Избор на подходяща защита от слънцето

Съдържание

Избор на подходяща защита от слънцето

Все пак трябва да знаете как да избирате между различните слънцезащитни кремове, които се предлагат на пазара. При вземането на решение има много фактори, които трябва да се имат предвид: 

 • Условия на слънцегреене (сезон, географска ширина, надморска височина, със или без сняг)
 • Продължителност на излагане (плаване, туризъм, слънчеви бани)
 • Зона, която трябва да бъде защитена (зони, които обикновено не са покрити, за разлика от покритите)
 • Фототип, тип кожа (суха, реактивна, алергична или мазна) и анамнеза за алергии или фотоалергии
 • Индексът на UVB и UVA защита за предпазване от стареене на кожата и риск от ракови заболявания, предизвикани от слънчевите лъчи.
 • Начин на живот: спортен, градски, напрегнат и т.н. 

ИЗИСКВАНИЯ ЗА ДОБРА ЗАЩИТА ОТ СЛЪНЦЕТО

Продукт за защита от слънцето трябва да:

 • Осигурява минимален SPF (слънцезащитен фактор) от 6
 • Осигурява минимална UVA защита, равна на 1/3 от SPF, посочен на етикета
 • Покрива най-дългите UVA лъчи: минимална критична дължина на вълната от 370 nm.

ИЗБОР НА ПОДХОДЯЩАТА ЗАЩИТА ОТ СЛЪНЦЕТО

SPF (слънцезащитен фактор) на даден продукт показва нивото на защита от UVB лъчите. UVB лъчите са най-опасни, тъй като изгарят епидермиса и предизвикват слънчево изгаряне на кожа, която не е достатъчно защитена от меланинови пигменти (UVB лъчите са причина за 90% от случаите на рак на кожата). Но UVA лъчите не са безвредни. Нещо повече: те проникват по-дълбоко в дермата и разрушават колагеновите и еластиновите влакна, които поддържат кожата тонизирана. Ето защо тези лъчи са основната причина за стареене на кожата. 

av_solaires_shema_protection_uva_uvb_filtres-chimique-mineral_16x9 1202x670 1: Епидермис - 2: Дерма - 3: Хиподерма - 4: Абсорбция - 5: Отражение - разпределение

Различните SPF

Съществуват 4 категории слънцезащитни продукти според SPF:

 • Ниска степен на защита: SPF 6 или 10
 • Средна защита: SPF 15, 20 или 25
 • Висока защита: SPF 30 или 50
 • Много висока защита: SPF 50+

Въпреки това в диапазона на висока защита разликата между двете най-високи форми на защита става минимална, тъй като продуктът със SPF 30 филтрира 96,7% от UVB лъчите в сравнение с 98% за продукта със SPF 50.

ПРИЯТЕЛСКИ, ЕКСПЕРТНИ СЪВЕТИ 

Спазвайте инструкциите за употреба!

Какъвто и да е избраният от вас SPF, най-важното е да нанасяте продуктите за защита от слънцето обилно и редовно. Доказано е, че намаляване на препоръчителното количество за нанасяне с 50% води до намаляване на ефективността със 75%. С други думи, продукт със SPF20 или SPF30, който се нанася обилно и редовно през деня, често е по-ефективен от продукт със SPF50, който се нанася само веднъж дневно.

Как да нанасяте правилно слънцезащитния крем

 • Прочетете внимателно инструкциите и предпазните мерки за употреба преди да използвате продукта за първи път.
 • Нанесете продукта равномерно върху всички открити части на тялото преди да излезете на слънце. 
 • Повтаряйте нанасянето на продукта за защита от слънцето, особено в случай на продължително излагане на слънце и/или след къпане, подсушаване с кърпа или изпотяване
 • Нанасяйте достатъчно количество продукт: недостатъчното количество слънцезащитен крем значително намалява нивото на защита срещу излагане на слънце
av_sun-care_spray-50-_social_3282770100617

Кое ниво на SPF е подходящо за всеки фототип?

Изборът на SPF трябва да се определи в зависимост от интензивността на слънчевите лъчи, продължителността на излагане на слънце и индивидуалния фототип. Колкото по-светла е кожата (фототип 1), толкова по-висок трябва да бъде SPF.

Фототип I

Този тип кожа е много светла и с цвят на мляко, често с лунички. Цветът на косата обикновено е червен. Дори много краткото излагане на слънце причинява слънчево изгаряне и те почти нямат тен. Важно е тази група да бъде защитена от слънцето.
Препоръчителен SPF: 50+

Фототип II

Светла кожа, понякога с лунички, и руса коса. Тези хора почти винаги изгарят от слънцето, но придобиват лек тен и лек загар в края на почивката си.
Препоръчителен SPF: 50+

Фототип III

Тези хора са с руса или кестенява коса, със светла или тъмна кожа. При ранно излагане на слънце те могат да получат слънчево изгаряне, но след това придобиват класически златист загар. Цветът на очите и косата е важен. При многократно излагане на слънце блондинките от фототип 3 или тези със светли очи стареят по-бързо от брюнетките с тъмни очи.
Препоръчителен SPF: 30 или 50.

