Съдържание

Какво представлява мазната кожа?

Знаете ли нещо за хиперсебореята? Това е научният термин за мазна кожа. Хиперсеборея се появява при излишък на себум: мазна субстанция, отделяна от мастните жлези за защита на епидермиса от външни агресивни фактори. След това кожата придобива блестящ вид, който понякога се нарича лъщене. Това явление, което създава предпоставки за появата на пъпки и черни точки, никак не е приятно. За щастие има решения за контролиране на свръхпроизводството на себум и за пречистване на кожата.

Ясните признаци на мазна кожа

Мазната кожа се разпознава доста лесно, тъй като някои клинични признаци са типични за хиперсеборея. На първо място, излишъкът от себум прави кожата мазна и лъскава, особено в Т-зоната (чело, нос и брадичка). Характерни за мазната кожа са също неравномерната текстура на кожата, разширените пори, наличието на комедони (известните черни и бели точки) и гримът, който не остава върху кожата.

av_acne_peau-luisante_1x1
av_acne_adolescente_miroir_1x1

Какво причинява мазната кожа? 

Защо имаме мазна кожа? Няма един отговор на този въпрос. Прекомерното производство на себум може да се дължи на различни фактори. Каква е причината за излишния себум? Причините са предимно ендогенни, т.е. зависят от вътрешни причини, като наследственост или хормонален дисбаланс (особено в юношеството, който може да причини акне).

Причините могат да бъдат и външни, като например стрес, замърсяване, излагане на тютюн или температурни промени.

Имайте предвид, че в зряла възраст мъжете са по-склонни към мазна кожа, тъй като андрогените (мъжките хормони) стимулират производството на себум.

Всичко, което трябва да знаете за причините за мазната кожа

 

Често ми е трудно да сваля тениската си на плажа, защото не обичам да показвам горната част на тялото си. Кожата ми е мазна и плътна, има белези и понякога все още имам пъпки. В крайна сметка си купих тениска против UV лъчи, за да не се налага да се обяснявам.

Жером, 35 години

Къде по тялото се появява мазна кожа?

Себумът е физиологична секреция на мастните жлези. Тези жлези не са равномерно разпределени по тялото. Ето защо някои зони се омазняват повече от други. Най-богатите на себум зони са лицето (особено Т-зоната: чело, нос и брадичка), както и скалпът, горната част на гърба и гърдите. Излишъкът от себум се придружава от малки черни точки (комедони). Накрая, наличието на мастни киселини в себума улеснява разпространението на някои бактерии, които предизвикват възпалителната фаза на акнето.

Триото печеливши продукти за мазна кожа 

Мазната кожа изисква редовна грижа. Рутинната ви грижа за кожата трябва да включва три стъпки. Първата е почистването. След това хидратация. Точно така, дори мазната кожа трябва да се хидратира. Мазната кожа също се нуждае от почистване. Това е третата стъпка. Почистването на кожата включва редовно ексфолиране или прилагане на пречистваща маска. 3 стъпки към по-изчистен тен - изпълними, нали? 

  • <span class="ezstring-field">av_acne_nettoyer-visage_4x5</span>
  • <span class="ezstring-field">av_acne_soin-visage_coton_4x5</span>
  • <span class="ezstring-field">av_acne_gommage_4x5</span>

Мазна и комбинирана кожа: да не се бърка

Кожата се променя с възрастта: мазната кожа в юношеството обикновено става смесена в зряла възраст.

Мазна тийнейджърска кожа

При юношите свръхпроизводството на себум и следователно мазната кожа засягат цялото лице. Могат да се появят несъвършенства по лицето, както и по раменете, горната част на гърба и гърдите. 

Комбинирана кожа

Както подсказва името, смесената кожа не е нито напълно суха, нито напълно мазна; тя е по малко и от двете. С напредването на възрастта производството на себум естествено намалява. Мазната кожа обикновено се концентрира в средата на лицето: известната Т-зона. В останалата част на лицето, която е по-малко богата на мастни жлези, кожата е по-скоро нормална или дори суха. 

