Съдържание

Причини за появата на акне

Откъде идва акнето? Вероятно вече сте си задавали този въпрос. Повечето форми на акне (да, има няколко) се причиняват от колебания в количеството синтезирани половите хормони. Но както при юношите, така и при жените, влияние оказват и други фактори, най-вече свързани с околната среда и начина на живот.

Как хормоните влияят на кожата

Хормоналните промени, особено андрогените, водят до свръхпроизводство на себум по лицето и горната част на тялото. Клетките в стените на космено-мастните фоликули и мастните жлези се размножават, което пречи на отделянето на себум. С други думи, порите на кожата се запушват и себумът се натрупва под повърхността на кожата. Натрупването на себум е причина за образуването на комедони: известните черни и бели точки. Тези хормонални промени могат да настъпят през пубертета или по време на менструалния цикъл при жените.

Научете повече за хормоналното акне

av_acne_soleil_ville_1x1 472x472

Алергенните (т.е. външните) фактори също могат да предизвикат появата на пъпки.

  • Използването на твърде омазняващи, запушващи или комедогенни козметични продукти може да блокира космено-мастните фоликули и да стимулира появата на несъвъшенствата.
  • Под въздействието на слънцето кожата се удебелява и изсушава, което първоначално намалява броя на пъпките. Това обаче е измамно: щом излагането на слънце намалее, кожата става по-тънка и себумът отново се произвежда в по-голямо количество. Резултатът е обостряне с нови лезии.
  • Акнето не е психологическо заболяване, но стресът е фактор, който допринася за него. Как стресът допринася за появата на акне? Механизмите все още не са ясни, но производството на хормони, свързани със стреса, също увеличава производството на себум. 

  • Тютюнопушенето стимулира дерматозата (състояние на кожата) и особено влошава състоянието на белезите.
  • Консумацията на твърде много мазнини и захар също оказва влияние върху кожата. Консумацията на сладкиши увеличава развитието на акне при хората, които са склонни към това. Защо е така? Смята се, че храните с висок гликемичен индекс насърчават производството на определени хормони, включително андрогени, които участват в образуването на черни точки. 
  • И накрая, в някои случаи акнето може да бъде предизвикано от определени лекарства.

ПРИЯТЕЛСКИ (И ЕКСПЕРТНИ) СЪВЕТИ

Въпреки че хигиената два пъти дневно чрез отстраняване на грима или почистване е от съществено значение, „търкането“ на лицето с прекалено агресивен ексфолиант може да изсуши кожата и да насърчи реактивната себорея, т.е. повишеното производство на себум. Същата препоръка важи и за ексфолирането: използвайте нежна ексфолираща маска веднъж или два пъти седмично, но не повече. Нежният подход ще даде по-добри резултати!

Акне при възрастни: Грижа за склонна към акне кожа

Акне при тийнейджъри: Грижа за склонна към акне кожа

Нашите отговори на вашите въпроси

Ние сме тук, за да ви помогнем да разграничите фактите от измислиците

Вярно. Ако няколко членове от семейството ви са страдали от акне, особено от тежко акне, това увеличава риска да развиете това заболяване. Въпреки че гените не са систематична причина, те са допринасящ фактор. Във всеки случай ще получите най-добри резултати при бързо лечение, особено от дерматолог.

Вярно. Някои замърсители във въздуха могат да окислят сквалена, съдържащ се в себума, произвеждан от мастните жлези. Това окисление стимулира производството на комедогенни молекули в епидермиса. В резултат на това се образуват пъпки. Ето защо добрата хигиена на кожата е от съществено значение за борбата с последиците от замърсяването върху нея.

Това не е вярно. Понякога използването на определени балсами или стилизиращи гелове може да доведе до появата на пъпки от акне, особено по челото. Тези продукти могат да попаднат и върху челото или шията и да предизвикат реакция на кожата.

Вярно. В началото на бременността хормоналният баланс на организма е силно нарушен. Ето защо често се появява акне. След раждането акнето обикновено отшумява и бързо изчезва.

Нашите решения за грижа за склонната към акне кожа

Нашите продукти за грижа за кожата Cleanance са създадени, за да ви приведат в хармония със собствената ви кожа
av_cleanance_comedomed-anti-blemishes-concentrate_front_30ml_3282770202854

Cleanance Comedomed Концентрат срещу несъвършенства

Това е малко чудо за кожата ми: за два месеца ми помогна много за намаляване на несъвършенствата. Беше наистина полезно! Нямам търпение да видя резултата след още няколко месеца и се надявам, че те ще изчезнат завинаги.

Марго, на 26 години

Открийте Cleanance COMEDOMED Концентрат срещунесъвършенства
Обратно към началото