Съдържание

Възстановете се след онкологично заболяване

Сега сте в ремисия и ще бъдете редовно наблюдавани от вашия медицински екип (може би с дългосрочно лечение, например хормонална терапия). Това е нов етап, етапът след раково заболяване. Как да се върнете към „нормалния“ си живот? Как можете да преодолеете възможните умствени блокажи и да се насочите към истинско обновление? Ето някои решения.

av_peau-cancer_medecin_consultation_suivi_1x1 472x472

 

След раково заболяване е време за обновяване

Ракът е като пожар. Огън, който опустошава всичко по пътя си. Но след като пожарът бъде потушен, гората се обновява и животът се завръща. С ракае същото. След това трудно изпитание идва време за обновяване. Това е възможност да преоткриете себе си, да направите това, което винаги сте искали да правите. Животът след онкологично заболяване е стъпало, а не бреме. Не се определяйте от рака, а се научете да уважавате тази нова версия на себе си.

Как се възстановявате въпреки страничните ефекти?

Често е трудно да се върнете към „нормален“ живот. Страничните ефекти от лечението могат да продължат. Независимо дали става въпрос за чувство на умора, депресия или физически ефекти. Могат да се появят и когнитивни нарушения и загуба на паметта. Не се колебайте да се консултирате с експерт, за да облекчите уязвимостта си. Един от начините да изпитате пълноценно обновление след онкологично заболяване е да направите равносметка на физическото и психологическото си състояние, за да видите кои ситуации все още са трудни за справяне. Важното е да се прилагат интегративни подходи, т.е. да се редуват конвенционални лекарства и немедикаментозни интервенции (софрология, медитация и др.). Изготвянето на план за грижи ще ви помогне да се научите да живеете отново.

av_peau-cancer_femme_meditation_1x1 472x472

След болестта напълно се отказах от някои навици, които имах „от предишния си живот“ и които дотогава бяха останали настрана. Дори обмислях да се върна в училище, за да сменя работата си с нещо по-близко до това, което съм сега. Отделих време да приема това ново „аз“ с моите слабости, които днес са моята сила!

Кристин

Няколко алтернативи за по-добро настроение

Животът след рака е свързан и с адаптирането или възстановяването на здравословния начин на живот

 

Занимавайте се с физическа активност

Упражненията могат да помогнат за подобряване на самочувствието. Но освен това физическата активност също помага за намаляване на риска от рецидив. Например физическата активност след диагностициране на рак на гърдата намалява риска от рецидив с 24%. Сред най-препоръчваните са скандинавското ходене, бойните изкуства и фехтовката. При тези спортове се използват повече от 80% от мускулите на тялото, а в случая със скандинавското ходене можете да работите особено върху дишането си. Физическата активност трябва да бъде редовна и дългосрочна. Ако не сте сигурни за някоя от практиките, не се колебайте да попитате онколога или личния си лекар за съвет.

Хранете се здравословно

Това вече не е предмет на полемика. Здравето ви зависи и от това какво слагате в чинията си. Храненето играе важна роля в борбата с рака. Както при предотвратяването му, така и след това. Хранете се с богата на зеленчуци, плодове, пълнозърнести зърнени храни и бобови култури, като сушен боб, нахут и всички видове леща. Бобовите култури са много богати на фибри. Те подпомагат ефективния храносмилателен транзит и имат силно засищащо действие. С други думи, те намаляват желанието за похапване извън храненията. Не се колебайте да попитате специалист, например диетолог, ако не знаете как да го направите, той ще ви насочи.

av_peau-cancer_couple_mature_heureux_1x1 472x472

Нов живот след онкологично заболяване: подновяване на връзката ви

След лечението на вашето онкологично заболяване един от приоритетите ви може да е да възстановите отношенията си отпреди заболяването. Имате много въпроси... и това е нормално. Страхът от рецидив, липсата на желание и много други въпроси - не позволяват нищо да бъде изключено. Комуникацията е от ключово значение. Обсъдете всички въпроси заедно. Защото ситуацията може да е толкова сложна за партньора ви, колкото и за вас. Имайте предвид, че „след рака“ партньорът и връзката ви не са проблем, а често подкрепа, решение. А ако ежедневието ви се окаже сложно за управление, консултацията с психолог или сексолог ще ви позволи да разкриете и преодолеете вашите взаимни трудности. 

ПРИЯТЕЛСКИ (И ЕКСПЕРТНИ) СЪВЕТИ 

След лечението на онкологично заболяване възниква ново уравнение: завръщането на работа. Защото и това е част от обновлението. И така, как да го направим?

Преди всичко се опитайте да забравите това, което е било. Това познато работно място вероятно се е променило по време на вашето отсъствие... и вие също. Първото нещо, което трябва да направите: Оча-квай-те. Подгответе се за завръщането си възможно най-скоро. Например, като поддържате (или подновявате) връзки с колегите си, за да улесните завръщането си. Защото начинът, по който другите гледат на нас, е една от най-често споменаваните трудности. Например някои колеги ще искат да направят всичко, за да намалят работното ви натоварване. Тези нагласи често са похвални, но може да не ви помогнат да намерите своето място в компанията. И отново, общувайте. Изразете чувствата си, очакванията си...

 

 

 

Последен съвет, за да се чувствате по-добре със себе си (и с мислите си)

За да можете да се насладите напълно на обновлението след тежкото преживяване на онкологичното заболяване, ви съветваме да си дадете сметка за състоянието си, както физическо, така и психологическо, за да видите кои ситуации не сте „усвоили“ и кои изискват повече време, за да възстановите енергията, изчерпана от лечението. 

av_peau-cancer_relaxation_ecriture_the_1x1 472x472
Обратно към началото