Съдържание

Съвети за начина на живот при акне

В зависимост от характера на акнето лечението може да отнеме повече или по-малко време. Докато чакате кожата ви да се подобри, можете да се опитате да възприемете нови навици, които ще бъдат полезни както за кожата, така и за духа ви. Следвайте ръководството!

av_acne_adolescent_relax_respiration_1x1

Намаляване на стреса

Акнето често е свързано с комбинация от фактори. Първо, хормоните: те са причината за първата поява на акне в юношеството. Те стимулират отделянето на себум и появата на пъпки (от които страдат 80% от тийнейджърите!)* по лицето, гърба, деколтето и раменете... 

Акнето може да се обясни и с други елементи: наследственост (дали родителите ви са били засегнати?), но също и начин на живот. Стресът например може да увеличи производството на себум. Всички сме го забелязвали в навечерието на изпит или среща: винаги в най-неподходящия момент се появява пъпка!

Как да намалим стреса, който причинява появата на акне? Ако имахме чудодейна рецепта... Защо да не започнете с практикуване на дейности, които насърчават релаксацията и емоционалната регулация, като йога, софрология или медитация? Техните различни методи на дишане прогонват стреса и подобряват насищането на тялото с кислород, а оттам и на кожата. Лицето ви печели: тенът ви е по-свеж и по-светъл, появата на акне е намалена.

 

Редовните физически упражнения също могат да помогнат за лечението на акне. При упражненията, както и при всяко друго лечение, резултатите няма да са незабавни, затова трябва да сте постоянни!

Йорис Паломе, треньор по спортна подготовка

Движете се повече, спете по-добре

Ако предпочитате да играете футбол или да тичате, това също е добре! Раздвижването на тялото има само предимства: то стимулира производството на коктейл от хормони на удоволствието (особено ендорфини), което има положителен ефект върху стреса. 

Физическата активност също така подобрява кръвообращението, което ви кара да изглеждате по-добре: идеално за самочувствие! Особено ако спазвате няколко прости правила. Например, най-добре е да почиствате кожата си преди и непосредствено след сеанса, за да предотвратите натрупването на грим или просто на добавен към потта в порите себум, който да ги блокира и да предизвика акне. А ако дейността се извършва навън, трябва да се използва слънцезащитен крем (не забравяйте, че слънцето е най-добрият фалшив приятел на акнето). 

При два или три сеанса седмично упражненията най-накрая ще насърчат съня - един от най-добрите съюзници на здравата кожа.

Въздействието на слънцето върху акнето

 

av_acne_adolescents_sport-collectif_1x1

Хранете се разнообразно и балансирано

Не съществува диета против акне, но могат да се спазват няколко прости правила, за да се избегне влошаване на състоянието.

Храни, за които да внимавате

Съществуват много предубедени представи за храните, които стимулират появата на акне. Вече знаем малко повече за храните, които наистина играят важна роля: това са предимно храни с висок гликемичен индекс, с други думи, храни, богати на захар. Сладкиши, газирани напитки, пасти и шоколадови блокчета, разбира се, но също и чипс, хлебчета за бургери и др. Можете да ги ядете, но в умерени количества.

Предпочитани храни в зависимост от случая

Колкото по-малко рафинирани, готвени и преработени са храните, толкова по-добри са те за тялото и кожата ви, при условие че избирате разнообразна и балансирана диета, която съдържа протеини, както и мазнини, фибри и въглехидрати. Яйцата, месото и мазната риба, сушените и пресните зеленчуци, пълнозърнестите храни и плодовете са храните, които трябва да избирате.

Утежняващи фактори на акнето

ПРИЯТЕЛСКИ (И ЕКСПЕРТНИ) СЪВЕТИ 

Тайната на красивата кожа е и в хидратацията. Но как?

Трябва ли да пиете литри и литри вода, за да се отървете от акнето? Това не е толкова просто и със сигурност не се препоръчва от учените. Известно е, че тялото ви трябва да бъде достатъчно хидратирано всеки ден, за да компенсира загубата на вода с урината и потта и да поддържа кожата ви здрава. Тази хидратация се постига чрез пиене на вода, разбира се, но също така и чрез консумация на плодове и зеленчуци, както и на супи и настойки. 

Грижа за кожа, склонна към акне

Правилните неща, които трябва да направите, за да живеете с акне

Спортувайте, за да се разтоварите от стреса и да спите по-добре, хранете се балансирано, не забравяйте да се хидратирате... Тези навици могат да ви помогнат да се чувствате по-добре с тялото и кожата си. Изборът на продукти, които прилагате върху кожата си, също е важен, тъй като неподходящите продукти също насърчават появата на акне. За да почистите, овлажните, защититеи успокоите предразположената си към акне кожа, изберете формули, които са специално разработени за вас.

Всичко за това какво да правите и какво да не правите

От същата гама

Нашите решения за грижа за склонната към акне кожа

Продукти за грижа за кожата Eau Thermale Avène, предназначени да ви приведат в хармония със собствената ви кожа

Cleanance Почистващ гел

Cleanance Почистващ гел

Матира - Почиства - Балансира

Мицеларна вода

Мицеларна вода

Премахва грима - Матира - Почиства - Премахва грим и замърсявания

BEST SELLER
Термална вода

Термална вода

Успокоява - Възстановява кожната бариера

Обратно към началото