Съдържание

Акне: подкрепа на вашия тийнейджър

Много родители се страхуват от това: появата на акне в живота на техните тийнейджъри - форма на дерматит, която засяга 80% от тийнейджърите и вгорчава живота на някои от тях. Освен да намерят подходящото лечение, родителите трябва да помогнат на тийнейджъра да премине през този труден период възможно най-спокойно и да запази самочувствието си. Ето няколко начина да ги подкрепите и успокоите.

Акне: хормонални промени и самооценка

Пубертетът води до телесни промени, свързани с хормонални сътресения: от 10-годишна възраст при момичетата и малко по-късно при момчетата се развиват вторични полови белези (окосмяване, гърди, глас и т.н.). Това е и времето, когато по кожата на тийнейджъра може да се появи акне.

Тези физически признаци са придружени от психологически и поведенчески промени, които са напълно нормални. Вашият тийнейджър постепенно се откъсва от родителското влияние и се интересува много от приятелите си и от имиджа, който създава, което е толкова важно за тийнейджърите в 21-ви век. Но когато се появи акне, психологическото въздействие може да бъде значително и дори да допринесе за отдръпване на вашия тийнейджър.

Склонна към акне кожа / Причини

 

Подкрепа за вашия тийнейджър: установете диалог

Отдавна са отминали дните, в които сте се изправили на нивото на детето си и сте разговаряли с него очи в очи. Сега те минават покрай вас и избягват погледа ви. Намират новото си тяло за притеснително и се чувстват обременени от кожните си проблеми. Искате да обсъдите това с вашия тийнейджър и имате право да го направите, но как да го направите? 

Първата стъпка е да установите балансиран диалог: вече не можете да говорите с тийнейджъра си като с дете и той трябва да се чувства комфортно в този разговор. Има една малка техника, която се оказва ефективна: повдигнете темата внимателно... и седнете до тийнейджъра, а не пред него. В колата или на дивана, когато сте сами и имате минутка време, просто задайте този въпрос: „Видях ти първите пъпки от акне. Искаш ли да поговорим за това?“

Акне: как да му помогнем да изчезне

След като сте обсъдили темата с вашия тийнейджър, трябва да му покажете, че има решения.

Обяснете на тийнейджъра причините за появата на акне.

Акнето се причинява от хормони, които водят до увеличаване на производството на себум от жлезите в кожата (мастните жлези). Но наследствеността също играе роля: рискът от развитие на акне е по-висок при хора, чиито родители са били засегнати. Ако сте били засегнати по време на тийнейджърските си години и след това сте възвърнали меката си кожа, сега е моментът да поговорите за това с вашия тийнейджър! Други фактори, които могат да допринесат за появата на акне, като стрес, диета, богата на захари, или неподходяща козметика. Обсъдете навиците, които могат да променят.

Насърчавайте тийнейджъра си да се грижи за себе си

Ако вашият тийнейджър се съпротивлява на тези малки промени, е време да предприемете нещо по-сериозно. Ако се чувстват достатъчно комфортно, защо не им предложите да поговорят с вашия личен лекар? Или се консултирайте директно с дерматолог, особено ако акнето придобие тежка форма. За да убедите тийнейджъра (внимателно!), обяснете му, че колкото по-бързо се справи с акнето, толкова по-леко ще бъде лечението. Кожата ще се подобри по-бързо и може да се избегнат дълготрайни следи (известните белези от акне).

 

Кожа, склонна към акне / Тежко акне

ПРИЯТЕЛСКИ (И ЕКСПЕРТНИ) СЪВЕТИ 

Юношеството не е лесен период... за родителите.

Вашият тийнейджър се променя и животът му не винаги е лесен. Това важи и за вас: може би се затруднявате да намерите точните думи в точния момент. Но дори и да не иска да си го признае, вашият тийнейджър има нужда от вас. По-специално трябва да му се напомня, че гладките лица, публикувани в социалните мрежи, не отразяват действителността и че чудодейните продукти, продавани без контрол в интернет, са измамни. 

Вашата роля е да насочвате тийнейджъра си, без да го засягате. Ако сте имали акне като тийнейджър и сте успели да се примирите с този период от живота си, ще ви бъде по-лесно да поемете по този път. 

Акнето беше травмиращо за мен като тийнейджърка и не исках дъщеря ми да преживее същото. Затова, когато акнето започна да се проявява, когато беше на около 15 години, бях нещастна майка: да виждам дъщеря си с всички тези пъпки беше тежко (...), така че бързо я заведох на дерматолог, за да й помогна да върне нормалното състояние на кожата и живота си.

Мириам, 47 г., майка на тийнейджър с тежко акне

Правилните неща, които трябва да направите за акнето при тийнейджъри

Ако общуването с вашия тийнейджър е много трудно, първата ви стъпка като родител може да бъде да изберете продукти, които са подходящи за кожата му, и да го насърчите да ги използва всеки ден. Ако забележи подобрение, това само ще го насърчи да продължи да се бори и/или да предприеме следващата стъпка: да се консултира с дерматолог, ако се налага.

Акне при тийнейджъри - Грижа за кожа, склонна към акне

Обратно към началото