Съдържание

Хормонално акне

Хормоналното акне се появява за първи път в пубертета (80%* от тийнейджърите са засегнати в различна степен) и може да се появи отново или да се развие в зряла възраст, особено при жените. Но за щастие хормоналното акне може да се лекува. Ето няколко ключа за разбиране и успокояване на хормоналното акне.

Какво представлява хормоналното акне?

Какво представлява хормоналното акне?

Както при момичетата, така и при момчетата акнето обикновено започва в пубертета. Причината е хормоналният дисбаланс, който провокира кожата да произвежда повече себум. Себумът може трудно да преминава през порите - малките отвори, които го отвеждат навън. След това кожата се омазнява и може да се появи акне по лицето, гърба, раменете, деколтето и т.н.

Хормоналното акне обикновено изчезва след юношеството. Но понякога то продължава, връща се или се появява в зряла възраст. За хормоналното акне се говори по-рядко, но въпреки това една четвърт от възрастните страдат от него, като по-голямата част от тях са жени. 

Какви са различните етапи на хормоналното акне?

Съществуват не един, а няколко вида акне, които могат да се появят един след друг или да се появят едновременно.

Предпоставка за появата на акне в юношеска възраст е хиперсебореята, когато кожата произвежда твърде много себум поради хормонални промени. На този етап кожата е просто мазна.

Под кожата може да се образува микрокомедон, където излишният себум се сгъстява и се превръща в нещо като тапа, която запушва пората. Първоначално невидима, след това тя се превръща в комедон, който първо е отворен (бяла точка), а под въздействието на окисляването на себума в контакт с въздуха става черен (черна точка). Това се нарича ретенционно акне.

Ако не се лекува, следващата стъпка е възпалително акне. Това е резултат от инфектирането на пъпката от размножаването на бактерията Cutibacterium Acnes. Тези пъпки са под формата на папули (големи, твърди, червени пъпки), понякога се превръщат в пустули (съдържащи гнойна течност).

 

av_acne_adolescent_points-noirs_1x1 472x472

Забелязах, че ако не почиствам кожата си редовно всеки ден, винаги ми се появяват пъпки, които се връщат, а аз не мога да направя нищо по въпроса и вече е твърде късно. Особено често това се случва седмица преди менструацията ми.

Амбър, 16 години

Хормонално акне за мъже и жени

Хормоналното акне засяга мъжете и жените, но не по едно и също време или в едни и същи зони.

При жените

Периоди, бременност, менопауза... Хормоналната активност на жените варира за дълго време и това е основната причина за появата на хормонално акне. Пъпките имат възпалителен характер и често се появяват непосредствено преди менструация, особено в долната част на лицето (около брадичката и челюстта).

При мъжете

Въпреки че мъжете не са пощадени от хормонално акне през пубертета, кожните им проблеми обикновено регресират и изчезват в зряла възраст, след като хормоните се стабилизират. Когато пъпките продължават да се появяват, те са разположени най-вече по гърба и шията.

Какви лечения се предлагат за хормонално акне?

Какви лечения се предлагат за хормонално акне?

След като сте изключили други възможни причини за акне, като например употребата на определени козметични продукти, е време да предприемете някакви действия! Има цял арсенал от лечения за хормонално акне, както при юноши, така и при възрастни. Средства за локално лечение с противовъзпалителни и антибактериални свойства, перорални антибиотици, хормонално лечение... Вашият дерматолог ще може да ви каже как ефективно да лекувате хормоналното си акне и да приложите подходяща ежедневна грижа за кожата. 
 

Какво ще кажете за употребата на контрацептиви? Някои форми на противозачатъчни хапчета са полезни за кожата, но други могат да причинят несъвършенства. Обърнете се към вашия гинеколог за съвет.

ПРИЯТЕЛСКИ (И ЕКСПЕРТНИ) СЪВЕТИ

Някои процедури, които се предписват за лечение на хормонално акне, дразнят и изсушават кожата. Затова кожата трябва да се балансира.

Недостатъкът на някои средства за локално лечение на хормонално акне е, че те прекалено ексфолират кожата. Затова кожата се нуждае от подходяща грижа, за да компенсира това. Това започва с нежно почистване и премахване на грима с помощта на почистващ крем без сапун. Термална вода с противовъзпалителни свойства може да се пръска върху лицето. Почистена от остатъците от чешмяна вода, кожата е готова за нанасяне на успокояващ крем, който ще възстанови комфорта на кожата.

Правилните действия за успокояване на хормоналното акне

Правилните действия за успокояване на хормоналното акне

Нежно, нежно, нежно е вашата мантра! Ето как можете да създадете условия, за да се отървете (най-сетне!) от хормоналното акне, независимо дали сте тийнейджър или възрастен. Щадящият подход се постига чрез изграждане на добри навици за грижа за кожата (не търкайте памучни тампони прекалено силно в кожата и не изстисквайте пъпките си), както и чрез избора на продукти, които прилагате върху кожата. Думите „некомедогенна“ или „склонна към акне кожа“ ще ви помогнат да се ориентирате.

От същата гама

Нашите решения за хормонално акне

Продукти за грижа за кожата Eau Thermale Avène, предназначени да ви приведат в хармония със собствената ви кожа

CLEANANCE Мицеларна вода

CLEANANCE Мицеларна вода

Премахва грима - Матира - Почиства - Премахва грим и замърсявания

BEST SELLER
Термална вода

Термална вода

Успокоява - Възстановява кожната бариера

Обратно към началото