Съдържание

Акне при тийнейджъри: причини и лечение

Разширени пори, пъпки, черни точки, които могат да се възпалят, мазна и лъскава кожа... Няма съмнение, че вашият тийнейджър страда от тийнейджърско акне. А това може да ви върне болезнени спомени. Въпреки че често е леко, акнето може да бъде тежко изпитание. За щастие, има решения - от рутинни грижи до медицински лечения.

Акне при тийнейджъри: трудно за преживяване за тийнейджърите

Хормоналните промени в пубертета често водят до появата на акне по време на юношеството. Това състояние на кожата засяга 80% от тийнейджърите*. Около 12-13-годишна възраст при момичетата и 14-15-годишна възраст при момчетата кожата се омазнява и започват да се появяват черни точки. Тъй като акнето е видимо и често причинява физическа болка, то може да окаже значително влияние върху живота на тийнейджърите, а някои от тях страдат повече от останалите. Потенциалното въздействие на акнето върху самочувствието не бива да се подценява: самото обсъждане на този въпрос с лекар може да бъде първата успокояваща стъпка.

Тийнейджърско акне - психологическо въздействие

Как да подкрепите вашия тийнейджър да се пребори с акнето?

Като родители вие играете жизненоважна роля, за да помогнете на вашия тийнейджър през тези години на дълбока трансформация, които понякога могат да бъдат свързани с акне. Разбира се, важна стъпка е да заведете тийнейджъра си на лекар, ако има изява на пъпки. Но можете да го насочвате и в ежедневието, като насърчавате здравословния начин на живот. Има няколко начина да подкрепите вашия тийнейджър по пътя му към зрелостта и здравословния начин на живот, който ще го накара да се чувства по-добре - от балансирано хранене до редовна физическа активност и избягване на тютюнопушене и стрес.

Подкрепа за тийнейджъра ви като родител

ПРИЯТЕЛСКИ (И ЕКСПЕРТНИ) СЪВЕТИ

Може да е трудно за разбиране, че акнето не винаги може да се излекува толкова бързо, колкото бихме искали. Едно е сигурно: най-добре е акнето да се лекува бързо, за да се избегнат следите и белезите, доколкото е възможно. Колкото по-дълго чакате несъвършенствата да се влошат, толкова по-трудно ще бъде лечението. 

Какви лечения има за тийнейджъри?

Съществуват няколко варианта за лечение на акнето при тийнейджъри. Процедурите, прилагани върху кожата за умерено акне са с локална насоченост. Перорални антибиотици могат да се използват, когато акнето е по-разпространено и възпалително. И накрая, предписването на изотретиноин често се оказва ефективно при по-тежко акне. Употребата на изотретиноин при момичетата е строго регулирана поради риска от малформации на плода в случай на бременност. Винаги се обръщайте към дерматолога си за съвет.

Тежко акне

Ежедневна хигиена за кожата на тийнейджърите

Важно е да почиствате кожата веднъж или два пъти дневно. За тази цел изберете дерматологични гелове или лосиони, които са некомедогенни. Направете пяна с ръце и след като изплакнете кожата си с топла вода, подсушете я с мека кърпа. Можете да изберете и матираща мицеларна почистваща вода. Избягвайте изсушаващи сапуни и олиа, които стимулират появата на акне, и продукти, съдържащи алкохол, които дразнят кожата.

Грижа за тийнейджърска склонна към акне кожа

Нашите отговори на вашите въпроси

Да отделим вярното от невярното - за това сме тук.

Не. Младите хора не са единствените, които страдат от акне. Засегнати са и възрастните, особено жените (почти всяка четвърта жена през тридесетте си години).

Не. При тийнейджърите пъпките от акне обикновено се намират в Т-зоната: частта от лицето, където се срещат носът, челото и брадичката. Но акнето не засяга само тази област: пъпки се появяват и в областта на деколтето и гърба.

След изстискване на мястото кожата може да се инфектира, особено от микробите под ноктите. Това увеличава и риска от образуване на белези.

Нашите решения за грижа за склонната към акне кожа

Нашите продукти за грижа за кожата Cleanance са създадени, за да ви приведат в хармония със собствената ви кожа
av_cleanance_comedomed-anti-blemishes-concentrate_front_30ml_3282770202854

Cleanance Comedomed Концентрат срещу несъвършенства

Това е малко чудо за кожата ми: за два месеца ми помогна много за намаляване на несъвършенствата. Беше наистина полезно! Нямам търпение да видя резултата след още няколко месеца и се надявам, че те ще изчезнат завинаги.

Марго, на 26 години

Cleanance Comedomed Концентрат срещу несъвършенства
Обратно към началото