Съдържание

Носене на маска и акне

През пролетта на 2020 г. нов аксесоар зае своето място в живота ни: маската. В училище, в офиса и в обществения транспорт, тя навлезе на обществени места, за да предпази от вируса COVID-19. Но за някои употребата ѝ има и отрицателна страна: склонност към влошаване на акнето. Даваме ви няколко съвета как да се справите със ситуацията.

Въздействието на маските върху кожата

Въздействието на маските върху кожата

Независимо дали става въпрос за домашна или закупена от магазина маска, хирургическа или защитна маска, носенето на маска се е превърнало в незаменим навик. Въпреки че целта ѝ е да ни предпази от коронавирус (но също така и от грип и други вирусни заболявания), което е добре установено, от друга страна, тя може да създаде някои неудобства за кожата.

Всъщност, поставена върху носа и покриваща долната част на лицето до брадичката, маската може да предизвика дразнене (зачервяване, сърбеж и др.) и да предизвика появата или влошаването на съществуващи кожни заболявания като акне. 

Склонна към акне кожа

Защо се появява акне под маската?

Защо се появява акне под маската?

Вследствие на топлината, триенето и влажността кожата се „задушава“ под маската. Бактериите се размножават и потокът на себума се нарушава. Резултатът: могат да се появят пъпки, особено на местата с богато съдържание на мастни жлези, като носа и брадичката. За да се предпазите ефективно и същевременно да позволите на кожата да диша, маската трябва да е плътна, но не прекалено.

Как мога да предотвратя появата или влошаването на акне? Първо, като спазвате действащите препоръки: сменяйте редовно маската си за еднократна употреба (на всеки четири часа или веднага щом се намокри) и поддържайте правилно текстилната маска. Причината е, че ако не се почистват правилно, замърсяванията остават в тъканта на маските, които могат да се перат, което ги прави още по-дразнещи и комедогенни.

Какво се крие зад пъпката

Откакто започнах да нося маска в училище, имам много повече пъпки. Виждам разликата, когато не я нося. Но ако използвам крема си, имам по-малко.

Матео, на 15 години

Каква е вашата рутинна грижа за кожата при акне вследствие на маска?

Почистването и хидратирането са в основата на добрата ежедневна грижа за кожата. Това важи с още по-голяма сила за маската.

Почистете кожата си

Почистващ гел, мицеларна вода, нежен почистващ крем... За да почистите кожата си и да премахнете себума и замърсяванията, които се натрупват под маската, имате богат избор. Изберете подходящата за вас формула и я нанасяйте сутрин и вечер. Тя трябва да е некомедогенна, да се бори с петната и да е подходяща за вашия тип кожа.

Хидратирайте кожата си

За да предотвратите „задушаването“ на кожата и появата или влошаването на акнето, най-добре е да използвате матиращ продукт или продукт за борба с несъвършенствата, който позволява на кожата да диша, има специфично действие върху пъпките и предотвратява повторната им поява. Вечер, след като свалите маската, нанесете концентрирана нощна грижа против бръчки или за изглаждане на кожата.

 

Склонна към акне кожа

ПРИЯТЕЛСКИ (И ЕКСПЕРТНИ) СЪВЕТИ

Какво да кажем за грима: да спрем или да продължим да го носим?

Нищо не ви пречи да носите грим, за да си доставите удоволствие или за да прикриете пъпките от акне. Но и тук е важно да се спазват препоръките и да се избират правилните продукти: фон дьо тен, който не е некомедогенен и се нанася на дебел слой, може например да блокира порите още повече. Знаете останалото: запушените пори под мокра или непочистена маска са идеално място за развитие или влошаване на акнето.

За да избегнете тези неудобства, изберете козметични продукти с надпис „медицински грим“ или „чувствителна кожа“, които можете да намерите в аптеките. Осигуряват покритие, но не са комедогенни и позволяват на кожата ви да диша.

Грим за прикриване на акне

 

Правилните стъпки, които да предприемете срещу акне вследствие на маска

Правилните стъпки, които да предприемете срещу акне вследствие на маска

Може би акнето ви е съществувало преди широкото разпространение на маските. Или може би се е появило след това? Във всеки случай не се поддавайте на изкушението да изстисквате пъпките си, ако искате да избегнете размножаването на бактерии и появата на нови несъвършенства. А когато препоръките и обстоятелствата позволяват, свалете маската за няколко минути и се напръскайте с термална вода с успокояващи, омекотяващи и противовъзпалителни свойства. Кожата ще ви бъде благодарна!

От същата гама

Нашите решения за акне вследствие на маска

Продукти за грижа за кожата Eau Thermale Avène, предназначени да ви приведат в хармония със собствената ви кожа

BEST SELLER
Термална вода

Термална вода

Успокоява - Възстановява кожната бариера

Обратно към началото