Рак на кожата.

Броят на заболелите от рак на кожата нараства в целия свят.
На всеки 14 секунди в света се диагностицира случай на рак на кожата. Една трета от всички диагностицирани ракови заболявания в света са рак на кожата, а 10% от тях са с фатален край. Съществуват два вида рак на кожата: карциноми, които са локално злокачествени, и меланоми, които могат да се разпространят в останалите части на тялото и са най-опасният вид рак на кожата.
Какви са симптомите, лечението и диагнозите за всеки вид рак на кожата? Каква роля играе слънцето за развитието на меланом и как може да се предотврати?

av_solaires_cancer-peau_homme_dos_1x1 473x473

Какво представлява ракът на кожата?

Ракът на кожата е много често срещана форма на рак, която засяга епидермиса. Той се заражда в меланоцитите - клетките, отговорни за производството на меланин, които се размножават в много голям брой, докато не предизвикат тумор. Тази аномалия на меланоцитите се дължи до голяма степен на излагането на UVA. Ако се открие рано, ракът на кожата е доброкачествено заболяване. Отстраняването на раковата тъкан се извършва с локална операция. Ако ракът е открит късно, прогнозата е по-лоша, особено ако раковите клетки са мигрирали и са се разпространили по цялото тяло.

Ролята на слънчевата радиация при рака на кожата. 

Слънцето има кумулативно действие върху кожата. Въпреки че носи някои ползи, както видяхме, слънцето крие и много рискове: слънчево изгаряне, слънчева алергия, стареене на кожата и др. Продължителното излагане на слънце без защита също има вредни последици под формата на увреждане на ДНК. Ако уврежданията, причинени от слънцето, са твърде големи и се натрупват с течение на времето, те могат да доведат до рак на кожата. Слънчевите лъчи включват ултравиолетова светлина (UV). UVC са най-опасните лъчи, но те се блокират от озоновия слой. UVB лъчите въздействат върху клетките на епидермиса, докато UVA могат да достигнат до най-дълбоките слоеве на дермата и по този начин да причинят увреждане на ДНК. Неотдавна беше открит нов враг на кожата: видимата светлинна радиация (като синя високоенергийна видима светлина). Тези лъчи са вредни, защото атакуват всички клетъчни компоненти: липиди, протеини и ДНК. Уврежданията се натрупват в дългосрочен план, поради което в областта на общественото здраве е абсолютно необходимо да се предпазвате от най-ранна възраст и през целия си живот. 

av_solaires_cancer-peau_3-types_1x1   473x590

Различни форми на рак на кожата

Съществуват няколко различни форми на рак на кожата, като основните видове са два:

  • карциноми, които са локално злокачествени и за които обикновено е достатъчна хирургична намеса, освен в много редки случаи, когато е необходимо онкологично лечение (90% от рака на кожата),
  • меланоми, при които клетките се размножават бързо и имат склонност да навлизат в останалата част на тялото, ако лезията бъде отстранена твърде късно: това е най-опасният вид рак.
20-gouttes_logo_eta le don d_apaiser_ft carre

Различните видове карцином

Актинична кератоза

Актиничната кератоза (АК) е предраково образувание, причинено от прекомерното излагане на кожата на слънчева светлина; то се развива по откритите участъци на кожата. Това е първият етап, който води до развитието на рак на кожата, например плоскоклетъчен карцином.

Кой е засегнат?

Актиничната кератоза се среща най-често при хора, които са силно изложени на слънце, като моряци и хора, живеещи в селски райони и планини. В Европа са засегнати 15% от мъжете и 6% от жените.

Как се случва това?

Актиничните кератози рядко се появяват като единична лезия: те се разпространяват широко и образуват така наречените ракови полета. Първоначално те са твърде малки, за да се видят, което означава, че по кожата винаги има много повече невидими лезии, отколкото видими. След това те се превръщат в добре очертани груби люспести петна, чийто цвят може да варира от червен до кафяв. (Източник: Европейска фондация за борба с рака на кожата, Европейски дерматологичен форум)

Лечение

Хирургично отстраняване, прилагане на сух лед или течен азот или локални медикаменти. 

av_solaires_cancer_keratose-actinique_16x9_473_430

Плоскоклетъчен карцином

Плоскоклетъчният карцином (SCC) е вторият по честота рак на кожата. Това е изключително агресивен рак. В повечето случаи плоскоклетъчните карциноми се причиняват от хронично излагане на слънчева светлина. SCC е неконтролиран растеж на анормални кератиноцити. 40-60% от плоскоклетъчните карциноми възникват от нелекувани актинични кератози.

Кой получава SCC?

Хора на възраст над 60 години и работещи в особено уязвими професии (фермери, моряци, строителни работници и др.). Всяка година приблизително 1 на 1800 души е засегнат от SCC.

Как се случва това?

Този вид рак се характеризира с постоянна груба червена плака с неправилни ръбове. Тя може да бъде и под формата на закръглена отворена рана с повдигнати краища. Приблизително 2-10% от плоскоклетъчните карциноми впоследствие се разпространяват в лимфната система и стават животозастрашаващи. 

