Съдържание

Слънце и акне

Наистина ли акнето и слънцето се разбират добре? Въпреки че слънцето често подобрява външния вид на склонната към акне кожа, ползите са краткотрайни. След като излагането на въздействието на акне приключи, то вероятно ще се появи отново. За щастие, подходящата защита и хигиена ще ви позволят да се наслаждавате на UV лъчите, без да предизвиквате нови обостряния, след като се върнете от почивката си.

av_acne_adolescents_plage_1x1

Акне: фалшивите ползи от слънцето

Защо смятаме, че слънцето е полезно за склонната към акне кожа? Просто защото външният вид на кожата изглежда се подобрява, когато е изложена на слънце, благодарение на изсушаващия ефект на слънцето върху възпалителните лезии. Феномен, който се наблюдава при плуване в морето или в басейн. Процесът на придобиване на тен може да доведе до убеждението, че излагането на слънце може да излекува акнето. Но тази ситуация не продължава дълго, напротив...

Любимият ми сезон определено е лятото! Не само заради излизането с приятели, барбекюто със семейството и т.н., но и защото това е единственото време в годината, когато се чувствам красива... Имам много по-малко пъпки и съм с тен; кожата ми и аз отново сме живи!

Леа, на 23 години

Защо слънцето насърчава появата на акне?

Знаете ли какво представлява рибаунд ефект? Успокоеното през лятото акне може да се появи отново, когато се върнете от почивката си. Оттук идва и терминът „бумеранг“. След като не се излагате на слънце, акнето ще се влоши, защото слънцето стимулира удебеляването на кожата. Това удебеляване ще блокира космените фоликули и възпрепятства отделянето на себум. В резултат на това се образуват черни точки и микрокисти, които могат да прераснат във възпалителни лезии. Освен това излагането на слънце понякога може да доведе до пигментиране (покафеняване) на белезите.

Както знаете, защитата от слънцето е от съществено значение за предпазване на кожата (от слънчево изгаряне, стареене на кожата и т.н.), а в случай на акне тя е още по-важна.

Какво се крие зад пъпката

 

av_acne_adolescent_miroir_1x1

ПРИЯТЕЛСКИ (И ЕКСПЕРТНИ) СЪВЕТИ

Как да избегнем ефекта на ребаунд? 

Подходящата слънцезащита остава най-добрата превенция... През лятото, веднага щом излезете на слънце, използвайте слънцезащитен продукт с много висока степен на защита (SPF 50+). През останалата част от годината, за да защитите кожата си от UV лъчите, използвайте ниво на защита 30. Не забравяйте да изберете продукт с текстура, която е подходяща за кожа с несъвършенства, така че завършекът да е незабележим върху кожата. Това не само ще предотврати (част от) ефекта на бумеранга чрез минимизиране на въздействието на UV лъчите, но и ще намали риска от хиперпигментация или белези. 

Акнето и слънцето: каква хигиена да спазвате?

Слънцезащитата не е единственият ви съюзник, за да се наслаждавате на ползите от слънцето без недостатъци. Ежедневната хигиена е също толкова важна.

Почистена кожа

За да се избегне ефектът на бумеранга, порите на кожата трябва да се освободят от себума и замърсяванията, които ги запушват. Както обикновено, и дори повече от обикновено, не забравяйте да почиствате лицето си старателно сутрин и вечер с нежни продукти, като не забравяте и редовната си скраб-маска (също нежна), за да абсорбирате себума, да ексфолирате кожата и да я направите по-чиста и гладка.

Матирана кожа

Сутрин, за да омекотите кожата си, нанесете матиращ продукт, който намалява себума и я хидратира. Това незабавно и трайно ще намали блясъка. Да не говорим, че е отлична основа за грим. 

Експертни съвети и рутини

av_acne_schema_photosensibilisation_1x1 1. Хиподерма 2. Дерма 3. Епидермис 4. Необичайно зачервяване 5. UVB-UVA  

Пазете се от риска от фотосенсибилизация

Зачервяване, мехури... Някои лекарства могат да предизвикат прекомерна реакция на кожата при излагане на слънце. Някои молекули, използвани срещу акне, не са изключение от правилото. Ако приемате лекарство за лечение на акне, независимо дали перорално или като локално лечение, проверете дали в листовката е посочена думата „фоточувствителен“. По принцип не е необходимо да спирате лечението си. Въпреки това може да се наложи да промените навиците си, например да прилагате лечението вечер вместо сутрин. Не се колебайте да се обърнете към дерматолога си за съвет. Разбира се, бъдете внимателни, когато се излагате на слънце, и винаги използвайте слънцезащитен крем с много висока степен на защита (SPF 50+), дори и за кратки периоди на излагане!

Правилните стъпки за поддържане на тена на кожата

С наближаването на края на отпуската, за да поддържате красивия тен на лицето, можете да разчитате на грима! Избирайте внимателно продуктите си. Те трябва да са некомедогенни. А ако искате да прикриете няколко малки белези от акне, Дерматологични лаборатории Avène са разработили серия от продукти с висока степен на покритие, които съчетават ефективност и безопасност. И последен съвет: гримът трябва да се отстранява всяка вечер.

Грим за прикриване на акне

От същата гама

Нашите решения как да се наслаждавате на слънцето, когато имате акне

Продукти за грижа за кожата Eau Thermale Avène, предназначени да се грижат за кожата ви през лятото

CLEANANCE Мицеларна вода

CLEANANCE Мицеларна вода

Премахва грима - Матира - Почиства - Премахва грим и замърсявания

Cleanance Почистващ гел

Cleanance Почистващ гел

Матира - Почиства - Балансира

CLEANANCE COMEDOMED Концентрат срещу несъвършенства

CLEANANCE COMEDOMED Концентрат срещу...

Намалява излишния себум - Намалява несъвършенствата - Стяга порите

BEST SELLER
Термална вода

Термална вода

Успокоява - Възстановява кожната бариера

Обратно към началото