Атопична кожа

Атопична кожа

Атопичният дерматит често се дължи на фамилна предиспозиция. Най-често се появява в ранна детска възраст, след което интензитетът намалява с възрастта. Някои приниципи за почистване, както и специфични грижи, позволяват кожата да си възвърне комфорта и ме

Мнението на лекаря

Въпроси/Отговори
 • В повечето случаи, не. Понякога обаче се случва децата да имат нетолерантност към някои храни, които утежняват атопията.На практика, се търси хранителната алергия в някои конкретни случаи, които вашият лекар ще уточни. След специфични тестове, определен режим може евентуално да ви бъде препоръчан.

 • За да намалите риска от атопия, де препоръчва на майките в семейства с такъв случай, да продължат колкото е възможно с кърменето. Дори се съветва да се забави включването на разнообразни храни (яйца, най-вече риба) след навършване на шест месеца.

 • Разбира се. Къпането има много предимства: почистване, отпускане и подготовка за нанасянето на емолиенти. Трябва да се предприемат определени предпазни мерки: в случай на атопия, се съветва банята да не е много гореща, около 30-32°C. Всъщност, много горещата вода (около 37°) благоприятства сърбежа и неприятното усещане. Продуктите за измиване или олио за вана трябва да бъдат много нежни.

 • Хидротерапия с термална вода е често препоръчвана при деца с атопична кожа, като включва различни процедури (вани, душове, пиене…), евентуално умерени слънчеви бани и определено медицинско наблюдение, което е случай за детето и неговите родители, по-добре да познават атопията и възможностите за овладяването й.

 • Козината на животните (понита, кучета, котки), перата на птиците могат да причинят респираторни алергии. Ако детето има любимец, когото обича и присъствието му не предизвиква проблем, то може да го запази. В случай на често кихане или конюнктивити, по-добре животното да бъде отдалечено. Ако сте решили да зарадвате детето си с домашен любимец, помислете преди това за риска от развитие на алергия.

Атопична кожа

Какво представлява атопичният дерматит?Атопичният дерматит, тази неизвестност …
Той засяга между 10 и 15% от кърмачетата, което го прави най-често срещаната детска хронична болест.
Тя е притесняваща, както за малкото дете, така и за неговото семейство. Тя се появява често твърде рано, но не възпрепятства нормалното развитие. Много често, впрочем, тя регресира с възрастта.
По-често се среща при малките пациенти, които са с атопичен „ терен”, което означава семейна предразположеност към сенна хрема, екзема, респираторни и дори хранителни алергии...


Как се проявява атопичният дерматит?


Тя се свързва с кризи на екзема, състояща се от червени, подмокрящи плаки, които са източник на силен сърбеж, атопична ксероза, при която сухата кожа трябва по приоритет да се хидратира и свръхподхрани.
Засегнатите зони (бузи, чело, торс, след което гънките на лактите и колената) варират при децата.
 Последствията :
При всички случаи сърбежите, които последват са едновременно източник на страдание за детето, но което често засяга семейната хармония като цяло… Както и безсънията, често споделени от родителите…
Сред осезаемите последстващи усложнения се забелязват чести суперинфекции, чиято поява е свързана с дразнещи лезии, които отварят място за развитие на стафилококи, стрептококи и херпесния вирус.


 

Да се вземе под внимание :


за щастие, лекарите имат на разположение средства за следните ситуации:

 • Емолиентни продукти, в случай на атопична ксероза, за почистване, хидратиране, защита и поддържане в добро състояние. Преди всичко са за нейното успокояване.
 • Емолиентни и релаксиращи масажи.. За отбелязване е, че масажът с хидратиращ или емолиентен крем е много важен момент в деня за детето. Момент на нежност, успокоение, съкровен момент на контакт и комуникация с неговата майка или татко.
 • Les Кортикостероидите за дермално приложение (спазвяйки стриктно предписаното указание от лекаря за начина на приложение, броя на опаковките за употреба) са предписани за острите прояви на екземата.
Изпрати по е-мейл
 • Персонализирани съвети за грижа
 • Специални предложения
 • Коментари за вашите предпочитани продукти

Всяка кожа има специфични нужди,
открийте Вашия ритуал за грижа Eau Thermale Avène.

Започнете сега
 • Препоръчани продукти, за състоянието на Вашата кожа
 • Достъп до Вашите предпочитани продукти и коментари
 • Регистрирайте Вашите покупки, за да възнаградим Вашата лоялност
Регистрирайте се сега

Протичащо търсене

Нужно е вписване

Трябва да се впишете във Вашия Avène профил, за да запазите информацията.


Впишете се или създайте профил