Маска на бременността

Какво представлява маската на бременността?

Известна още като мелазма, маската на бременността засяга почти изключително бременни жени.

Симптоми на маската на бременността

Маската на бременността е състояние на кожата, което се проявява като пигментни петна с неправилна форма по лицето (челото, носа, скулите или горната част на устните), по шията или деколтето. Маската на бременността се появява при някои бременни жени след първото тримесечие на бременността и може да продължи след раждането до шестмесечна възраст на бебето.

 

av_solaires_taches-brunes_1x1 473x473

Причини за мелазма

Маската на бременността се появява поради свръхпроизводство на меланин - пигмент, отговарящ за цвета на епидермиса, от меланоцитите - клетките, специализирани в придобиването на тен, които са в състояние на хиперфункция. Хормоналните сътресения, причинени от бременността и повишаването на нивата на хормоните, особено на естрогена, са причина за прекомерното производство на меланин. Видът и мястото на излагане на слънчевите лъчи също играят роля за появата му. Имайте предвид, че дори много ниско ниво на слънчева светлина е достатъчно, за да предизвика поява на маската на бременността. Генетичните фактори също могат да играят роля за появата на маска на бременността (фототип, фамилна анамнеза и др.). 

av_solaires_melasma_femme_enceinte_1x1 473x473

Кой е засегнат от маската на бременността?

Противно на името си, не само бременните жени страдат от маска на бременността.

Бременните жени са най-засегнати от маската на бременността.

Счита се, че във Франция 5% от бременните жени са засегнати от маска на бременността, но разпространението ѝ се различава значително в различните страни. Жените с тъмна кожа обикновено са по-засегнати от маската на бременността, отколкото жените със светла кожа. Рискът от развитие на това кожно заболяване се определя от фототипа на всеки човек, т.е. от цвета на кожата и косата му. Най-много са засегнати най-тъмните фототипове 4 и 5. 

 

Ако вече сте страдали от маска на бременността по време на бременност, трябва да внимавате и да не забравяте да се предпазвате с подходящ слънцезащитен крем. Това е така, защото жените, засегнати от маска на бременността, са изложени на риск да я получат отново при бъдещи бременности.

Състоянието обаче може да засегне и мъже.

Някои мъже могат да имат слънчеви петна по лицето, които приличат на маска на бременността. Това се нарича мелазма или хлоазма. Това отново може да се дължи на използването на естрогенно лечение, например при рак на простатата, или на прекалено много и често излагане на слънце. 

 

av_solaires_masque-de-grossesse_homme_1x1

ПРИЯТЕЛСКИ, ЕКСПЕРТНИ СЪВЕТИ 

Как да предотвратим маска на бременността

Както при слънчево изгаряне, преобладава формулата "нулев риск = нулево излагане". За да предотвратите маската на бременността, е важно да се предпазвате от слънцето, като избягвате излагане на слънце, да носите шапка и да използвате подходящ слънцезащитен крем с висока степен на защита. 

Лечение на маска на бременността

Лечение на маска на бременността

Мелазмата обикновено изчезва след раждането. Ако случаят не е такъв, можете да се консултирате с дерматолог, който ще ви предпише депигментиращи кремове на основата на хидрохинон. Може да се извърши и депигментиращ пилинг, т.е. маска, съставена от активни съставки, които помагат в борбата с нарушенията на пигментацията на кожата.

 

От същата гама

НАШИТЕ РЕШЕНИЯ ЗА ЗАЩИТА НА НАШЕТО БЪДЕЩЕ

Продукти за грижа за кожата Eau Thermale Avène, предназначени да защитават кожата и да зачитат океаните

SUN MINERAL SPF50 Минерална крем-пудра ПЯСЪЧЕН цвят за лице

SUN MINERAL SPF50 Минерална крем-пудр...

Грим - Предпазва - Уеднаквява

SUN MINERAL SPF50 Минерална крем-пудра МЕДЕН цвят за лице

SUN MINERAL SPF50 Минерална крем-пудр...

Грим - Предпазва - Уеднаквява

Обратно към началото