 

av_acne_peau-mixte_zone-t_1x1

ПРИЯТЕЛСКИ (И ЕКСПЕРТНИ) СЪВЕТИ

Здравето на кожата ви и ефективността на грижите за нея зависят и от начина ви на живот. Затова здравословното хранене и адекватната хидратация са от съществено значение . Трябва да се избягват тютюнопушенето, алкохола и стреса.

Открийте нашите съвети за начин на живот

av_acne_fond-de-teint_1x1

Грим за мазна кожа

Слаба фиксация и фон дьо тен, който се „плъзга“: по принцип гримът и мазната кожа не се съчетават добре. Но това не означава, че не можете да намерите подходящ (и ефективен!) грим. Преди всичко е важно да изберете правилните продукти и да разработите добър ритуал за тяхното нанасяне. Първо, съветваме ви да избирате само некомедогенни продукти за грим. След това, преди да нанесете грима си, не забравяйте да почистите лицето си и да нанесете матиращ хидратант. И накрая, тази стъпка не може да бъде повтаряна достатъчно често, но почистването/отстраняването на грима е от съществено значение за здравата кожа, така че трябва да го правите всеки ден.

Намерете всички наши съвети за грим

Всичко, което трябва да знаете за порите на кожата

Порите са от съществено значение за здравето на кожата ни. Те служат като входна врата за хранителните вещества и изходна врата за замърсяванията, отделяни от епидермиса. Те са от съществено значение и за дишането на кожата. Проблемът се състои в това, че при мазната кожа всички видове замърсявания могат да запушат порите (което води до появата на ужасните черни точки!) и да „задушат“ кожата. За да се гарантира, че порите могат да продължат да изпълняват функциите си, е важно кожата да се почиства старателно сутрин и вечер. Най-добре е да използвате некомедогенни продукти (както за грижа за кожата, така и за грим), които по дефиниция не запушват порите на кожата. Нежна ексфолираща маска също може да ви помогне да почистите порите в дълбочина. Но не повече от веднъж седмично, за да не увредите кожата си. 

av_acne_pores-peau_1x1

Нашите отговори на вашите въпроси

Да отделим вярното от невярното - за това сме тук.

Това не е вярно. Блестящият вид на мазната кожа може да предполага, че тя е прекалено хидратирана. Но нека не бъркаме „мазнини“ с „вода“. Макар да изглежда изненадващо, мазната кожа може да бъде и дехидратирана, защото макар да не е лишена от мазнини, дълбоко в нея може да липсва вода. Освен че трябва да почистите кожата си, трябва да я хидратирате с продукти, специално разработени за вашия тип кожа. Защо? Те могат да регулират прекомерното производство на себум, като ограничават лъщенето и същевременно помагат на кожата ви да запази своята хидратация и еластичност.

Това е едновременно вярно и невярно. Дори слънцето има своите сенки! Въпреки че първоначално изглежда, че изсушава кожата и намалява някои видове възпалителни лезии (например пъпки от акне), слънцето всъщност допринася за удебеляването на кожата и свръхпроизводството на себум. Когато настъпи есента, кожата изведнъж отново става мазна и несъвъшенствата се появяват отново. Това е така нареченият ефект на рикошета. Дори през лятото и дори ако кожата ви изглежда „чиста“, полагайте добра рутинна грижа за кожата и особено добра защита от слънцето.

Това не е вярно. Почистването на кожата вечер помага за премахване на излишния себум и агресивните фактори, натрупани през деня (замърсяване и др.). Но производството на себум не спира през нощта, затова се препоръчва и леко почистване сутринта. Почистването сутрин ви позволява да нанасяте продуктите си за грижа за кожата върху чиста кожа, което ги прави по-ефективни. Допълнителен съвет: напръскването на кожата с Термална вода сутрин ще я събуди и ще я подготви за грижата за кожата.

Нашите решения за грижа за мазната кожа

Нашите продукти Cleanance са създадени, за да ви помогнат да се чувствате по-добре в кожата си
av_cleanance_comedomed-anti-blemishes-concentrate_front_30ml_3282770202854

Cleanance Матираща Емулсия

Единственият крем, открит от мен, който не създава лъщене (това обикновено се случва след 2 часа с всеки друг крем върху склонната ми към акне кожа). Перфектен е! Съжалявам единствено, че не го открих по-рано ;)!

Анаис, 23 години

Открийте Cleanance Матираща емулсия
Обратно към началото