноидни пигменти

 

Хроничните ефекти на ултравиолетовите лъчи върху кожата са кумулативни и взаимозависими. Ултравиолетовата радиация може да се излъчва от естествен източник (слънцето) или от изкуствен източник, като например лампите в солариума. Докато опасностите от UVB са известни отдавна, опасностите от UVA станаха ясни едва наскоро. И двете обаче са опасни, тъй като проникват през епидермиса и могат да засегнат очите.

UVB - врагът на епидермиса

90% от UVB лъчите се абсорбират от епидермиса - повърхностния слой на кожата. Те стимулират производството на пигмент, наречен меланин, който се отделя от меланоцитите и оцветява повърхността на кожата. Но този красив тен всъщност е защитата на кожата от агресивното действие на слънцето. А когато излагането на UVB е толкова силно, че кожата вече не може да се защити, тогава получавате слънчево изгаряне (UVB е главният виновник). Високоенергийните UVB лъчи могат да причинят пряко увреждане на ДНК на кожните клетки: Поражения на ДНК. В дългосрочен план това може да доведе до образуване на рак на кожата. 

 

av_solaires_uvb_coups-de-soleil_1x1_473_590

UVA: най-дълбокото проникване

UVA лъчите проникват директно в хиподермата - най-дълбокия слой на кожата. Дълго време се смяташе, че те са безвредни, тъй като за разлика от UVB не предизвикват слънчево изгаряне и няма дискомфорт при проникването им в кожата. Въпреки това UVA лъчите са основните виновници за стареенето на кожата, тъй като причиняват загуба на еластин в кожните клетки. Кожата губи еластичността си, изсушава се и се появяват и задълбочават бръчки. UVA лъчите участват и в развитието на някои видове рак на кожата и меланоми. 

av_solaires_uva_peau_seche_rides_1x1_473_590

ПРИЯТЕЛСКИ, ЕКСПЕРТНИ СЪВЕТИ 

Рисковете от многократно излагане на слънце 

Въпреки че всички обичаме да се излежаваме на плажа през лятото, излагането на слънце не е лишено от рискове. Ултравиолетовата светлина може да предизвика множество кожни реакции и необратими увреждания на кожата и очите. В най-тежките случаи уврежданията могат да бъдат фатални.

 

 

Добри навици за предпазване от вредното въздействие на слънцето

 • Не излагайте кожата на бебета и малки деца на пряка слънчева светлина.
 • Не излагайте кожата си на въздействието на слънчевите лъчи през най-горещите часове на деня: от 11 до 16 ч.
 • Използвайте подходящо защитно облекло (носете тениска, слънчеви очила, шапка и др.).
 • Използвайте слънцезащитен крем с висок SPF. 
 • Не стойте прекалено дълго на слънце, дори и да използвате слънцезащитен крем.
 • Нанасяйте слънцезащитния си крем често, за да останете защитени, особено след изпотяване, плуване или избърсване.
 • Бъдете внимателни: ако не използвате препоръчаното количество слънцезащитен крем, значително намалявате нивото на защита.
av_solaires_proteger_1x1_473_590
Обратно към началото