Въздействието на слънчевите филтри върху океана

Океаните под заплаха

Океаните покриват две трети от нашата планета. Те са дом на богат източник на живот и регулират климатичния баланс със самото си съществуване. От тях зависи оцеляването на много популации и видове. От тях зависи оцеляването на много популации и Всъщност недостатъчно морската екосистема се състои от няколко микро-екосистеми, които са от съществено значение за регулирането на съдържанието на кислород и въглероден диоксид в атмосферата, която дишаме.

  • Коралите - резерватът на морското биоразнообразие. Коралите са основна екосистема за възпроизводството и опазването на много морски видове.
  • Фитопланктонът: "зеленият бял дроб" на планетата. Фитопланктонът е основният източник на кислород (2/3 от кислорода, който дишаме). Той действа като биологична помпа за атмосферния CO2, като поглъща голяма част от емисиите, свързани с човешките дейности, и намалява тяхното въздействие върху климата.
  • Зоопланктонът: сърцето на хранителната верига. Зоопланктонът е основният консуматор на органични вещества в океаните и играе съществена роля във функционирането на морската хранителна верига.

Тази крехка екосистема днес е застрашена от различни фактори, които са причина за изчезването на стотици видове и изчерпването на ресурсите: глобално затопляне, покачване на морското равнище, прекомерна експлоатация на ресурсите и др. Но тя е застрашена и от замърсяването от слънцезащитните кремове и техните филтри, които сами по себе си представляват опасност за океаните. Тези щети са причина за изчезването на стотици видове и за значителното изчерпване на ресурсите. Сега трябва да действаме заедно, ако искаме да спасим океаните си.

50% от морските видове са защитени от кораловите рифове. 500 милиона души зависят от екосистемата, която осигуряват кораловите рифове.

Корали в опасност

Коралите заемат централно място в морската екосистема. Те са хранителен ресурс и местообитание за много растения, бактерии и риби, предпазват почвите и бреговете от ерозия и намаляват въздействието на ураганите и цунамитата. Затова коралите са жизненоважно звено в оцеляването на морските екосистеми. Те се откриват във всички морета и дълбочини и могат да живеят хиляди години. Днес обаче ¾ от кораловите рифове са застрашени от човека, а 30 % от тях вече са безвъзвратно загубени през последните 30 години, най-вече поради вредното въздействие на слънцезащитните продукти. 

av_solaires_engagement_corail_1x1_v1

Екологичното въздействие на слънцезащитните кремове върху океана

Разтворени в морето по време на плуване или разпръснати от вятъра на плажовете при използване на аерозоли, токсичните компоненти на слънцезащитните кремове се натрупват в пясъка и се отлагат на океанското дъно.

Фотосинтезата в опасност Сигурно вече сте виждали това изображение по време на почивка. На повърхността на водата се образува тънък маслен слой или крем, който пречи не само на коралите и водораслите, но и на морската фауна, тъй като действа като отразяващ екран и възпрепятства фотосинтезата, която произвежда кислород, необходим за морските видове. Ефектът на снежната топка означава, че планктонът, който се храни с микроводорасли, също е засегнат и т.н. В крайна сметка страда почти цялата хранителна верига.

Токсични съставки за природата и морската фауна Слънчевите кремове от нефтохимически продукти имат вредно въздействие върху морската екосистема, като я увреждат трайно. Сред отговорните за това съставки попадат парабени, силикони и оксибензони, за които се подозира, че нарушават функциите на ендокринната система и са токсични за репродуктивната система на морските организми.

Разрушително въздействие върху водораслите и коралите

Химическите агенти в слънцезащитните кремове са причина за постепенното унищожаване на водораслите, а оттам и на коралите. Как? Някои от тези молекули разрушават зооксантелите- микроводорасли, живеещи в симбиоза с коралите. При контакт с вредни вещества зооксантелите умират, като повличат със себе си околните корали, които първо побеляват, а след това загиват само за 48 часа.   Но октокриленът също има вина: токсичността му върху коралите беше подчертана от екип изследователи от Океаноложката обсерватория в Баньол-сюр-Мер (Observatoire Océanologique de Banyuls-sur-Mer) в проучване, публикувано през 2018 г. в списание Analytical Chemistry, което доведе до забрана на токсичните слънцезащитни кремове, съдържащи това вещество, на островите Палау в началото на 2020 г.

 

av_solaires_effets-destructeurs_coraux_1x1 473x473
Слънцезащитни продукти: добри навици

Слънцезащитни продукти: добри навици

  • Всяка година изхвърляме около 25 000 тона слънцезащитен крем в океаните - това е 1 литър в секунда*
  • Необходими са 20 минути плуване, за да се отделят 25% от съставките на слънцезащитния крем в морската вода 
  • Смята се, че около 10% от коралите в света са пряко засегнати от UV филтрите**

*източник : Зелен кръст
**източник: проучване на Факултета по естествени науки на Политехническия университет в Марке, Италия

Запознайте се с нашия ангажимент за възстановяване на морските екосистеми
От същата гама

НАШИТЕ РЕШЕНИЯ ЗА ЗАЩИТА НА НАШЕТО БЪДЕЩЕ

Продукти за грижа за кожата Eau Thermale Avène, предназначени да защитават кожата и да се отнасят с респект към океаните

INNOVATION
SUN INTENSE PROTECT FAMILY SPF50+ Водоустойчив флуид за цялото семейство

SUN INTENSE PROTECT FAMILY SPF50+ Вод...

Предпазва - Хидратира

SUN SPF50+ Спрей за деца за лице и тяло

SUN SPF50+ Спрей за деца за лице и тяло

Предпазва - Защитава

SUN SPF30 Спрей за възрастни за лице и тяло

SUN SPF30 Спрей за възрастни за лице...

Предпазва - Защитава

Обратно към началото