Съдържание

Живот след лечение на онкологично заболяване

Облекчението от края на лечението на раково заболяване може, парадоксално, да бъде съпроводено от период на съмнения: страх от рецидив, от връщане на работа, а понякога и просто от връщане към нормалния живот, който досега е бил прекъсван от лечение. Тук сме, за да ви дадем няколко основни насоки да си помогнете във възстановяването в личен и социален план.

След раково заболяване: защо се съмнявате?

Това е един от недостатъците на лечението на онкологично заболяване. Дори след приключване на лечението последиците върху тялото или съзнанието ви могат да останат. Умора, болка, проблеми с вниманието или паметта, чувствителност на кожата... Всички тези симптоми могат да се отразят на духа ви и да попречат или забавят пътя ви напред. Поддържането на добър начин на живот може да ви помогне да възстановите увереността си и да намалите както тези странични ефекти, така и риска от рецидив. 

Възстановете се след онкологично заболяване

av_peau-cancer_mains_support_1x1 472x472
av_peau-cancer_medecin_consultation_suivi_1x1 472x472

След онкологично заболяване: медицинско проследяване

В края на лечението и когато сте в ремисия, следва период на много редовно проследяване, контролни прегледи (а понякога дори и ново лечение в случай на хормонална терапия). Вашият онколог (след консултация с другите специалисти, участващи в програмата за грижи) ще определи честотата на посещенията. Това наблюдение се използва за откриване на евентуален рецидив, както и за обсъждане на появата на усложнения при лечението и начините за справяне с тях. През първите две години рискът от рецидив е по-висок, така че контролните прегледи ще бъдат по-чести. След това проследяването ще бъде разпределено, докато след пет години ще се извършва ежегодно.

След онкологично заболяване се движете със собствено темпо

Често, когато лечението приключи, искаме да направим всичко веднага (да организираме парти, да заминем за уикенда и т.н.), но тялото ни не винаги е в крак с това. Умората е естествена и не бива да ви тревожи. Важно е да си дадете време да се адаптирате към новата ситуация. Действайте със собствено темпо. Помнете, че всеки човек е уникален и никой не може да предвиди точно колко време ще ви отнеме да възстановите енергията си.

Успокояващо е след това дълго пътуване да бъда внимателно наблюдаван, като на всеки шест месеца се редуват моят онколог и моят химиотерапевт.

Паскал, на 52 години
av_peau-cancer_sport_marche_1x1 472x472

Поддържане на здравословен начин на живот

Физическа активност, диета... Като се грижите за себе си, вие помагате на тялото и ума си да се върнат към нормален живот. Ето защо трябва да се занимавате редовно с физическа активност (например 30 минути ходене пеша на ден), да се храните балансирано, богато на плодове и зеленчуци, както и да ограничите консумацията на алкохол и тютюн. Програмите за терапевтично обучение могат да ви помогнат да възприемете или поддържате тези ежедневни правила. 

Възстановете се след раково заболяване.

ПРИЯТЕЛСКИ (И ЕКСПЕРТНИ) СЪВЕТИ

Хидротерапията може да бъде полезна за физическото и психологическото възстановяване. Програмата за лечение в Хидротерапевтичния център Avène значително намалява страничните ефекти от лечението на онкологично заболяване върху кожата. Това е и идеалният повод за релаксираща почивка, при която ще получите козметични, диетични и психологически съвети...

Хидротерапията след онкологично заболяване: специално време да се свържете отново със себе си

Отговаряме на Вашите въпроси

Ние сме тук, за да ви помогнем да разграничите фактите от измислиците

Това не е препоръчително. Лечението на онкологично заболяване (химиотерапия, лъчетерапия и таргетна терапия) прави кожата ви по-чувствителна към слънцето. Поради това избягвайте излагането на слънце до една година след приключване на лечението, тъй като някои от неблагоприятните ефекти върху кожата могат да се запазят.

Да се научиш да живееш отново, да се възстановиш, не винаги е лесно. Възможно е да се наложи да бъдете придружени, дори само за да се уверите. Семейството и приятелите ви ще ви бъдат от голяма помощ. Някои хора обаче предпочитат да намерят утеха в асоциациите на пациентите, където могат да споделят своя опит и да подкрепят други, които преминават през същото изпитание. Други може да се опитат да се дистанцират от болестта, като участват в семинари и артистични дейности например.

Медицинският персонал може да ви помогне да се справите с новите си нужди извън лечението на заболяването. Психологическата подкрепа ще ви помогне да се справите с тези промени, които могат да повлияят на самочувствието ви, и да продължите напред и да изградите бъдещето си. Социалният работник ще може да ви помогне при определени процедури, като например връщане на работа. Подобно на диетолог, който ще ви помогне да адаптирате диетата си към ситуацията...

Нашите решения за вашата кожа след лечение на онкологично заболяване

Нашите продукти са създадени, за да ви помогнат да се чувствате по-добре в кожата си
av_tolerance_control_soothing-skin-recovery-balm_front_40ml_3282770138856
Със своята кремообразна, изключително подхранваща и успокояваща текстура балсамът незабавно успокоява и трайно контролира свръхреактивността на кожата. Tolérance CONTROL Успокояващ възстановяващ балсам
Обратно към началото