Слънце и алергии

av_solaires_allergie_urticaire_1x1 473x473

Симптоми на слънчева алергия

Как да разберете дали имате слънчева алергия? Това е просто: след излагане на слънце кожата ви е зачервена и ви сърби. Слънчевата алергия (или луцит, както е известна в медицината) се проявява като зачервяване: обрив от малки, леко надигнати червени пъпки или папули и усещане за сърбеж на местата, където кожата ви е била изложена на слънце.   Най-често се намира на открити места като деколтето, раменете, предмишниците, опакото на дланите и стъпалата. Има няколко форми на слънчева алергия.
 

Полиморфен лек обрив

Полиморфният лек обрив е най-често срещаната форма на слънчева алергия. Засяга предимно млади жени, най-вече в областта на деколтето, но може да засегне и всяка друга открита зона, с изключение на лицето. Реакцията се появява след първото или второто излагане на слънце през лятото. То може да съсипе живота ви за една седмица, но има предимството (ако може да се нарече така!), че не се появява отново след по-нататъшно излагане на слънце през същия сезон, сякаш кожата е свикнала със слънцето. Въпреки това полиморфният лек обрив вероятно ще се появява отново всяка година.

 

Полиморфен луцит

Полиморфният луцит е по-рядко срещан, но по-неприятен, тъй като засяга всяка открита зона, включително лицето, и се появява след всяко излагане, независимо дали в началото, средата или края на лятото. Този вид слънчева алергия вероятно ще се появи и през следващите години.

 

Юношески обрив

Алергията към слънцето засяга и децата. Юношеският обрив по-конкретно е форма на слънчева алергия, която засяга ушите на деца и юноши, по-често момчета, отколкото момичета, и често по време на престой в планината.

 

Слънчева уртикария

И накрая, слънчевата уртикария се появява в рамките на няколко минути след излагането на въздействието на слънцето и изчезва спонтанно на сянка след няколко минути или часове, в зависимост от индивида. Това води до появата на гъсти, червени, сърбящи петна, подобни на ужилвания от коприва. 

 

 

  • <span class="ezstring-field">av_solaires_lucite_estival_4x5_2025x2880</span>
  • <span class="ezstring-field">av_solaires_lucite-polymorphe_4x5_2025x2880</span>
  • <span class="ezstring-field">av_solaires_urticaire-solaire_4x5_2025x2880</span>

Ползи и вреди на слънцето върху кожата

Как да лекуваме слънчева алергия

Въпреки че има редица начини за лечение на слънчевата алергия, първата стъпка за ограничаване на риска е да се ограничи излагането на слънце.

Защитете се сами от слънцето

Налични лечения

Първото лечение на слънчевата алергия е да се избягва излагането на слънце: без слънчева светлина не може да има луцит! Затова е важно да познавате (и спазвате) правилата за излагане на слънце и да предпазвате кожата си с дрехи, шапка, слънчеви очила и като избирате подходящата защита от слънцето за вашия тип кожа

Освен ограничаване на излагането на слънце, можете да приемате хранителни добавки, които се продават в аптеките, няколко седмици преди първото ви излизане на слънце и през цялото време на излагането на слънце. Но ако тези прости мерки не са достатъчни, вашият лекар може да ви предпише лекарства като синтетични антималарици, които да приемате по време на почивката си. Вашият лекар може дори да ви препоръча лечение с PUVA при дерматолог, при което UVA се подава на кожата в постепенно увеличаващи се дози. 

ПРИЯТЕЛСКИ, ЕКСПЕРТНИ СЪВЕТИ 

С всеки нов слънчев сезон трябва да си създаваме добри навици, защото никое лечение не може да осигури окончателно излекуване. Не е нужно да се притеснявате, ако имате слънчева алергия: не е нужно да стоите на сянка през лятото! Добрите навици за престой на слънце могат да се усвоят бързо и ще ви донесат много ползи. 

 

Каква е ролята на UVA и UVB при слънчевата алергия?

Докато UVB е виновен за слънчевия загар и слънчевото изгаряне, UVA е виновникът за слънчевата алергия. Ето защо е важно да намерите крем за защита от слънцето с висока степен на защита, който предпазва и от двата вида UV лъчи.

 

av_solaires_schema_allergie_uva_uvb_1x1_473x590 1: Хиподерма; 2: Дерма; 3: Епидермис; 4: UVA; 5: UVB

Луцитът засяга около 10% от възрастните, като значително повече са жените, които са засегнати в 90% от случаите. Повечето засегнати са млади хора. Алергията може да се прояви в продължение на няколко години и след това да изчезне напълно.

Има ли други причини за слънчевата реакция освен луцита?

Абсолютно: симптомите на летния луцит са същите като другите причини. Летният луцит не трябва да се бърка с реакция, причинена от нанасяне на парфюм или друг фототоксичен продукт върху кожата, или от прием на фоточувствителни лекарства преди излагане на слънце!

av_solaires_reaction_medicament_1x1 473x473
От същата гама

НАШИТЕ РЕШЕНИЯ ЗА ЗАЩИТА НА НАШЕТО БЪДЕЩЕ

Продукти за грижа за кожата Eau Thermale Avène, предназначени да защитават кожата и да зачитат океаните

SUN SPF50+ Спрей за възрастни за лице и тяло

SUN SPF50+ Спрей за възрастни за лице...

Предпазва - Защитава

Обратно към началото