Съдържание

Акне: добри и лоши навици

Някои дни започват зле: през нощта се е появила още една пъпка... Независимо дали сте тийнейджър или възрастен, акнето рядко е добре дошло и има много изкушения да накарате пъпките да изчезнат възможно най-бързо. Обясняваме как да избягвате грешните навици и как да възприемете правилните, за да се справяте по-добре с акнето всеки ден.

av_acne_hormones_stress_1x1

Хигиена, слънце... Спрете митовете за акнето

Да живееш с акне означава да се справяш с много предразсъдъци и предубеждения. Смята се, че акнето е свързано с липсата на хигиена. Изчезва със слънцето. Засяга само тийнейджърите. Да продължаваме ли?

Затова повтаряме: не, акнето няма нищо общо с лошата хигиена (а и не е заразно).Това е хронично кожно заболяване, което засяга около 80% от тийнейджърите и повече от една четвърт от възрастните, предимно жени. То се предизвиква от хормоните и може да се влоши от фактори като диета, стрес, пушене или неподходяща козметика.

Ами слънцето? Отново ще развенчаем един мит. Ако той намалява или дори кара акнето да изчезне, този ефект е временен. Веднага щом слънчевите лъчи намалеят и загрубялата от слънцето кожа възвърне обичайната си плътност, пъпките се появяват отново... понякога два пъти повече.

Мазна кожа с несъвършенства и акне / Предразположена към акне кожа / Причини

 

Моят дерматолог ми препоръча да обърна внимание на състава на кремовете и продуктите за грим, тъй като някои формулировки запушват порите. Оттогава внимавам много повече какво купувам и нанасям върху кожата си!

Саломе, на 24 години

Изстискване, търкане... сложете край на тези лоши навици

И така, как да се отървавате от акнето? Започнете, като избягвате да докосвате пъпките си: пръстите и ръцете ви могат да пренасят бактерии, а лицето ви трябва да е възможно най-чисто. И колкото и да е съблазнително, не изстисквайте пъпките си! Рискувате да задълбочите възпалението и да предизвикате белези, които често са трудни за премахване.

Опцията „изтъркване на кожата“ също не се препоръчва. Дразнещите почистващи продукти, които се използват твърде често, преди всичко атакуват кожата ви. За да се защити от тази агресия, тя рискува да произвежда повече себум... и пъпки!

Какво ще кажете за естествените решения? Бъдете внимателни с „рецептите“ за домашни маски или скрабове, които намирате в Интернет. Това, че е натурален, не означава, че е подходящ за по-чувствителната ви кожа. Вместо това лекувайте акнето си при дерматолог, най-добрият специалист по кожата.

 

av_acne_femme_masque_1x1

Почистване и хидратиране: как да постъпваме правилно

Кои са най-добрите навици, които да възприемете, когато имате акне?

Почистване на склонна към акне кожа

Това е основата. Предлагат се няколко вида продукти: мицеларни води, почистващи гелове, почистващи кремове и др. Но бъдете внимателни: те трябва да са специално разработени за кожа, склонна към акне. Нанасяйте ги с леки движения (без търкане!) сутрин и вечер, за да премахнете грима и да освободите кожата от себума и замърсяванията. Напръскайте кожата си с термална вода и тя ще бъде успокоена.

Хидратиране на склонна към акне кожа

Дори и да е склонна към омазняване, склонната към акне кожа трябва да бъде хидратирана с некомедогенни дерматологични продукти против бръчки... Накратко, адаптирани към склонна към акне кожа Когато излизате на слънце, не забравяйте да използвате слънцезащитни продукти с широк спектър (UVA и UVB) и висока защита (SPF 50+), които са идеално предназначени за чувствителна кожа.

 

Мазна кожа с несъвършенства и акне / Кожа, склонна към акне / Акне при възрастни / Грижа за кожа, склонна към акне

Мазна кожа с несъвършенства и акне / Кожа, склонна към акне / Акне при тийнейджъри / Грижа за кожа, склонна към акне

ПРИЯТЕЛСКИ (И ЕКСПЕРТНИ) СЪВЕТИ 

Психологическото въздействие на акнето може да бъде значително. За да живеете по-добре с пъпките си, не е забранено да носите грим (напротив!).

Зелен коректор за червени пъпки, коралов за кафяви белези:ще бъдат най-добрите ви приятели за прикриване на следите от акне. Върху него нанесете компактен фон дьо тен или флуиден фон дьо тен, за да изравните тена на кожата си, и пудра, за да нанесете грима. Разбира се, всички тези козметични продукти трябва да са некомедогенни и предназначени за кожа, склонна към образуване на петна. И не забравяйте да почиствате четките и гъбичките си, защото в противен случай рискувате да поддържате акнето си заради бактериите, които се намират по тези аксесоари за грим.

Мазна кожа с несъвършенства и акне / Кожа, склонна към акне / Акне при тийнейджъри / Грижа за кожа, склонна към акне

Правилните неща, които трябва да направите, за да живеете с акне

Правилните неща, които трябва да направите, за да живеете с акне

Ако въпреки всички предпазни мерки акнето продължава да се появява и усложнява живота ви, не се колебайте да се консултирате с дерматолог. Независимо дали сте тийнейджър или възрастен, той ще ви предложи подходящи перорални или локални лечения. В същото време, от сутрешното и вечерното почистване до грима и хидратирането, продължавайте да следвате правилните стъпки, за да живеете добре с акнето (докато не се сбогувате с него завинаги).

От същата гама

Нашите решения за живот с акне

Продукти за грижа за кожата Eau Thermale Avène, предназначени да ви приведат в хармония със собствената ви кожа

 Почистващ гел

Почистващ гел

Матира - Почиства - Балансира

Мицеларна вода

Мицеларна вода

Премахва грима - Матира - Почиства - Премахва грим и замърсявания

Концентрат срещу несъвършенства

Концентрат срещу несъвършенства

Намалява излишния себум - Намалява несъвършенствата - Стяга порите

Mаска- ексфолиант

Mаска- ексфолиант

Матира - Балансира - Намалява излишния себум

Дневна тонирана емулсия SPF30 Women

Дневна тонирана емулсия SPF30 Women

Изравнява тена на кожата - Намалява несъвършенствата - Стяга порите

Термална вода

Термална вода

Успокоява - Възстановява кожната бариера

Обратно към началото