Съдържание

Какво представлява склонната към акне кожа?

Акнето засяга около 6 милиона души във Франция. Това е и водещата причина за посещения при дерматолог. Въпреки че основната целева група все още са тийнейджърите, възрастните също могат да бъдат засегнати. Но всъщност какво е „кожа, склонна към акне“? На какво се дължи това? И какви грижи трябва да се полагат ежедневно, за да се намали?

Какво представлява акнето?

Акнето е възпалително заболяване на пилосебацейния фоликул. Всеки косъм е свързан с мастна жлеза, която отделя себум - мазна течност, чиято роля е да защитава кожата. При акне мастната жлеза е блокирана от себум, който е станал твърде гъст и се секретеира в прекомерни количества. Освен това клетките на входа на пилосебацейния фоликул не се развиват нормално и се създава дисбаланс в кожната флора. 

Какво се крие зад пъпката

av_acne_schema_acne-nodulaire_1x1 472x472 Нормален пилосебацеен фоликул спрямо комедон 1: Себум в нормалното му състояние 2: Мастна жлеза 3: Запушване на канала 4: Небалансиран себум (по-гъст, с променен състав) 5: Размножаване на стволовите клетки = удебеляване на стената на фоликула

Какво причинява акнето? 

Акнето се появява главно в пубертета, поради хормоналните промени. Хормоналните промени също могат да доведат до поява на акне при жените в зряла възраст. Генетиката също играе роля за това заболяване. Ако и двамата родители са били засегнати в по-ранна възраст, рискът от развитие на акне се увеличава. Други фактори също могат да играят роля, като например стрес, тютюнопушене, замърсяване и дори излагане на слънце. Но по-важно от установяването на причината е да се определи правилното лечение!

Кожа, склонна към акне - Причини

Различните видове акне

Запушените пори насърчават развитието на черни точки (отворени комедони) или микрокисти. Това се нарича ретенционно акне. Но когато се възпалят под въздействието на бактерия, чието научно наименование е Cutibacterium Acnes, те могат да се превърнат в негнойни червени пъпки (папули), гнойни пъпки (пустули) или по-големи пъпки, които обикновено са болезнени и дълбоко вкоренени в кожата (нодули). Това е възпалително акне (най-често срещано при възрастни жени).

Видове акне

„По време на втората си бременност имах микрокисти по челюстта и черни точки по бузите“.

Амандин, на 31 години

Акне във всички възрасти

Акнето при тийнейджъри е най-типичната форма. Но то може да засегне и хора от други възрасти. Затова нека разгледаме акнето при млади хора, но също и при възрастни жени и дори при кърмачета.

  • <p><a href="/vashata-kozha/mazna-sklonna-k-m-nes-v-rshenstva-i-akne-kozha/kakvo-predstavlyava-sklonnata-k-m-akne-kozha/akne-pri-tijnejdzh-ri-prichini-i-lechenie">&#1040;&#1082;&#1085;&#1077; &#1087;&#1088;&#1080; &#1090;&#1080;&#1081;&#1085;&#1077;&#1081;&#1076;&#1078;&#1098;&#1088;&#1080;</a></p>
    Акне при тийнейджъри
  • <p><a href="/vashata-kozha/mazna-sklonna-k-m-nes-v-rshenstva-i-akne-kozha/kakvo-predstavlyava-sklonnata-k-m-akne-kozha/akne-pri-v-zrastni-prichini-i-lechenie">&#1040;&#1082;&#1085;&#1077; &#1087;&#1088;&#1080; &#1074;&#1098;&#1079;&#1088;&#1072;&#1089;&#1090;&#1085;&#1080;</a></p>
    Акне при възрастни
  • <p><a href="/vashata-kozha/mazna-sklonna-k-m-nes-v-rshenstva-i-akne-kozha/kakvo-predstavlyava-sklonnata-k-m-akne-kozha/akne-pri-k-rmacheta">&#1040;&#1082;&#1085;&#1077; &#1087;&#1088;&#1080; &#1082;&#1098;&#1088;&#1084;&#1072;&#1095;&#1077;&#1090;&#1072;&nbsp;</a></p>
    Акне при кърмачета 

Пазете се от белези от акне!

Белезите са най-неестетичните последици от акнето. При заздравяването си лезиите от акне могат да оставят повече или по-малко дълбоки и трайни следи, чиято поява зависи най-вече от броя на пъпките и тежестта на акнето. Възможно е да ги предотвратим с ранно лечение и адаптирани грижи или да ги намалим, ако вече са налице. Но най-важното е да не си играете с пъпките!

Белези от акне

ПРИЯТЕЛСКИ (И ЕКСПЕРТНИ) СЪВЕТИ 

Дерматологът - основното лице за контакт

Независимо от възрастта ви и формата на акнето, основният ви контакт ще бъде с вашия дерматолог. Не се колебайте да се консултирате с него веднага щом се появят първите признаци. Той ще знае как да адаптира лечението ви в зависимост от няколко критерии: прогресията на заболяването, неговата тежест, ефективността на вече проведените лечения. Той също така ще ви даде съвети за -козметични грижи и ще може да ви успокои, ако акнето нарушава прекалено много ежедневието ви. 

Тежко акне

Отговаряме на Вашите въпроси

Ние сме тук, за да ви помогнем да разграничите фактите от измислиците

Въпреки че идеята е широко разпространена, това не е толкова просто. Изглежда, че става дума само за излишък. По принцип хранителния режим с повече мазнини не е фактор, който влошава състоянието на акнето. От друга страна, някои проучвания сочат, че бързите захари с висок гликемичен индекс са причина за появата и продължаването на акнето.

Този път е вярно. По-точно, той е активатор, а не пряка причина за акнето. Например приближаването на изпит или интервю за работа може да доведе до обостряне на акне.

Не. Напротив, напълно възможно е да носите грим. Важното е да изберете правилните продукти: съобразени с вашия тип акне и некомедогенни. И не забравяйте да отстранявате грима си всяка вечер, за да не „запушите“ кожата, която се опитвате да пречистите.

Нашите решения за грижа за склонната към акне кожа

Нашите продукти за грижа за кожата Cleanance са създадени, за да ви приведат в хармония със собствената ви кожа
av_cleanance_comedomed-anti-blemishes-concentrate_front_30ml_3282770202854

Cleanance Comedomed Концентрат срещунесъвършенства

Използвам този продукт в продължение на 1 седмица и честно казано, вече виждам подобрения. Харесва ми текстурата и лесната за използване опаковка. Открийте Cleanance COMEDOMED Концентрат срещу несъвършенства
Обратно към началото