Фототип IV

Тази група се състои от хора с тъмна кожа и кестенява коса, които рядко изгарят на слънце. Те лесно придобиват тен.
Препоръчителен SPF: 20 или 25.

Фототип V

Това са хора с тъмна кожа, които много рядко изгарят на слънце и много бързо придобиват тен. Те имат тъмен тен.
Препоръчителен SPF: 20 или 25.

Фототип VI

Тази група се състои от хора с черна кожа и тъмни очи, които са много устойчиви на излагане на слънце. За тях е достатъчен слънцезащитен крем с нисък SPF.
Препоръчителен SPF: 10 (и от 20 до 25 за по-светлите части на кожата).

 • <span class="ezstring-field">av_solaires_protection_phototype-1_4x5 367x460</span>
 • <span class="ezstring-field">av_solaires_protection_phototype-3_4x5 367x460</span>
 • <span class="ezstring-field">av_solaires_protection_phototype-5_4x5 367x460</span>

Избор на подходяща текстура 

Когато избирате текстурата, трябва да запомните два показателя: лични предпочитания и тип кожа. Колкото по-суха е кожата, толкова по-мазна е текстурата, която можете да изберете. Така например слънцезащитните кремове са подходящи за суха кожа, флуидната защита е подходяща за комбинация с мазна кожа и т.н. Изборът на текстурата или формата на слънцезащитния крем може да зависи и от зоната на тялото, която трябва да бъде защитена, както и от предпочитаните от вас методи за нанасяне: спрей, мляко, стик и т.н.

 

 

av_solaires_protection_choisir_textures_1x1 473x473

Изборът на продукт Avène означава, че се възползвате от нашите 30-годишни изследвания и иновации в областта на слънцезащитата.

Чувствителна кожа За деца и възрастни
Оранжевата гама е за вас

Свръхчувствителна кожа, с непоносимост към химически филтри и парфюми За деца и възрастни
Минералната гама е подходяща за вас

Чувствителна кожа За деца и възрастни

ПРИЯТЕЛСКИ, ЕКСПЕРТНИ СЪВЕТИ

Слънцезащитният крем никога не осигурява абсолютна защита!

Термините "слънцезащитен" и "цялостна защита" вече са изоставени, тъй като нито един продукт за слънцезащита не може да гарантира цялостна защита срещу UV лъчите. От 2006 г. насам Европейската комисия групира SPF над 50 (60, 80 и дори 100%) в единен индекс 50+. Тази мярка беше предприета, за да се предпазят потребителите от мисълта, че със SPF 100 % могат да останат на слънце през целия ден, без да се налага да нанасят отново слънцезащитен крем и без да страдат от въздействието на слънцето върху кожата си.

av_solaires_sport_jogging_1x1 473x473

Слънце и спорт

Спортът е рискован на слънце, особено на открито, където сте изложени на отражението на слънчевите лъчи. В разгара на събитието е по-вероятно да забравите да нанасяте слънцезащитния си крем на всеки два часа. Ето защо трябва да изберете защита, която е адаптирана към движенията ви, с текстура, устойчива на вода и пот.

Прочетете повече

 

Подготовка на кожата за слънце

Защитата на кожата по време на излагане на слънце е от съществено значение. Но можете да се погрижите за нея и предварително, като подготвите кожата си за слънцето, особено чрез хранителни добавки и подходящ хранителен режим. А за да удължите ефекта от тена си, е важно да се погрижите и за успокояване на кожата след излагане на слънце.

Прочетете повече

av_solaires_hydrater_1x1 473x473
av_solaires_cicatrices_proteger_1x1 473x473

Защита на белезите

Белезите не обичат слънцето. Изложеният на слънце белег може да остави трайна следа върху кожата. През първите няколко месеца от появата на белега е най-добре да не го излагате на слънце. След шест месеца, когато белегът е побелял, той трябва да се защити с подходящ крем с висока степен на защита. Така е и в живота.

Прочетете повече

Защита на бенките

Колкото повече бенки има човек, толкова по-голям е рискът от развитие на меланом: 35% от тези ракови заболявания се развиват от съществуваща бенка. Ето защо е важно ефективно да предпазвате кожата си от слънцето, за да ограничите максимално появата на нови бенки, като използвате слънцезащитен крем, адаптиран към вашия тип кожа. Освен това преекспонирането на съществуващите бенки оказва влияние върху развитието на лезии, които могат да се превърнат в ракови.

Прочетете повече

av_solaires_proteger_grains-de-beaute_1x1 473x473
av_sun care_lotion 50-_social_1_post_3282770100747_hd

СЛЪНЦЕЗАЩИТНО МЛЯКО SPF50+

Много ефективен продукт с наистина приятна текстура, който не оставя следи и се разнася много лесно. Наистина е добър за нетолерантната ми кожа - един от малкото, които понасям! Открийте нашите слънцезащитни продукти
Обратно към началото