Съдържание

Предпазване на кожата от страничните ефекти на лечението на онкологично заболяване

Лечението на рака става все по-ефективно. То обаче често причинява множество странични ефекти и кожни проблеми: сухота, зачервяване, сърбеж, парене, косопад и др. Как можете да се грижите за кожата си, за да намалите тези нежелани симптоми? И какъв дневен режим на почистване трябва да приемете?

 

Как се отразява лечението на онкологично заболяване върху кожата?

Нежеланите ефекти варират в зависимост от използваните лечения, дозировките и индивидуалните характеристики. Например радиацията понякога предизвиква реакции на кожата. След две седмици лечение в облъчената област може да се появи зачервяване, наречено еритем. Целевата терапия и лекарствата за имунотерапия могат да предизвикат сърбеж, сухота, обриви и др. Сухата кожа, косопадът и загубата на коса остават повтарящи се проблеми при химиотерапия

av_peau-tres-seche_1x1 472x472
av_peau-cancer_docteur_patiente_traitement_effets-secondaires_1x1 472x472

 

 

Не позволявайте на страничните ефекти от лечението да ви завладеят

Със страничните ефекти на лечението на онкологично заболяване върху кожата може да е трудно да се справите. Те са много чести, понякога засягат качеството на живот и дори могат да накарат някои пациенти да се замислят дали да продължат самото лечение. Как да намерите смелост да продължите, ако кожата ви изгаря или сърби? Правилните грижи, хигиената и нежните процедури (и разбира се, диалогът с медицинските сестри) ще ви помогнат да се справите с това.

 

Как можете да ограничите изгарянията от лъчетерапия?

Радиодерматитът, увреждане на кожата, причинено от йонизиращо лъчение, е най-често срещаният страничен ефект от лъчетерапията. За да предотвратите влошаването на тези обриви, сълзенето им и превръщането им в много болезнени, трябва да действате бързо (и дори превантивно). Ключовите думи са: компреси с термална вода и хидратация след лъчетерапия. 

Предпазване на кожата от изгаряне по време и след лъчетерапия

Майка ми претърпя лъчетерапия след рак на гърдата. Оттогава тя се оплаква от болка и установява, че някои области са подути. Иска ми се да мога да облекча болката й...

Томас, на 27 години
av_peau-cancer_mains_coton_application-produit_1x1 472x472

Погрижете се за скалпа си

Друг ефект от химиотерапията е алопеция - косопад. Тогава скалпът ви може да стане чувствителен и/или болезнен преди или по време на косопада. Съвет: не чакайте да се появи сухота или сърбеж, преди да хидратирате скалпа си ежедневно, а го правете превантивно и го предпазвайте от слънцето със слънцезащитен крем SPF 50+. 

Химиотерапията също така изтънява и отслабва косата, която може да стане по-чуплива от обикновено. Трябва да предпазите косата, като я измиете с топла вода, малко количество нежен шампоан за чувствителен скалп и я оставите да изсъхне на въздух. 

Грижа за скалпа ви по време и след химиотерапия 

Успокояване на сърбежа

Пруритус, т.е. сърбежът, най-често е свързан с лечението с химиотерапия, целевите терапии и възпалението, което те могат да причинят. Бъдете сигурни, че желанието за чесане обикновено изчезва след края на лечението. Междувременно искате да помогнете за успокояване на кожата си. Някои лесни мерки, като почистване на кожата с почистващо релипидиращо олио, ежедневно нанасяне на емолиентен продукт и компреси с термална вода, са отлични решения, които могат да ви помогнат. 

Облекчаване на сърбежа по време на лечение на онкологично заболяване 

av_peau-cancer_femme_cuir-chevelu_1x1 472x472

ПРИЯТЕЛСКИ (И ЕКСПЕРТНИ) СЪВЕТИ

Кожата ви е станала по-чувствителна от обикновено. За да я почистите, избирайте свръхобогатени дерматологични сапуни без съдържание на сапун или почистващо олио, които успокояват кожата и запазват нейното pH. Не използвайте бархетни дрехи, гъби или душове, които могат да раздразнят чувствителната кожа. За да подсушите кожата, избягвайте търкане и по-добре потупвайте нежно.

av_peau-cancer_pieds_mains_creme_1x1 472x472

Когато при лечението се появяват петна 

Някои таргетни терапии могат да предизвикат поява на петна и зачервяване, подобни на тежко акне, особено през първите няколко седмици от лечението. Засегнати са областите, които са най-богати на мастни жлези: лице, скалп, гръб, гърди. Тази ситуация неминуемо се отразява на качеството ви на живот. Веднага щом се появят първите петна и признаци на зачервяване, трябва да ограничите риска от бактериална инфекция, като използвате възстановяващ крем на медно-цинкова основа или защитен крем. Ако е необходимо, крем или релипидиращ балсам ще успокои кожата ви. 

Успокояване на акнеиформени обриви по време на лечение на онкологично заболяване

По време на лечението наблюдавайте ръцете и стъпалата си

Някои видове лечения на онкологично заболяване отслабват малките кръвоносни съдове в кожата на ръцете и краката ви. Някои химиотерапии могат да причинят синдрома ръка-крак ( палмоплантарна еритродизестезия на медицински език). Резултатът е зачервяване, сухота, напуквания и болка в опорните зони... Ето защо е важно да хидратирате стъпалата и дланите на ръцете си от самото начало на лечението. Не забравяйте и за здравето на ноктите си, които също са изложени на риск. Ще разкажем на всички. 

Грижа за ръцете и краката по време на лечение на онкологично заболяване 

av_peau-cancer_dermatologue_examen_peau_boutons_1x1 472x472

Отговаряме на Вашите въпроси

Ние сме тук, за да ви помогнем да разграничите фактите от измислиците

Това е вярно. При някои лечения (определени молекули за таргетна терапия и химиотерапия) кожата ви може да стане по-чувствителна към ултравиолетовите лъчи. Важно е да ограничите излагането на слънце, да носите дрехи, които покриват кожата ви, и да се предпазвате от слънцето със слънцезащитен фактор 50+.

Това не е вярно. Дори да усещате, че топлината ви успокоява, този ефект е само временен. Тя всъщност увеличава сухотата на кожата и предизвиква повторно раздразнение на кожата. Вместо това вземайте душ с температура между 32 и 34°C.

Това е едновременно вярно и невярно. При някои молекули това е неизбежно. Въпреки това параметри като доза, скорост на приложение и индивидуална чувствителност могат да ограничат тази загуба. Използването на студена шапка също помага за предотвратяване на алопеция.

Нашите решения за вашата кожа по време на лечение на онкологично заболяване

Нашите продукти са създадени, за да ви помогнат да се чувствате по-добре в кожата си
av_tolerance_control_soothing-skin-recovery-balm_front_40ml_3282770138856
Със своята кремообразна, изключително подхранваща и успокояваща текстура, балсамът незабавно успокоява и трайно контролира свръхреактивността на кожата. Tolérance CONTROL Успокояващ възстановяващ балсам
Обратно към началото