Съдържание

Причини за появата на мазна кожа

Имате ли лъщене на кожа по цялото лице, множество несъвършенства и грим, който не издържа през целия ден? Ако всичко това се отнася за вас, вероятно имате мазна кожа. Какво причинява мазната кожа? Може ли да се намали? Добри новини: отговорът е „да“!

Хормоните: основната причина за мазната кожа

Хормоните: основната причина за мазната кожа

Себумът, отделян от мастните жлези, разположени точно под кожата, се използва от самото раждане, за да предпазва кожата от външни агресивни фактори, като я покрива с лек мазен защитен филм. През пубертета кожата започва да произвежда повече себум под въздействието на хормоните. Тя става лъскава и мазна, а порите, които отвеждат себума, често се запушват. Това води до задушаване на кожата. След това могат да се появят несъвършенства: пъпки, черни точки или акне, а дори и всичко това наведнъж! Това явление засяга както момичета, така и момчета и може да продължи до зряла възраст. 

„Понякога през деня мазната ми кожа лъщи и трябва редовно да попивам мазните зони, за да предотвратя блясъка на кожата си. Използвам малко кърпички, но най-добре е малко парче абсорбираща хартия.“

Паулине, 33 години

Други причини за мазна кожа

Мазната кожа не е свързана само с хормоналните промени, които настъпват през пубертета. Има и други фактори, като се започне от наследствеността: попитайте родителите си дали и те са имали мазна кожа, когато са били по-млади! 
Имайте предвид, че околната среда и начинът ви на живот могат да обяснят защо кожата ви е лъскава: замърсяването, стресът, диетата, тютюнопушенето и алкохолът изглежда оказват силно влияние върху баланса на кожата. Затова се пазете от всеки излишък...
Количеството на себума също се променя в зависимост от температурата и сезоните: един градус повече увеличава производството на себум с 10%! Ето защо през пролетта и лятото кожата е по-мазна.

Всичко, което трябва да знаете за утежняващите фактори

ПРИЯТЕЛСКИ (И ЕКСПЕРТНИ) СЪВЕТИ 

Мазната кожа не е чак толкова лошо нещо!

Ако мазната кожа произвежда твърде много себум, трябва ли да се опитаме да го премахнем напълно? Това е не е добра идея: себумът е част от хидролипидния филм на кожата. Той действа като щит срещу външните агресивни фактори, като помага на кожата да се предпази от тях. Поради тази причина е най-добре да се опитате да регулирате секрецията на себум с подходящи продукти. Друга добра новина е, че мазната кожа е по-плътна от сухата и е по-устойчива на стареене. Първите бръчки се появяват по-късно при мазната кожа - така че това е поне едно предимство!

Правилните стъпки за грижа за мазната кожа

Правилните стъпки за грижа за мазната кожа

Почистване, хидратира, гримиране... Мазната кожа има специфични нужди, особено ако е предразположена и към появата на несъвършенства. Полезно практическо правило е да избирате продукти, които са нежни, некомедогенни и, разбира се, подходящи за мазна кожа. Ако те са твърде агресивни или ексфолиращи, кожата ще реагира, като произвежда повече себум. Тогава грижата ще бъде по-лоша от болестта! Най-добри резултати ще постигнете с нежни и редовни процедури за грижа за кожата. 

 

Грижа за мазна кожа

Обратно към началото