Съдържание

Овладяване на белезите след операция за лечение на рак

Хирургията е една от основните възможности за лечение на рак. Тя се извършва самостоятелно или в комбинация с други лечения и включва отстраняване на тумора. След операцията остават следи и белези, които ще трябва да приемете и да изчакате появата им да избледнее с времето. От масаж до грим - ето няколко начина да се справите по-добре с тях.

av_peau-cancer_cicatrice_sein_1x1 472x472

 

 

Приемане на белега

След операцията може да ви е трудно да гледате и да приемете белега. В зависимост от местоположението му може да е трудно да понасяте изпитателните погледи на околните. Белегът ви може да бъде болезнен, тъй като е символ на изминатото ви пътуване с рака. Как се грижите за него?

Масаж на белега

Грижата за белега включва масаж: той ще го направи по-еластичен и ще предотврати срастването към мускулите и тъканите. Колкото по-рано се извърши това, толкова по-добри са резултатите. Има обаче някои прости правила, които трябва да се спазват. 
Например, не е препоръчително да масажирате белега веднага след операцията. Чрез третиране на зоната около него обаче той може да бъде мобилизиран индиректно, в периода на оздравяването. Как да разберете дали моментът е подходящ? Когато шевовете и струпеите са отпаднали със сигурност. При болка прилагайте студен компрес.

След това белегът може да се масажира с гелове или кремове, специално разработени за възстановяване на кожата. 

За да сте сигурни, че масажирате белега си в подходящия момент, не се колебайте да попитате хирурга или общопрактикуващия си лекар за съвет. Те могат също така да предпишат сеанси с физиотерапевт, ако това е твърде трудно или болезнено, както физически, така и емоционално.

av_votre-peau_cicatrisation_palper-rouler_1x1 570x570

След мастектомията ми беше невъзможно да докосна белега си. После поисках сеанси с физиотерапевт. И след това се подложих на лечение след онкологично заболяване, за да направя кожата и белега си още по-еластични и да се подготвя за бъдещата реконструкция.

Карол

Подобряване на външния вид на белезите

Ако белегът ви е на видимо място, можете да намалите вида му с помощта на медицински грим.

Хидратиране 

Ако към операцията ви се прилагат и допълнителни процедури, може да сте забелязали, че кожата ви е по-суха. След като белегът ви е завършил възстановяването си , не забравяйте да го хидратирате , както хидратирате останалата част от тялото си. Започнете с нежно почистване с релипидиращото почистващо олио или със свръхобогатен дерматологичен сапун; след това хидратирайте с емолиенетен крем или балсам.

Прикриване

Изберете коректор в зависимост от цвета на белега: зелен за неутрализиране на зачервяванията, жълт за синьо-лилавите, коралов за кафявите белези. За да изравните цвета на кожата на лицето и тялото, нанесете компактен фон дьо тен. Пълно покритие и висока концентрация на пигменти, устойчив на вода и пот, със SPF 30, той е идеален за прикриване на следи по тялото.

 

Грим и самочувствие по време на онкологично лечение

ПРИЯТЕЛСКИ (И ЕКСПЕРТНИ) СЪВЕТИ 

В допълнение към масажа и хидратацията е много важна,за да предпазите белега от слънцето.

За ефективна защита нанесете слънцезащитен крем с висока степен на защита (SPF 50+), който филтрира UVA и UVB лъчите и е специално разработен за чувствителна кожа. Слънцезащитните стикове, които могат лесно да се носят в джоба или чантата, са особено подходящи за защита на белезите. Не забравяйте често да нанасяте отново.

Ако е достатъчно голям и скрит от дрехите, можете да защитите белега и с превръзка. Белег, който не е достатъчно защитен от слънцето, рискува да се хиперпигментира с появата на тъмни петна и трайни следи.

Що се отнася до облеклото, избирайте леки дрехи със свободна кройка. Кожата ви ще оцени това още повече, ако е станала по-чувствителна вследствие на определени процедури.

Защита от слънцето по време на лечение на онкологично заболяване

Хидротерапия: ползи за белезите

Вероятно тялото ви се е променило, оставило е белези и може да е трудно да го приемете. В този случай не се колебайте да си подарите лека почивка: някои спа центрове предлагат процедури след онкологично заболяване, които ускоряват възстановяването на кожата и омекотяват белезите, благодарение на комбинираното действие на водата и термалните техники.

 

След рака: лечението в Хидротерапевтичния център Avène
От същата гама

Нашите решения за управление на белези

Продукти за грижа за кожата Eau Thermale Avène, предназначени да ви помогнат да се чувствате по-добре в кожата си

Възстановяващ защитен крем

Възстановяващ защитен крем

Успокоява - Възстановява - Балансира

Гел за белези

Гел за белези

Успокоява - Намалява белезите

Термална вода

Термална вода

Успокоява - Възстановява кожната бариера

Обратно към началото