Лечение

Хирургично лечение, химиотерапия, прилагана през кожата, и орално или онкологично лечение, ако ракът се е разпространил.

av_solaires_cancer-peau_carcinome-epidermoide_16x9

Базалноклетъчен карцином

Базалноклетъчният карцином (БКК) е най-разпространеният, но най-малко агресивен вид рак на кожата - и на всички видове рак на органите. Базалноклетъчните карциноми, които обикновено се дължат на комбинация от кумулативно и интензивно излагане на ултравиолетови лъчи и случайно излагане, се развиват от базалните клетки на кожата в най-дълбокия слой на епидермиса.

Кой получава БКК?

Всяка година приблизително 1 на 1500 души се разболява от БКК. Той засяга предимно хора над 50-годишна възраст и се срещат по-често при мъжете, отколкото при жените.

Как се случва това?

Този вид рак се проявява като възли, петна, ранички или необичайни кожни бучки с червен или розов цвят на много локализирани места: лицето, шията, ръцете и др. Ако се оставят да нараснат, те могат да причинят сериозни козметични увреждания, но обикновено не се разпространяват в други органи и само в редки случаи са животозастрашаващи. (Източник: Европейска фондация за борба с рака на кожата, Европейски дерматологичен форум)

Лечение 

При повърхностни тумори предпочитаното лечение е хирургично, но лекарят може да използва и локални медикаменти.

Меланом

Меланомът е най-опасният вид рак на кожата. Той съставлява 5% от раковите заболявания на кожата и 1% от злокачествените тумори.

Меланомът се развива по-скоро в резултат на интензивно излагане на слънце (слънчево изгаряне), отколкото в резултат на продължително излагане на слънце, и обикновено се появява при хора с генетично предразположение. Туморът може да се появи върху вече съществуваща бенка или върху новообразувана бенка. Той се заражда в меланоцитите - клетките, които произвеждат меланин. Меланомът се разпространява сравнително рано в други органи чрез метастази.

av_solaires_cancer-peau_melanome_16x9 473x590

ОТГОВАРЯМЕ НА ВАШИТЕ ВЪПРОСИ

Как се диагностицира меланомът?

Меланомът често се появява като кафяво или многоцветно, асиметрично, неправилно петно или бучка, която с времето увеличава размера си и не дразни при допир. В началото може да изглежда като плоско петно, а след това да стане по-изразено. В редки случаи може да не е пигментирано. Приликата му с бенка понякога може да затрудни диагностицирането. При съмнение трябва да се консултирате с дерматолог за извършване на биопсия. (Източник: Европейска фондация за борба с рака на кожата).

Мястото, където се появява ракът на кожата, се различава в зависимост от вида меланом, пола и фототипа на конкретното лице. Като цяло злокачествените меланоми се срещат по долните крайници, туловището, главата и по-рядко по горните крайници при хората от европеиден тип, докато при чернокожите по-често се срещат по стъпалата и лигавиците.

Въпреки че съществуват различни фактори (химични, физични, медицински, хранителни, вирусни), интензивното и многократно излагане на определени части на тялото на слънце изглежда играе активна роля за появата на меланоми. Ето защо е важно да се предпазвате от слънцето, като спазвате правилата за излагане на слънчеви лъчи и избирате добра защита, особено за хората от фототипни групи 1 и 2, които са особено чувствителни към меланоми: само превенцията не е достатъчна, за да се забави появата на тумори.

Ранното диагностициране увеличава шансовете за излекуване. По-късните диагнози изискват по-сериозно лечение, за да се предотврати разпространението на раковите клетки в организма. Развитието на този вид тумор не може да се предотврати само с превенция.
Лечението на меланом се различава в зависимост от стадия на неговото развитие: Меланомите в стадий I и II се лекуват чрез операция. Меланомите в стадий III се лекуват с операция и понякога с Braf/Mek инхибитори или имунотерапия. Меланомите в IV стадий се лекуват с операция, Braf/Mek инхибитори или имунотерапия.

ПРИЯТЕЛСКИ, ЕКСПЕРТНИ СЪВЕТИ 

Слънчево изгаряне и често излагане: внимавайте!

Кожата ви запомня всичко, подобно на филмова лента от фотоапарат, още от най-ранна възраст. По отношение на слънчевите изгаряния имате "квота", която не трябва да превишавате. Общоприето е, че за да се предизвика рак, са необходими 10-15 години прекомерна експозиция. Затова се погрижете за слънчевия си капитал!

За да предотвратите развитието на меланом, трябва да се научите да наблюдавате внимателно бенките си. Пигментните петна (и бенките) се считат за подозрителни, когато показват асиметрични промени в структурата, контура и цвета. Ако имате някакви съмнения, консултирайте се с дерматолог.

Ангажимент на Eau Thermale Avène за превенция на рака

Ангажимент на Eau Thermale Avène за превенция на рака

Eau Thermale Avène се ангажира да работи с Европейската фондация за борба с рака на кожата, за да повишава осведомеността, да образова и да предотвратява рака на кожата. Благодарение на уникалния си опит в областта на фотозащитата, вече 30 години Eau Thermale Avène работи за създаването на висококачествени и ефективни слънцезащитни продукти, които гарантират оптимална защита.

НАШИЯ АНГАЖИМЕНТ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА РАКА
Обратно към началото