Синя светлина

av_solaire_bleu_lisa_rose_2409-1x1 472x472

Какво представлява синята светлина?

Вече знаем за синята светлина, излъчвана от изкуствени източници с LED или компактни флуоресцентни лампи като компютърни екрани, смартфони и т.н., но синята светлина е светлина, излъчвана основно от Слънцето.

Интензитетът на слънчевата светлина е 1000 пъти по-голям от този на екраните и за да получите еквивалента на 1 час излагане на слънце трябва да прекарате цели 64 дни пред цифровия си таблет.

Ето защо е необходимо да предпазвате кожата от синята светлина на Слънцето. 

Разбиране на синята светлина и нейното въздействие

"Синьо-виолетовата" светлина е диапазонът от видимия спектър, съдържащ най-много енергия, откъдето идва и наименованието HEV (High Energy Visible Light, високоенергийна видима светлина), който е вреден за организма: ускорява стареенето на клетките ни и трябва да се предпазваме от него. 

av_solaire_longueur d_onde_1080x1080 472x472

25% от уврежданията на клетките се причиняват от синята светлина. Излъчването ѝ ускорява стареенето на кожата всеки ден и спомага за появата на бръчки и петна

Ето защо е разумно да се предположи, че в дългосрочен план и особено с напредването на възрастта, когато се разрушават защитните механизми на клетките, излагането на кожата на високоенергийна светлина може да има вредно въздействие, което засилва процеса на стареене и дори има ракови механизми. В допълнение синята светлина въздейства върху гена на пигментацията и стимулира активността на меланоцитите. Това влошава някои дерматози, свързани с функционирането на меланина, като например маска на бременността или пост-възпалителна хиперпигментация. Поради това синята светлина може да има още по-опустошително въздействие от UVA, особено върху по-тъмната кожа. 

 

Високоенергийната видима синя светлина е нов враг на кожата, който може би е още по-вреден от UVA и UVB. Тези вредни лъчи проникват още по-дълбоко в слоевете на кожата и достигат до хиподермата. Със своята интензивна енергия, откъдето е името ѝ, синята светлина атакува всички клетъчни компоненти: липиди, протеини и ДНК.Самостоятелно тези лъчи увреждат кожните клетки за един час излагане на слънце². Други проучвания показват също така, че тази синьо-виолетова светлина води до образуването на токсични реактивни кислородни съединения, които засягат всички компоненти на кожните клетки: липиди, протеини и ДНК.

 

Формула, която отговаря на двойния ангажимент на Avène да се отнася с респект към кожата и околната среда
 

Новият филтър TriAsorB™ напълно отговаря на подхода за осъзната грижа на Pierre Fabre Dermo-Cosmetics. Полезен, добре обмислен и етичен, той има за цел да формулира активни съставки, които са все по-щадящи за кожата и околната среда. 

Оптималната защита от фотостареене

Резултат от медицинските проучвания на Pierre Fabre и представен за първи път през 2020 г. като част от слънчевата грижа Intense Protect 50+, TriAsorB™ е революция в основите на фотозащитата, като предлага най-широката защита от UVB-UVA къси лъчи,UVA дълги лъчи и защита срещу синя светлина (до 450 nm), които ускоряват стареенето на кожата

Вграден в патентованата филтърна система на Eau Thermale Avène, TriAsorB™ повишава нивото на защита на кожата от фотостареене, следствие на излагане на синя светлина, за да предложи най-високия стандарт на защита в марката против дълбоки и видими следи върху кожата

av_solaire_bleu_juliet_3455-1x1 472x472

ЕКСПЕРТЕН СЪВЕТ

Дерматологичното решение срещу синята светлина

Иновация на Eau Thermale Avène срещу синята светлина: новият слънчев филтър TriAsorb™

За да се борят с ефектите от синята светлина върху кожата, лаборатории Eau Thermale Avène разработиха нова революционна технология: TriAsorb филтър, вдъхновен от естествената фотозащитна сила на меланина.

Как работи?

Меланинът, който е част от фототипа на всеки човек, отговаря за осигуряването на естествена и правилна фотозащита на кожата. Той предпазва от тежките въздействия на слънчевите лъчи в ежедневието - като слънчево изгаряне - но също така и от дългосрочните ефекти, като фотостареене и рак на кожата. Също така той предпазва от високоенергийна видима синя светлина. Вдъхновен от тази уникална функция, TriAsorB™ осигурява на кожата много широка и ефективна фотозащита,отразявайки вредната част от слънчевия спектър, която включва UVB, къси UVA, дълги UVA, но също и високоенергийна видима синя светлина.

Безопасна формула 

Новият филтър TriAsorB™ представлява органична молекула, разпределена във формулата. Техниката, използвана за добавяне на филтъра, гарантира неговата безопасност. Благодарение на TriAsorB™ успяхме да намалим концентрацията на филтрите в новия Intense Protect 50+ с около 10%, като същевременно запазихме високото качество на защитата.

След четири години работа и 30 проведени токсикологични изследвания се доказа безопасността на филтъра. Ултрабезопасният филтър TriAsorB™ остава на повърхността на кожата, независимо дали тя е здрава или „жадна“.

3 теста показват, че филтърът предпазва ДНКна клетките от увреждане, дължащо се на UV стрес.4

3. Локално приложение (5 mg.cm-2) Измерванията са извършени върху експланти от човешка кожа.
Използвани са 3 модела: Здрава кожа/ Здрава и облъчена кожа/ Увредена и облъчена кожа
4. Локално приложение (2 mg.cm-2) Измерванията са извършени върху реконструиран епидермис - фоликуларни модели. Стрес: остро излагане на UV лъчи. Количествено определяне на увреждането на ДНК (чрез LC/MS анализ (течна хроматография/мас-спектрометрия))
 
av_solaires_engagement-formulation_microscope_1x1
av_solaires_engagement_phytoplancton-zooplancton_1x1 1620x1620

Уважение към околната среда

Лаборатории Eau Thermale Avène продължават с отговорния си подход към околната среда и своя ангажимент да ограничат негативния отпечатък на слънчевите филтри върху океаните. Новият филтър TriAsorB™ е преминал многобройни тестове в експериментални условия, които доказват, че той не е токсичен за 3 ключови вида от морското биоразнообразие: един вид корали, един вид фитопланктон и един вид зоопланктон.

 

Нова гама за лице

 

  • Специфични формули, които отговарят на нуждите на сухата и много сухата кожа, на нормалната и смесената кожа, както и на мазната кожа с несъвършенства.
  • С оптимална защита от фотостареене и активни съставки, подбрани така, че да балансират и да се отнасят с респект към всеки тип кожа
  • - 72% пигментации вследствие на излагане на синя светлина1

1 Проучване in vivo, проведено с Тониран флуид 50+ върху 16 участници

Открийте

СЛЪНЦЕЗАЩИТА

Intense Protect Ултраводоустойчив флуид SPF 50 + Много висока слънцезащита

  • Ултра широкоспектърен слънцезащитен продукт, който отговаря на най-високите изисквания на кожата с минимум въздействие върху околната среда.
  • 95,3% намаляване на ДНК уврежданията, причинени от синя светлина¹ 

¹In vitro тест. Локално приложение (2 mg.cm-2) Измервания, проведени върху реконструиран епидермис. Стрес: симулирано излагане на синя светлина. Количествено определяне на окислителното увреждане на ДНК чрез имунохистохимичен анализ.

СЛЪНЦЕЗАЩИТА
Обратно към началото